Semmeldag!

Ni missar väl inte att det idag är dagen som man ska äta semlor.

Här är lite fakta om det lilla bakverket:
I Sverige består semlor vanligen av en söt vetebulle, oftast kryddad med kardemumma, med avskuret lock. Under det florsockerpudrade locket finns en fyllning med mandelmassa och vispad grädde. Lokala varianter förekommer. I Västsverige ersätts ibland florsockret med pärlsocker och hackad mandel. Butiker och konditorier saluför även semlor för allergiker och andra som följer en viss typ av kosthållning, till exempel med laktosfri grädde, med vaniljkräm i stället för mandelmassa, eller med glutenfritt bröd.

Semlans traditioner varierar från landskap till landskap. Semlor åts ursprungligen enbart på fettisdagen under fastlagen före fastan. (I Skåne på måndagen, som kallades "bullamåndag". När traditionen att fasta upphörde i Sverige i samband med reformationen blev det istället tradition att äta semla varje tisdag under fastans sju veckor. Efter andra världskriget har semmelätandet utökats ytterligare och semlor finns idag att tillgå i bageri varje dag från december till påsk.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.