Fara för gräsbränder!

lördag, 12 maj, 2018

Elda trädgårdsavfall säkert

Trädgårdsavfall i mindre mängder är tillåtet att elda på egen tomt. Den som bor i fristående hus kan elda mindre mängder trädgårdsavfall från den egna trädgården, om röken inte stör närboende. Däremot är det förbjudet att elda avfall såsom skräp, gamla möbler, gummi och plast. Vid eldning riskerar du att sprida rök med skadliga ämnen som kan vara besvärande både för dig själv och andra. 

Planera din eldning 
Först och främst behöver du ta reda på när det är tillåtet att elda. Under vissa perioder när det är extremt torrt i skog och mark kan Länsstyrelsen i samråd med räddningstjänsten utfärda ett eldningsförbud. Kommunen kan också utfärda ett eldningsförbud på grund av miljöskäl. Den informationen är du skyldig att ta reda på och du hittar uppgifter om det på kommunens hemsida.

Så eldar du på rätt sätt
Den som eldar har ansvaret för att elden inte sprids okontrollerat och att eldandet inte leder till besvär för andra. När du eldar måste du ta hänsyn till dina grannar så att du inte orsakar problem på grund av till exempel rök, lukt och sotflagor. Elda inte alltför fuktigt avfall och elda inte när det blåser mycket. Använd helst en eldningstunna när du eldar och lägg i lagom mycket kvistar och ris åt gången, på så sätt har du kontroll över elden. Eftersom gnistor från elden kan färdas med vinden bör du vara förberedd med vattenslang och vattenhinkar. Se också till att det är fritt tre till fem meter upp i luften, eldning får inte ske under ett träd eller en elledning. Lämna inte elden, den kan spridas snabbt. Kontrollera också att elden verkligen är släckt när du är klar med eldningen.

Eldningsveckor i din kommun
Österåker Tillåtet 1 oktober - 30 april 08-540 810 00

Elda säkert
Elda inte om det är torrt eller blåsigt ute.
Elda bara torrt trädgårdsavfall.
Elda helst i tunna och lägg i lagom mycket kvistar och ris åt gången.
Ha alltid släckningsutrustning såsom vattenslang, hink och räfsa till hands.
Se till att det är fritt tre till fem meter upp i luften, eldning får inte ske under ett träd eller en elledning.
Håll elden under uppsikt hela tiden När eldningen är klar, se till att elden är helt släckt.

För att veta vad som gäller den dag du ska elda eller grilla kan du ringa Stockholms brandförsvars automatiska telefonsvarare för information. 08-454 83 39.

Källa: Stockholms Brandförsvar

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.