Vårkänslor

Inte bara människor och djur vaknar till liv så här på våren. Även träd och buskar livas upp och sträcker sig mot ljuset. Då släpper de ut stora mängder med frömjöl, det vill säga pollen. Frömjölet ger ger våra ca 2 miljoner pollenallergiker rinnande och kliande ögon i kombination med täppt eller rinnande näsa och en allmän känsla av trötthet.

Pollen sprids på flera sätt, med insekter, vind och ibland vatten. Många växter sprider pollen med vinden, och ofta bildar dessa arter enorma mängder pollen. Flera av dem som till exempel gräs, björk, hassel och al har allergiframkallande pollen.

Ett sätt att förbereda sig inför våren är att läsa pollenrapporterna som finns på pollenrapport.se. Just nu säger den att vi har låga halter av al, ek, hassel och alm, men måttliga halter av björk, sälg och vide.

Sök vård vid kraftiga symtom såsom astmasymtom - svårigheter att andas och hosta, pipande andning vid träning, om bara ett av ögonen eller ena näsborren kliar och rinner, om egenbehandling med receptfria läkemedel inte lindrar och om besvären finns kvar året om.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.