Nyheter

2020-06-14 11:00

Nu ligger årsmötesprotokollet utlagt för 2019 års verksamhetsår. Se under föreningsfliken och årsmöte.

2020-04-24 13:05

Nu är arbetet igång med att trycka den populära Grå Boken 2020. Har du ett företag som inte blivit kontaktad eller vill ha mer information? Hör av er till wiveca.frisell@smh.se före 2020-05-08.

Med vänliga hälsningar
Ljusterö Företagarförening

2020-04-21 14:11

Sommarjobb för dig som ungdom

 
 

Du som är i åldern 16–19 år och är folkbokförd i Österåker, kan ansöka om sommarjobb.

 

Sommarjobb 2020

På sidan Lediga jobb finns platsannons för sommarjobb 2020.

Sista ansökningsdag för dessa är den 6 mars 2020.

Utöver det, finns följande möjligheter under 2020:

För dig som kan finska

För dig som kan finska är det möjligt att arbeta med finska språket. Arbete är på kontor, mest med finska hemsidan. Du kan ta kontakt så berättar jag mer lea.vaattovaara@osteraker.se eller ring 08-540 810 27.

Sommarjobba som egenföretagare

Sommaren 2020 finns dessutom möjlighet att sommarjobba som egenföretagare. Ansökan stänger när antalet platser är fyllda. Detta sommarjobb söker du via länken här under och är öppet för dig som är 15–18 år och folkbokförd i Österåker.

Sommarjobba som egenföretagare 2020

 

2020-03-24 10:24

I dessa tider dyker det upp många frågor hos oss företagare och vi i LJusterö företagarförening vill gärna hjälpa till på de sätt vi kan. Det bästa sättet vi kan hänvisa er är till Företagarnas riksorganisation.  Där finns löpande uppdaterad information kring regeringens möjligheter. Gå gärna in där och läs. Har ni frågor är ni välkomna att höra av er till oss så skall vi gemensamt försöka ge de råd vi kan. Hör isåfall av er till wiveca.frisell@smh.se

Länk till företagarna:

http://foretagarna.se

2020-02-25 15:33

Nu uppdaterar vi löpande evenemang som hände på och kring Ljusterö. Vi plockar en del från lokala facebook sidor men har du något evenemang som du vill upplysa om. Hör av er till wiveca.frisell@smh.se

 

Bildresultat för evenemang

2020-02-13 20:06

Är du nyfiken på varför Färjerederiet bygger en laddstation på Ljusterö, i färjeläget? Avsikten är att testa hur effektivt och snabbt laddning av vägfärjor kan göras. Teststationen är ett viktigt steg mot att uppnå en klimatanpassad vägfärjetrafik.

 

Nu i februari inleds försöket som kommer att pågå i minst sex månader.
Tid: Fredag  den 14 februari kl 14-15
Plats: Färjeläget vid Ljusteröleden (på ö-sidan)
Program: Laddstationen invigs och det finns möjlighet att titta närmare och ställa frågor till ansvariga.
Välkommen!

 

2020-02-06 16:52

Sedan en tid tillbaka finns en laddnngsstation för elbilar vid Thai kiosken bredvid torget.

2019-03-27 15:32

Den 1 april sjösätts sex nya vägmärkena, samtidigt som Transportstyrelsens nya reglering av vägledningen till sjöss träder i kraft. Det handlar om att fastställa utformningen och användningen av sjövägmärkena, och med hjälp av illustrationer göra reglerna tydligare och lättare att förstå.

Här är betydelsen av de nya sjövägmärkena (från vänster i bilden, de översta först):

• Eluttag för landström
• Obligatorisk passning av anvisad VHF-kanal
• Rekommendation om svallfri fart
• Spolplatta för bottentvätt
• Båttvätt för fritidsbåtar
• Tömningsstation för toalettavfall från fritidsbåtar.

Källa: Sveriges Radio

2019-03-22 09:03

Nu återkallar kommunstyrelsen beslutet om att lägga ner Emiliagården. Att beslutet fattades av produktionsförvaltningen på deligation fick opositionsråd Ann-Christine Furustrand att reagera. Därför yrkade hon att frågan skulle lyftas i kommunstyrelsen och att deligationen skulle återtas, vilket också skedde. I dagsläget kommer det inte ske något nytt beslut i kommunstyrelsen om nedläggning.

Källa: Tidningen Skärgården

2019-03-20 09:50

Kommunen lägger ner sin dagliga verksamhet på Ljusterö. Gården läggs ner för att den är för dyr. Tio personer med funktionshinder har haft sin dagliga sysselsättning där med hjälp av fem meddarbetare. Emiliagården kommer inte att stängas förrän alla har hittat en ny plats, men troligen kommer den att vara stängd till sommaren.

Källa: Mitt i södra Roslagen

2019-03-10 09:28

I och med SM är rodelsäsongen över för i år. 46 kälkar var på plats för att avsluta säsongen.

Förstaplatsen i banrodel på herrsidan tog Svante Kohala som har haft en fantastisk säsong som senior i år. På damsidan knep lillasyster Tove guldmedaljen. Det är också Tove det har gått båst för bland damerna under säsongen.

I samband med SM avslutas säsongen och nu får laget njuta av några dagars vila innan fysträningen drar igång på allvar. Nästa säsong drar igång i september och då kommer man ha fokus på ungdoms-OS för juniorerna.

Källa: Tidningen Skärgården

2019-03-08 08:25

Den 16e mars kommer Friteatern till Ljusterö. De kommer och spelar den nyskrivna pjäsen "Livets mening". Föreställningen är skriven och regisserad av dramatikern Martin Lindberg och utspelar sig i en liten by, en karg utpost längt från de stora vägarna. Föreställningen beskriver skaparna själva som spännande, rolig, drastisk och tandväckande.

Friteatern bildades 1973 och är en av landets äldsta och mest turnerande teatergrupper.

Källa: Kanalen

2019-02-28 11:39

Årsmötet kommer i år att hållas på Walles bakficka på Ljusterö torg måndagen den 18e mars kl 18.00

Se mer här...

2019-02-07 11:46

Från den 2 februari hänger ett 30-tal färglad tavlor på Ljusterö konsthalls väggar. Det är konstnären Lars Korses som visar upp sin verk i konsthallen. Lars är självlärd i konst och målar i olja och gouache med inspiration från katolicismen och religösa symboler hittas på flera ställen i hans konst. Just leoparden är en symbol för Jesus i bibeln. Hans målar ofta leoparder. Utställningen som heter "Ett religiöst färgat konsnärskap" kan ses i konsthallen till och med den 28 februari.

Källa: Kanalen

2019-02-07 11:38

Vår turistinformation på torget kommer att stänga i mars 2020. Det har kommunen beslutat efter att konstaterat att slantarna inte räcker till i kommunkassan. I och med detta kommer inte bara turistverksamheten att påverkas. I lokalerna sker en hel del annat, bland annat föreningsmöten mm. Det här är en naturlig mötesplats som nu kommer att försvinna. Vad som kommer att hända med konsthallen som också finns i lokalerna är än så länge för tidigt att säga något om.

Källa: Kanalen

2019-02-02 21:30

Veronica Glöckner från Ljusterö skola har fått motta sitt meriteringsbevis.

Förstelärare är en del av Skolverkets satsning för att göra lärarytket mer attraktivt sam utveckla undervisning i sina ämnen och stödja övriga lärare på skolan och kommunen i det arbetet. De lärare som nu fick sina meriteringsbevis har observerats i sin undervisning, analyserat sitt eget arbete och argumenterat för att de uppfyller kraven på en förstelärare.

Källa: Tidningen Skärgården

2019-02-01 11:45

Från årskiftet kan vi använda biblioteket även på tider då det inte är bemannat. Under "meröppet" kan man i lugn och ro botanisera bland hyllorna, låna och lämna tillbaka böcker.

För att få tillgång till detta ska man vara över 18 år, ha ett lånekort med pinkod och skriva på ett meröppetavtal. Det här innebär att vårt bibliioteks öppettider utökas från två dagar i veckan til alla vardagar mellan klockan 8 och 19.

Källa: Tidningen Skärgården

2019-01-29 13:12

Efter snart fem år lämnar ägaren Johan Pedersén över driften och verksamheten till Katarina och Michael Vinell, som kommer att arrendera verksamheten. Michael och Katarina driver redan idag verksamheten på Finnhamn. De menar att en tanke med att ta över Nässlingen är att ön utgör ett bra komplement till verksamheten på Finnhamn. De känner ett behov av hotellstandard för konferensgrupper och vid bröllop. Det kommer många besökare på Finnhamn, men alla vill inte ha utedass. Att öarna ligger nära varandra gör att det går att hitta synergieffekter. Planen är att Nässlingen ska öppna i maj. Inledningsvis kommer inga stora förändringar att ske i verksamheten, men det finns en del framtidplaner som till exempel en takbar, en mindre lanthandel, en fräsch glassbar och en utbyggd marina.

Källa: Tidningen Skärgården, Kanalen

2019-01-18 12:27

Efter att Trafikverket har gett ett positivit besket är myndigheten och kommunen överens om att med gemensamma finansiella medel utöka Ljusteröledens turer med fler avgångar. Turlistan kompetteras upp med avgångar 20.40, 21.40 och 23.30. Innan turerna börjar gälla behövs ett medfinansieringsavtal komma på plats. Färjerederiet har börjat arbetet med att ta fram en kostnadsbedömning som underlag till detta.

Källa: Kanalen

2019-01-14 08:54

Golfbanan på Ljusterö har fått nya ägare. Göran Glanzmann som ägt och divit anläggningen i 20 år har i veckan lämnat över till en ny ägarkonstellation.

Ny VD för Ljusterö Golf blir Andy Danewid som nyligen avslutat klubbchefsutbildningen och närmast kommer från en tränartjänst på Wäsby Golf. Han har tidigare också arbetat som caddie och på Unipeg där han drev bland annat Waxholm.

Ljusterö öppnade med nio hål 1996 och byggdes ut till 18 hål 2004. Klubben har ca 700 medlemmar och är välmående. Försäljningen sker eftersom Göran Glansman vill varva ned och lämna över tilll nya krafter med fräscha idéer.

2019-01-12 13:03

I helgen klarade OS-åkaren Hasse Kohalas son Svante kvalet till världscupen i Tyskland där han slutade på 28:e plats. Svente är bara 20 år, så han har framtiden för sig.

Senast Sverige hade en deltagare i världscupen i rodel var tretton år sedan. Men, nu har det hänt igen. Trots att det var meningen att Svante mest skulle delta för att se och lära lyckades han kvala in till tävlingen som kördes i söndags i tyska Königssee. Där slutade han på 28:e plats, 1,27 sekunder efter vinnaren, österrikaren Renhard Egger. Tävlingen avgjordes under kraftigt snöfall och Svantes hastighet på kälken var 127,5 km /tim.

I helgen fortsätter världscupen i Riga, Lettland, där Svante få en ny chans att kvala in och tävla. Efter det så återstår ytterligare 3 tävlingar i världscupen och Svante kommer att vara på plats vid två av dessa. Dessutom ska han köra VM. Pappa (Hasse Kohala) tävlade i OS för Sverige i rodeltävlingarna i Albertville 1992 och Lillehammer 1994. Även Svantes syster Tove kör rodel, som junior. 

Källa: Mitt i

2019-01-05 14:18

Nu har de flesta hushållen i åter ström efter stormen Alfrida, men det är många som har frågor om el, vatten och värme. Här är några frågor och svar.

Hur gör jag med maten i kyl och frys?
Se Livsmedelsverkets råd till privatpersoner om mat som tinat efter strömavbrott. Det kalla vintervädret är positivt för matens hållbarhet. Om du ändå behöver slänga mat och önskar beställa extra hämtning av matavfall, kontakta Roslagsvattens kundservice eller gör en beställning på kundsidorna på deras webbplats.

Vad gör jag om jag har nedfallna träd på min tomt?
Om du har nedfallna träd från kommunal mark på din fastighet eller egendom och behöver hjälp, gör en felamälan via Österåkers kommuns hemsida. Felanmälningarna prioriteras utifrån akuthetsgrad och bedömd risk. Fotografera gärna träd och skada. Skriv även i felanmälan om det är ett försäkringsärende. Behöver du hjälp med skador som inte berör kommunal mark rekommenderar vi dig att i första hand kontakta arborist eller trädföretag.

Hur får jag hjälp med skador på mitt hus och min egendom efter stormen?
Kontakta ditt försäkringsbolag för allt som har med skador på privat egendom att göra som hus, bilar, båtar och liknande.

Har jag rätt till ersättning efter långvarigt strömavbrott?
Du kan ha rätt till ersättning från Eon efter långvarigt strömavbrott. Läs mer eon.se eller ring Eons kundtjänst på telefon 0202-88 00 22.

Fungerar kommunens hemtjänst, grupp- och äldreboenden?
Kommunens hemtjänst på Ingmarsö och Ljusterö når ut till alla sina kunder. Strömmen är åter till alla grupp- och äldreboenden.

Källa: osteraker.se

 

 

2019-01-02 14:37

Baptistpastorn, prästen, läraren, före detta chefsredaktören för Kyrkans Tidning och författaren Ingvar Laxvik kom slutet av nobember förra året ut med diktsamlingen Avigsidan. Noken innehåller både publicerat och opublicerat material. Det är andra gången som Ingvar ger ut en diktsamling. Ingvar ha dessutom gett ut nära femtio böcker, bland annat romanen "En Herrans präst".

Källa: Tidningen Skärgården

2018-12-27 14:46

Från och med april 2018 gäller nya regler för när du får använda dig av fyrverkerier och andra pyrotekniska varor i Österåker.

Om man vill fira in det nya året med fyrverkerier. Har det nu kommit till nya regler hur man hanterar det för fyrverkerier är inte bara vackra, de kan skrämma och skada djur och människor och skadar dessutom miljön.

Som privatperson får du endast använda fyrverkerier och andra pyrotekniska varor från klockan 23.30 till klockan 00.30 på nyårsafton. Övriga tider krävs tillstånd från polisen.

Runt kommunens äldreboenden (gäller även vid Görjansgården) och vid Alceahuset är det alltid förbjudet.

Detta gäller vid påsk:
På påskafton och valborgsmässoafton får fyrverkerier och andra pyrotekniska varor användas endast från klockan 21 till klockan 22.

Källa: www.osteraker.se

2018-12-20 13:17

Jul är ljusens stora högtid. Tyvärr drabbas många av bränder under julmånaden. Orsaken är många gånger de levande ljusen men det är också viktigt att tänka på sladdar och kontakter till adventsljusstakar, adventsstjärnor och ljusslingor. Här får du tips för en ljus och säker jul.

Levande ljus
Tänk på att:
• använda ljusstakar i material som inte kan börja brinna, till exempel smide, keramik, sten eller liknande
• dekorera din ljusstake med icke brännbart material, till exempel sand, sten, glas eller snäckor
• se till att ljusen står stadigt
• inte ställa ljusen för nära gardiner eller på tv:n
• aldrig placera många värmeljus tätt tillsammans på en bricka eller ett fat
• aldrig lämna levande ljus utan uppsikt.

Sätt upp en påminnelse på insidan av din ytterdörr om att släcka ljusen!

Källa: Brandskyddsföreningen

2018-12-19 08:58

Nässlingen finns nu tillgänglig för dig som vill bli arrendator. Johan Pedersén som köpte Nässlingen för snart 5 år sedan har renoverat upp anläggningen och söker nu en samarbetspartner som vill driva konferensverksamheten på ön året om.

Källa: Kanalen

2018-12-10 23:09

För tredje året i rad höjer SL sina biljettpriser. Till exempel kommer den mest sålda biljettypen 30-dagarskortet att höjas med 30 kronor. Höjningen kommer att börja gälla från den 3 januari.

Källa: Mitt i

2018-12-05 13:07

Blidösundsbolaget tar över skärgårdstrafiken i mellanskärgården och blir dominant aktör. I och med det nya avtalet ska trafiken bli mer miljövänlig. Man har som målsättning att andelen förnyelsebara bränslen ska vara 50% till 2020 och till 2022 ska den vara uppe i 90%. Målet är att Stockholmsregionen ska bli klimatneutralt.

Källa: Mitt i och Tidningen Skärgården

2018-11-30 13:15

Storstockholms brandförsvar misstänker att ”någon eller några” medarbetare vid Ljusterö brandstation ska ha tagit vatten från brandpostnätet och sedan använt vattnet till att med brandkårens utrustning fylla privata badtunnor.

Det är fastslaget att det försvunnit vatten vid minst två tillfällen. Tilltaget är polisanmält av Storstockholms brandförsvar.

Man misstänker dessutom att medarbetarna tagit betalt för det kommunala vattnet. Brandpostnätet och vattnet ägs av kommunen.

 

2018-11-27 14:47

Hantverk, glögg, tomtar och mycket mycket mer. Här är julmarknaderna på Ljusterö med omnejd:

Sagolik Julmarknad i Wira bruk
”Träffa tomten och handla fina julklappar bland stånden med lokala hantverk. Ta en svängom till levande julmusik och hör Gammel-smeden berätta sina makalösa historier. Botanisera bland Wirasmedernas alster i butiken och njut av en jultallrik i Restaurangen. Värm dig med en glögg vid brasan och känn julen nalkas”.
Tid: 30/11 kl 12-16, 1/12 kl 10-16 och 2/12, kl 12-16
Plats: Wira bruk, Österåker

Ljusterö Torgs julmarknad
”Lucia kröns kl 12.00, tomten är på plats, Ljusterökören och Tridentem medverkar”.
Tid: 1/12, kl 11-15.
Plats: Ljusterö torg, Ljusterö

Julmarknad på Ljusterö Bygdegård
Luciatåg, Ljusterökören, Glögg och pepparkaka, Kaffe och bröd till försäljning.
Tid: 8/12, kl 10-14
Plats: Ljusterö bygdegård, Ljusterö

Julbasar på Granliden
Gå runt bland säljarnas bord som säljer allt från julfika till julklappar och ta en kopp varm choklad & en lussebulle i vårat café. Det kommer finnas aktiviteter för både stora och små!
Önskas hyra ett bord, kontakta info@granliden-ljustero.se, 150kr/ bord – plats för att stå både inne eller ute.
Tid: 8/12 kl 11-14 
Plats: Granliden, Ljusterö

2018-11-24 14:56

Förra veckan kunde Ljusterös äldre få chansen att drömma sig bort med hjälp av ny teknik. 
Sommarjobbande gymnasiungdomar har spelat in VR-filmer som nu visas på särskilda boende runt om i kommunen. Filmerna spelades in i ett samarbete mellan kommunens Film i Österåker och Film Stockholm som drivs av landstinget. De har under ett flertal år samarbetat och erbjudit film som sommarjobb till kommunens ungdomar. I år testade man VR, virtual reality, för att göra folmer med ett syfte att aktivera äldre personer.

Källa: Tidningen Skärgården

2018-11-10 12:33

I torsdags, strax efter kl 12, slutade styrningen på vår färja Jupiter att fungera precis innan den skulle lägga till. Färjan hann driva ur kurs, in mot land, med bilar och passagerare ombord, innan man fick i ordning på styrningen igen. 

Det som hände var att ett relä slog till vilket orsakade att propellrarna låste sig i ett fast läge. När man sedan slog av strömmen och slog på den igen så kom styrningen tillbaka. På färjan finns dubbla system så om ett är skadat så finns ett andra att tillgå.

Källa: Kanalen

2018-10-31 09:26

I måndags öppnade den efterlängtade Walles Bakficka på torget i den lokal som Ljusterö Pärla låg i. Efter en lång tid av ombyggnation får vi tillbaka vår restaurang på torget. Restaurangen kommer att servera lunch mellan 10 och 14 på vardagarna och på kvällarna blir det a la carte.

2018-10-22 09:36

Att bära reflex är ett enkelt sätt att skydda sig själv från att bli påkörd och skadad av bilar, cyklar eller andra fordon. Den som bär reflex syns mycket bättre och på längre avstånd än den som är utan reflex. ‌

Utan reflex är du svår att upptäckas i mörker. Nu när vi kommer in i höst- och vintermånaderna blir det mörkt ute tidigt på dygnet.

Reflexen gör stor skillnad! 

När du bär reflex kan en bilförare se dig på 125 meters avstånd. Utan reflex kan du upptäckas på 60 meters håll om du bär ljusa kläder. Med mörk klädsel, som majoriteten av befolkningen bär, och utan reflex syns du först när bilen är 20-30 meter från dig. Är det dessutom halt ute blir bilens bromssträcka ofta 2-4 gånger längre än vid torrt väglag.

Tänk på detta:

  • Reflex i rörelse syns bäst
    Bär helst reflexen på sådant sätt att de rör sig, då syns de bäst. Det kan vara att de sitter på armar eller ben, eller att de hänger i ett snöre eller kedja. Placera gärna reflexen lågt så syns de bra i bilens halvljus. Det viktigaste är dock att ha en reflex. Heller en som är orörlig än ingen alls.
  • Byt ut reflexen ofta
    En reflex är en optisk produkt som du bör hantera försiktigt. Visst du att en reflex snabbt blir gammal? Helst ska du byta ut reflexen varje år. Du kan kontrollera att reflexen fungerar bra genom att lysa på den på cirka fyra meters håll. Jämför gärna en gammal med en ny, och om den gamla reflexen syns sämre bör du byta ut den.

Källa: IFs hemsida

2018-10-19 12:07

På lördag ska Kim, som är en av tio finalisterna i Sveriges Starkaste Man, gå 20 meter med en 430 kilo tung ställning på axlarna. Han ska dessutom bära 200 kilos tunga Atlasstenar på rad inför ca 2 000 personer i Kista.

På Kims meritlista finns en vinst i Sveriges Råaste och som första svensk har han kvalat in till Arnold Strong Men Europa, där man hittar Europas världselit.

Det är bara tre år sedan som Kim bestämde sig för att satsa på sin styrka och för att se hur långt han kan gå. Kim tränar inför tänglingarna fem till sex gånger i vecka i sitt gym på tomten.

Källa: Kanalen

2018-10-10 11:48

Hasse driver Skärgårdens Rodel- och Kälkklubb som erbjuder skärgårdens barn och ungdomar möjlighet att aktivera sig med kälksport.

Nu har detta engagemang resulterat i att Hasse nominerats till Årets föreningshjälte i Unibets årliga tävling. I motiveringen står det: ”Hasse är en eldsjäl och sann föreningshjälte som skapar så mycket glädje för så många!”

Tävlingen pågår mellan augusti och december och där får vem som helst anmäla sig själv eller en kompis som man tycker förtjänar titeln. Den som vinner personligt utformat pris till ett värde av cirka 10 000 kronor samt material till sin favoritförening för den dubbla summan.

I slutet på året kommer vinnaren i Unibets tävling att utses.

Källa: Tidningen Skärgården

2018-09-16 15:09

Det var 51 stycken som röstade i skolvalet på Ljusterö skola.

Rösterna fördelades så här:

2018-09-15 15:01

Ljusterös till riksdagsvalet var valdeltagande högt. Hela 84,99%.

Och så här röstade vi i riksdagsvalet:

I Österåker till kommunfullmäktigevalet var deltagandet ännu lite bättre. 85,42%.

Så här röstade vi kommunfullmäktigevalet:

I Österåker till landstingsfullmäktigevalet var deltagandet 85,35%.

Så här röstade vi landstingsfullmäktigevalet:

2018-08-20 08:02

På söndagen samlades man vid Ljusterö bygdegård och visade upp sina fina veteranbilar. Där fanns, förutom de fina bilarna, hamburgare, drycker, mackor, fika och buller plus riktigt bra musik.

2018-08-19 17:57

I lördags hade vi drakfest på Ljusterö som arrangerades av "Tillsammans på Ljusterö". Ett dussintal drakar fick man upp på himlen. Projektet var lyckat och man hoppas att det även ska bli en drakfest igen redan nästa år.

2018-08-16 14:40

För tredje gången anordnades förra helgen manifestationen “Med livet som insats”. Under en ny hashtag ska nu Ljusteröborna med kraft driva frågan mot Trafikverket.

I år var deltagandet betydligt större än förra året. Deltagarna fick även i år följe av en skyddsbil (TMA-bil) längs den trafikerade vägen.

Österåkerpolitiker från Centerpartiet, Moderaterna, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna deltog i marschen, som avslutades med en utfrågning på Ljusterö torg. Där man ställde politikerna till svars för bland annat hur de ser på Ljusteröbornas frustration kring trafiksituationen.

Man anser att det saknas harmoni mellan den stora inflyttningen till Ljusterö och de investeringar som görs i infrastrukturen. Positivt är dock att alla fyra partier nämnde medfinansiering till gång- och cykelvägsförslagen.

Sedan den senaste marschen har ett förslag till så kallad åtgärdsvalsstudie, ett beslutsunderlag för eventuella åtgärder på vägar på Ljusterö, tagits fram av Trafikverket som ansvarar för infrastrukturen på ön. Med avstamp i lördagens manifestation kommer Ljusteröinitiativet under hösten att fortsätta driva frågan under hashtaggarna #jaktenpåtrafikverket och #hejmartin i sociala medier, riktat i första hand mot Martin Bylander som är samhällsplanerare på Trafikverket med Ljusterö som område.

Källa: Tidningen Skärgården

2018-08-16 07:47

Från och med den 15/8 kl 14 är eldningsförbudet upphävt. Dock så avråder man från eldning fortfarande då det lokalt fortfarande torrt i naturen om elning inte kan genomföras på ett uppenbart säkert sätt och under stor försiktighet. Avrådan gäller i hela Stockholms län och all eldning sker på eget ansvar.

Källa: Storstockholms brandförsvar

2018-07-26 09:01

Länsstyrelsen har beslutat om utökat eldningsförbud i Stockholms län.

Totalförbud

Det utökade eldningsförbudet är totalt och omfattar ALL eldning, inklusive grillning på egen tomt och särskilt iordningställda grillplatser.

Bedömningen av eldningsförbud är gjord utifrån SMHI:s prognosunderlag och i samråd med länets räddningstjänster och innebär att alla former av öppen eld i skog och mark är förbjuden.

Förbudet omfattar hela Stockholms län från och med den 25 juli 2018, klockan 15:30, och varar tills vidare.

2018-07-22 09:12

I helgen var det dags för den årliga marknaden vid bygdegården. På plats kunde man hitta tivoli, mat, dryck och musik. naturligtvis fanns också en hel del marknadsstånd där man kunde inhandla allt från ost och oliver till salvor för ömma muskler. Trevligt arrangemang i tryckande hetta och sol.

2018-07-20 07:59

Algblomningen kryper allt närmare Ljusterö. Enligt rapporter till och med igår så är den inte riktigt här än, men det har rapporteras algblomning i Kapellskär och Ålands hav.

Råd vid algblomningar 

  • Undvik att bada eller onödig kontakt med vatten när vattnet inte längre är lika klart som det brukar vara, ytan täcks av en tydligt blågrön, grön eller gulgrön-gulbrunaktig hinna eller då vattnet är kraftigt grumlat av mycket fina trådar (som centimeterlånga tunna hårstrån) eller små blågröna "gryn" som liknar mycket små barr.
  • En allmän regel för bad är att du ska kunna se fötterna när vattnet når upp till knäna. Var alltså aktsam när du inte ser botten på 0,5-1 meters djup och när vattnet ser ut som beskrivet ovan.
  • Barn och djur är högriskgrupper. Släpp inte barn eller djur till stränder eller i vatten med kraftig algblomning. Det gäller både husdjur och tamboskap (till exempel hundar, får, kor och hästar). Kontakta läkare eller veterinär om barn, vuxna eller djur visar sjukdomssymptom efter bad eller kontakt med blommande vatten.
  • Använd inte vatten från algblomningsområden som dricksvatten eller för matlagning. Många alggifter är värmestabila och kokning förstör inte gifterna.

Sjukvården ger råd om hur du ska agera om du svalt eller badat i algbemängt vatten.

Källa: SMHI och Länsstyrelsen

2018-07-15 08:00

I fredags startade Powerboat Weekend på Djurönäset. 

I lördags vid lunchtid anlöpte de Linanäs brygga där de hämtade ett kort och en doggybag.

Powerboat weekend är en välorganiserad helg där motorentusiaster med några av de hetaste och snabbaste båtarna träffas och kör poker run ihop.

Konceptet poker run kommer ifrån USA och är INTE en tävling. Poker Run är avsett för båtar av typen Amerikansk offshorebåt/powerboat med inombords V8, och båten bör vara kapabel till en marschfart på minst 40 knop. Minimilängd 24 fot. Båten MÅSTE inte vara Amerikansk eller med inombords V8, men ska utan tvekan kunna placeras i denna kategori. Detta för att få ett någorlunda homogent startfält, och på så sätt behålla evenemangets unika prägel. Det finns strikta säkerhetsregler som förarna måste följa. Varje deltagande båt navigerar en noggrant utvald rutt med 5 utvalda stopp, kallade för cardstop. Vid varje stop drar deltagarna ett spelkort. Målet är att få den bästa pokerhanden. Efter målgång spelar de fem bästa pokerhänderna om fina 1:a, 2:a och 3:e priser.

2018-07-12 10:44

Länsstyrelsen har beslutat att eldningsförbud gäller i Stockholms län med hänsyn till att det råder hög brandrisk i skog och mark. Förbudet omfattar hela Stockholms län från och med den 10 juli 2018, klockan 13:00, och varar tills vidare.

Förbudet omfattar även särskilt iordningställda grillplatser. Grillning på egen tomt omfattas inte.

Bedömningen av eldningsförbud är gjord utifrån SMHI:s prognosunderlag och i samråd med länets räddningstjänster.

Vid frågor kontakta i första hand länets räddningstjänster.

Källa: Länstyrelsen Stockholm

2018-07-08 17:40

På lördagen var det dags för den traditionsbundna marknaden i Linanäs. På marknaden hittade man loppis, hantverk och delikatesser samt naturligtvis positiva utställare och besökare ända från öppningsdags 11.00 till stängning 16.00. Som vanlig var det en välbesökt marknad i ett vindstilla vackert väder. Precis som det ska vara när det bjuds till marknad!

2018-06-29 13:29

Modulerna som ska byggas om till vandrarhem och erbjuda 40 bäddar finns redan på ön. Det som nu saknas är bara ett bygglov.

Modulerna som står vid ett av vindkraftverken har tidigare tjänat som extrakontor för St Görans sjukhus.

Vandrarhemmet är tänkt att ligga mellan vägen och pumhuset vid torget. Det finns redan ett vandrarhem inritat i detaljplanen för den platsen. Husen kommer dock att bli högren än vad som står i detaljplanen. Det kommer att bli två våningar högt. På första våningen är det planerat att man ska ha familjerum med toalett på rummen och plats för fyra personer, medan på det övre planet blir det två- och fyrbäddsrum.

Källa: Tidningen Skärgården

2018-06-25 07:32

Från och med den 21 juni upphörde eldningsförbudet att gälla.

Storstockholms brandförsvar avråder dock från eldning om eldningen inte kan genomföras på ett uppenbart säkert sätt och under stor försiktighet. Avrådan gäller i Stockholms län och all eldning sker på eget ansvar. 

Om det är blåsigt ute eller om marken är torr bör du inte elda. Tänk också på att rök med gnistor kan göra så att elden sprider sig om det är torrt ute. Släckutrustning, till exempel vattenslang, hink, strilkanna och lövräfsa, ska alltid finnas i närheten, även om du bara eldar lite. Håll koll på elden hela tiden om du eldar utomhus. 

2018-06-19 07:57

Larmet kom in till polisen vid åttatiden på söndagskvällen.

En man som varit borta sedan 14-tiden på söndagen skulle gå och fiska från land är försvunnen. En sökinsats inleddes. Man utesluter inte drunkning eller att mannen kan ha skadat sig på land. Vid 23-tiden på kvällen pågick fortfarande sökandet. Räddningstjänstens dykare hjälper polisen att söka av vattnet. Det finns ingen misstanke om brott i samband med mannens försvinnande.

2018-06-17 10:12

I lördags släpptes en ny bok med våra "Ökända författare". Det är gruppens andra bok som har titeln "En bok om livet" och handlar till stor del om författarnas egna upplevelser. 
Författargruppen, som består av 11 personer leds av Bo Zetterlund är nu inne på sitt 4:e år.
Evenemanget i bygdegården som innehöll snittar, bubbel, föredrag, rappare och naturligtvis bokförsäljning, var välbesökt.

2018-06-16 07:48

Den 15 juni stod klart och fördigt för försäljning i Ljusterös nya keramik butik. Det är sju keramiker från Åkersberga som ställer ut och säljer sina alster i konthallen på Ljusterö torg. Keramikerna som man finner där heter: Anette Berglund, Lena Fredholm, Carin Nordling, Anette Nygård, Åsa Olofsson, Gittan Rutanen och Karin Åbom. Butiken kommer att vara öppen hela sommaren och har samma öppettider som konsthallen.

2018-06-05 07:37

Efter konkursen av Ljusterö Pärlan kommer restaurangen efter ombyggnationer snart att öppna igen. Det nya namnet på den nya restaurangen är Valles bakficka.

 

2018-05-17 12:20

Dags att vaccinera sig mot TBE

Förra året anmäldes fler fall av sjukdomen TBE, som sprids med fästingar. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten. TBE-viruset finns på flera ställen i Sverige, men också utomlands. Du som planerar att vistas i ett så kallat riskområde rekommenderas att vaccinera dig.

Trots att de så kallade riskområdena blir fler och sprider sig är risken ändå liten för att få sjukdomen. Det är omkring två fästingar av hundra som bär på viruset.

Så kan du skydda dig mot sjukdomen
Du kan skydda dig mot sjukdomen genom att vaccinera dig. Vaccination mot TBE bör helst ske i god tid innan fästingsäsongen för att du ska få ett fullgott skydd. Men även om skyddet inte är fullgott efter första sprutan har du ändå ett visst skydd. Du kan till viss del skydda dig mot fästingbett.

Här är några exempel på vad du kan göra: 
Du kan bära stövlar, långbyxor och långärmade tröjor i områden där fästingar finns.
Du kan ha mörkt färgade kläder, eftersom de drar till sig färre fästingar. Däremot kan fästingarna vara lättare att upptäcka på ljusa kläder.

Källa: Vårdguiden 1177

2018-05-12 11:31

Elda trädgårdsavfall säkert

Trädgårdsavfall i mindre mängder är tillåtet att elda på egen tomt. Den som bor i fristående hus kan elda mindre mängder trädgårdsavfall från den egna trädgården, om röken inte stör närboende. Däremot är det förbjudet att elda avfall såsom skräp, gamla möbler, gummi och plast. Vid eldning riskerar du att sprida rök med skadliga ämnen som kan vara besvärande både för dig själv och andra. 

Planera din eldning 
Först och främst behöver du ta reda på när det är tillåtet att elda. Under vissa perioder när det är extremt torrt i skog och mark kan Länsstyrelsen i samråd med räddningstjänsten utfärda ett eldningsförbud. Kommunen kan också utfärda ett eldningsförbud på grund av miljöskäl. Den informationen är du skyldig att ta reda på och du hittar uppgifter om det på kommunens hemsida.

Så eldar du på rätt sätt
Den som eldar har ansvaret för att elden inte sprids okontrollerat och att eldandet inte leder till besvär för andra. När du eldar måste du ta hänsyn till dina grannar så att du inte orsakar problem på grund av till exempel rök, lukt och sotflagor. Elda inte alltför fuktigt avfall och elda inte när det blåser mycket. Använd helst en eldningstunna när du eldar och lägg i lagom mycket kvistar och ris åt gången, på så sätt har du kontroll över elden. Eftersom gnistor från elden kan färdas med vinden bör du vara förberedd med vattenslang och vattenhinkar. Se också till att det är fritt tre till fem meter upp i luften, eldning får inte ske under ett träd eller en elledning. Lämna inte elden, den kan spridas snabbt. Kontrollera också att elden verkligen är släckt när du är klar med eldningen.

Eldningsveckor i din kommun
Österåker Tillåtet 1 oktober - 30 april 08-540 810 00

Elda säkert
Elda inte om det är torrt eller blåsigt ute.
Elda bara torrt trädgårdsavfall.
Elda helst i tunna och lägg i lagom mycket kvistar och ris åt gången.
Ha alltid släckningsutrustning såsom vattenslang, hink och räfsa till hands.
Se till att det är fritt tre till fem meter upp i luften, eldning får inte ske under ett träd eller en elledning.
Håll elden under uppsikt hela tiden När eldningen är klar, se till att elden är helt släckt.

För att veta vad som gäller den dag du ska elda eller grilla kan du ringa Stockholms brandförsvars automatiska telefonsvarare för information. 08-454 83 39.

Källa: Stockholms Brandförsvar

2018-05-10 11:30

För andra året i rad tog Ljusterö skola hem ett första pris i tävlingen Future City. Denna gång med en uppsatts om hur morgondagens stad borde fungera.

I Future City tar sig elever i årskurs 6-9 på sig rollen som framtidens samhällsbyggare. Syftet med Future City är att öka nyfikenheten och kunskapen kring teknik och yrken inom samhällsbyggnad samt att skapa intresse för en en hållbar samhällsutveckling.

Kunskapen eleverna använder för att lösa uppgifterna i Future City ingår i flera ämnen: teknik, NO, SO, bild mm. 

 

2018-04-30 20:47

Styrelsen i Pelarordern har gett årets stipendium ur Uno Östermans skärgårdsfond till författaren Anders Åkerberg. Motiveringen lyder "I decennier har Anders Åkerberg rest runt bland skärgårdens många öar för att dokumentera urbefolkningens gamla traditioner. Med målet att bevara, och föra dessa seder vidare in i framtiden, har han nitiskt och passionerat fullföljt det självpåtagna uppdraget. Det har resulterat i bokserien "Skärgården som festplats" där öarnas sång- och musiktraditioner ges särskilt utrymme och som tack vare författarens insatser räddas till eftervärlden. Anders Åkerberg är en av de personer som aktivt medverkar till att föra skärgårdens urgamla traditioner vidare till kommande generationer."

Källa: Tidningen Skärgården

2018-04-25 07:41

LjusteröPosten, öns egen tidning, är inte död. Efter fem års utgivning har den bara varit på lasarettet en tid. Sjukdom i den lilla personalstyrkan har orsakat ett tillfälligt uppehåll i verksamheten.

Till midsommar beräknas det att komma ut ett stort midsommarnummer

Det kommande midsommarnumret kommer att ut till alla hushåll och kommer att kunna köpas på Tempo och Konsthallen.

Källa: Facebook

2018-04-18 11:08

En motorikbana för barn, ett utsiktstorn och en sandstrand är exempel på det som ska locka fler till Finnhamn.

Många av de som besöker ön kommer inte i kontakt med någon av de kommersiella verksamheterna och för de besökarna finns inte så mycket att göra på ön. Bland annat ska en sandstrand anläggas vid Paradisviken och i samband med det ska även en beachvolleyplan komma på plats. De andra projekten innefattar bland annat en hundrastgård, ett utsiktstorn, en motorikbana för barn och ett vindskydd. Förhoppningen med projekten är att de även ska förlänga säsongen till viss del.

Källa: Tidningen Skärgården

2018-04-15 18:18

I lördags var det författarträff med Benny Haag på Ljusterö kontshall. Benny Haag är en uppskattad föreläsaren med mönga järn i elden. Bland annat är han känd frön TV och Dramaten. Han är författare, regissör och föreläser om bemötande. På konsthallen berättade han även om sina böcker.

2018-04-06 08:13

Genom en mobil mötesplats vill österåkers kommun komm närmare medborgarna och öka dialogen kring viktiga utvecklingsfrågor.  

Nu startar ett nytt projekt i vår kommun, ”Österåker på väg”. Genom en mobil mötesplats kommer kommunen att finnas tillgänglig i hela Österåker för att skapa nya sätt att mötas. På plats finns representanter från kommunen som kan svara på frågor om samhällsbyggnad, näringsliv, arbetsmiljö, skol- och lärmiljö, trygghet, delaktighet och andra ämnen som rör kommunen. Det kommer även hållas workshops och finnas möjlighet att ta del av projekt som handlar om att främja inflytande och integration för olika åldrar.

Den kommer att finnas på Ljusterö torg mellan den 10 och 14 april.

2018-03-30 09:16

Det första mötet angående vår trafik situtionen var positivt. I och med ökade klagomål om den osäkra trafiksituationen har nu kommunen bestämt sig för att ta ett samlat grepp om frågan. Nu i vår genomförs därför en trafikutredning för att få klarhet hur det ser ut och för att få fram ett underlag till kommuntikation med Trafikverket som är den som är ägare av de större vägarna på ön.

Under mötet diskuterades det framförallt styrkor och problem i nulägen, samt visioner för framtiden. Nästa workshop kommer att hållas den 11 april och då ska man titta mer på konkreta åtgärdsförslag.

Källa: Tidningen Skärgården

2018-03-14 11:22

Hittills har det kommi två familjer till de 10 nybyggda lägenheterna. 
De ny inflyttade familjerna i modulbostäderna får bara bo där i två år. Kommunen räknar det som en etableringsperiod. Efter den perioden förväntas det att man ska kunna prata svenska, förvärvsarbeta och hitta en egen bostad.

Med hjälp av nätverket "Tillsammans på Ljusterö" har man samlat ihop möbler, inredning och kläder till de familjer som flyttat in. De familjer som kommer har så gott som ingenting.
Det är ett hundratal peroner som har engarerat sig i nätverket som tänker sig att på sikt även ordna aktiviteter för alla som flyttar till Ljusterö, både till den nya skärgårdsbyn och modulbostäderna för nyanlända. Just nu är man i full färd med att sammanställa en broschyr som alla nyinflyttade till ön kan ha praktisk nytta av.

 

2018-03-05 08:07

13-16 mars går mässan av stapeln i Cannes där Ljusterö Skärgårdsby är ett av 14 projekt som är nominerade till ett prestigefyllt pris. Mässan beräknas ha ca 30 000 besökare från hela världen och juryn är världens absolut kändaste arkitekturtidning. Så den som vinner kommer att vara i världspressen.

Robert Hlawatsch som är VD och arkitekt på A-gruppen och som står bakom projektet tillsammans med Friside vet inte varför de är nominerade. Men en trend verkar vara att det inte är så intressant med stora innerstadsprojekt utan fokus ligger mer på landsbyggden. Ljusterö Skärgårdsby är som att bygga ett ehlt nytt samhälle på en ö.

I slutet av året och början på 2019 är det inflyttning för husen i etapp 2. Då väntas sammanlagt 50 hus finnas i byn. Totalt är det tänkt att skärgårdsbyn ska innhålla 65 friliggande hus, ett tiotal radhus och ca 70 lägenheter.

Källa: Tidningen Skärgården

2018-03-02 07:50

Är du 16-19 år kan du söka något av de sommarjobb som kommunen erbjuder. Den 13 mars klockan 14-17 är man välkommen till Österåkers kommuns jobbmässa på Berga teater kl 14-17. Ansökan till sommarjobben ska vara inne senast 15 mars. Gå in på osteraker.se/ledigajobb.

Källa: Österåkers kommun

2018-02-24 09:24

Nu gör kommunen en trafikutredning på Ljusterö för att identifierar brister och problem med trafiksäkerhet, tillgänglighet och framkomlighet för alla trafikanter. Vi anser ju att vi upplever trafikmiljön på ön är bristfällig, främst för oskyddade trafikanter såsom gående och cyklister. Syftet med utredningen är därför att identifiera de problem som finns och sedan redovisa förslag på åtgärder som ska bidra till ökad trafiksäkerhet.

Vägarna på Ljusterö ägs inte av kommunen och har därför inte rådighet att bestämma över vilka trafikåtgärder som ska göras. Trafikverket är den som äger större delen av huvudvägnätet på ön. Utredningen kommer därför att fungera som ett underlag till kommunen i samverkan med Trafikverket och enskilda väghållare.

Under våren kommer det att anordnas tillfällen för medborgardialoger där man kan få en chans att diskutera idéer och komma med förslag.

Utredningen beräknas vara klar under 2018.

2018-02-23 09:13

Österåkers kommun har instiftat den ny utmärkelsen "En god gärning". Utmärkelsen delas ut till personer, föreningar eller organisationer som genom olika insatser bidrar till att göra kommunen säker och trygg. Du kan nominera dig själv eller någon annan genom att mejla till tryggi@osteraker.se. Utmärkelsen kan delas ut löpande under året.

2018-02-22 08:34

I lördags var det vernissage för en ny utställning på Ljusterö Konsthall. Åtta unga nyutexaminterade konsthantverkare visar upp sina verk. Det är allt från glasdynamit till tuftade ägg.

Utställningen UngKonst, är producerad av Sveriges Konstföreningar i samarbete med Konsthantverkscentrum. Utställningen är en vandringsutställning som syftar till att visa ett brett tvärsnitt av aktuellt konsthantverk. De åtta utställarna har gemensamt att de är födda på 80-talet och nyligen färdigutbildade konsthantverkare. 

Ljusterö konstförening har en bred verksamhet, med till exempel författaraftnar, vinprovningar och konstresor.

UngKonst visas mellan 17/2 och 11/3 på Ljusterö Konsthall

Utställande konstnärer: Alexander Tallén, Ammy Olofsson, Ea ten Kate, Jelizaveta Suska, Lisa Wallert, Maja Michaelsdotter Eriksson, Matilda Dominique och Polat Ghasemloo.

2018-02-13 13:17

Från och med den 31 januari går det inte att slänga miljöfarlig avfall på Ljusterö. I och med att felsorterat avfall har ökat de senaste året känner sig nu Roslagsvatten sig tvugna att stänga sina miljöstationer. Detta på grund av att riskerna för bland annat olyckor har ökat i och med felsorteringen både för Roslagsvattens personal och för oss och i förlängning även miljön. Avfallet skall nu fraktas till Brännbackens ÅVC.

Miljöfarligt avfall är sådant som är giftigt, frätande, ekotoxiskt, smittförande eller brandfarligt. Det är saker som skulle ha slängts i vår miljöstation, men nu måste till Brännbacken. Exempel på miljöfarligt avfall är färg, lack, lim, spillolja, smörjolja, motorolja, linolja, cigarett- och braständare. Kanyler och medicin ska lämnas på apotek. Små batterier lämnas vid holkar vid miljöstationer och återvinningsstationer. Utrustning med fasta inbyggda batterier lämnas till försäljningsstället eller via insamling av elavfall.

Återvinningsstationer är där du lämnar förpackningar i plast, metall eller papp, returglas och returpapper. Här brukar man även kunna lämna små batterier.

 

2018-02-12 09:16

Trafikverket har problem med den störra färjan som trafikerar Ljusteröleden. I helgen och även nu måndag har man satt in en ersättningsfärja som har reducerad kapacitet. Den tar ungefär hälften av vad den ordinarie färjan tar. I och med detta är det risk för kö.

Källa: Trafikverket

2018-02-09 09:03

Problemen vid skolan har funnits i flera år. Nu planerar kommunen åtgärder för att förbättra säkerheten.

På skolan tår det ca 110 elever och på förskolan i närheten finns det ca 40 barn. Vi skolan är 30, men personalen på skolan och förskolan vittnar om att det är inte många bilister som håller hastigheten på sträckan som saknar både farthinder och belysning.

Enligt trafikplaneraren på Österåkers kommun har man vetat om problemet länge och planerar nu i samband med att detaljplanen för ett planerat vårdboende bakom skolan tas fram passa på att vidta en hel del åtgårder för att förbättra trafiksituationen. Bland annat ska busshållsplaerna flyttas till samma sida, gång- och cykelvägen ska förlängas fram till skolan samt cykelställ kommer sättas upp. 

Kommunen ska under året genomför en trafiksäkerhetsutredning på Ljusterö för att kartlägga de problem och behov som finns.

Källa: Tidningen Skärgården

2018-02-07 08:51

Ljusterötjejen Tove Kohala har nominerats till en plats i OS av det internationella rodelförbundet. Tyvärr räcker inte hennes resultat till för övertyga Sveriges olympiska kommitté.

- Att Tove blev nominerad till OS känns otroligt stort för oss. SOK har valt att tacka nej till platsen och hon är nu laddad för att köra vidare till 2022 och 2026 i stället, säger Ann Kohala, Team Manager på Svenska Bob och Rodelförbundet.

Källa: Kanalen

2018-01-28 11:00

Nu går rodelsäsongen mot sitt slut. De senaste två veckorna det unga landslaget i banrodel fått förstärkning av Rasmus Mober från Ingmarsö och Joel Sundberg från Ljusterö. Båda är födda 2003. Rodellaget består också av syskonen Tove Kohala och Svante Kohala från Ljusterö och Kajsa Hjelm-Söderberg från Ljungfruskär. Tove är den som har lyckas bäst denna säsong resultatmässigt och är rankad tia i värden. Svante som kör den äldsta klassen hade Junior EM under helgen där han slutade på en 19 plats. Tyvärr med några missar i andra åket. Totalt har det varit 252 tävlande ungdomar i sex klasser i säsongens Juniorvärldscup. 21 länder har deltagit i de sex tävlingarna som har varit runt om i Europa. Vi hittar bland annat länder som Kina, Argentina, USA och Canada. Kvar av säsongen är nu Junior WM i Tyska Altenberg där Sverige kommer att representeras av syskonen Tove och Svante Kohala.

Källa: http://www.swesliding.se

2018-01-19 15:23

Havsisen är lockande, men än så länge är den inte pålitlig. I och med den veckans kallare temperaturer har många skridskosugna börjat ge sig ut på isarna. Men vill man skrinna i skärgården bör man vänta om man är klok. Enligt SMHI är isarna fortfarande väldigt tunna. I de norra skärgårdarna finns 20-40 cm fast is, i de södra 10-20 cm. 

Några råd till de som vill ge sig ut är att åka i organiserade sällskap och ha med sig rätt utrustning. Med rätt utrustning menas ispik för att känna om isen håller, ombyte vattentätt packat i en ryggsäck med grenrem, samt livlina och isdubbar för att ta sig upp om olyckan är framme.

Oservera att bara för att det faller snö på isen blir den inte säkrare utan snarare tvärtom. Snö bildar isolerande skikt som gör att den inte växer till.

2018-01-11 10:58

I tisdags började biljettförsöket att gälla ombord på båtarna. Förhoppningen är att i och med detta ska man stärka livskraften i skärgården och även locka stads-stockholmarna ut i skärgården för att sätta fart på turismen även då det inte är sommar.

Periodkorten som gäller i ett år, 90 dagar och 30 dagar kommer att vara giltiga färdbevis på båtarna. Det kommer vara ett uppehåll över sommaren då SL-korten inte gäller.

 

2018-01-10 10:42

Vid årsskiftet skedde sammanslagningen av Österåkers två församlingar Österåker-Östra Ryd och Ljusterö-Kulla till ett och samma pastorat. I och med det slutar Ida Hallström Åsman som kyrkoherde i Ljusterö-Kulla församling och börjar ny kyrkoherde för båda församlingarna. Det dagliga arbetet i Ljusterö-Kulla kommer att ledas av en församlingsherde som heter Karen Holm. Hon kommer att tillträda sin post i april.

Källa: Kanalen

2017-12-10 09:20

Andra advent och Ljusterö presenterade ytterligare två julevenemang.

Mellan 10 och 15 hade man julmarknad på Bygdegården. Här hittade man allt från närproducerade matvaror så som kött och honung och mycket mer. Dessutom kom Lucia dit tillsammans med Ljusterökören.

Mellna 11 och 14 var det julbasar på Granliden. Här fanns allt från stickat, tovat, hembakt, lotterier m.m. och det bjöds på underhållning för både stora och små.

Källa: Facebook

2017-12-03 09:06

På lördagen var det dags för årets första julmaknad på ön. Den gick av stapeln på torget. Här fanns de sedvanliga torgstånden, men i år kunde man även träffa tomten!

Källa: Facebook

2017-11-21 08:43

Höstens första författarträff i Ljusterö Konstförenings regi handlade om konsnärinnan Hilma af Klint. Ett 30-tal personer kom för att höra Anna Laestadius Larsson berätta om konstnärinnans liv.

Konstföreningen ägnar sig inte bara åt konst utan har även andra kulturella inslag i sin verksamhet. Bland annat författarträffar som bland annat finansieras med hjälp av bidrag från kommunen.

2017-11-19 11:12

Från och med den 9 januari nästa år ska det vara möjligt att åka ut i skärgården med vanligt SL-kort. De biljetterna som det kommer att gälla är månadskort, kvartalkort och årskort. Biljettförsöket kommer att gälla fram till den 29 april för att sedan återupptas den 3 september och gälla fram till i början av december. Därefter ska försöket utvärderas.

Man hoppas att få se en säsongsförlängning under hösten med fler besökare ute i skärgården. En annan förhoppning är att fler ska börja båtpendla till jobb och skola inne i stan.

Det formella beslutet om detaljerna kring biljettförsöket ska tas upp på trafiknämndens kommande sammanträde, den 21 november.

Källa: Tidningen Skärgården

2017-11-15 00:00

Visste ni att 40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt. Bär man reflexer syns man bättre och minskar alltså risken för att råka ut för en olycka betydligt.

En bra reflex syns i mörker och under dåliga siktförhållanden. Att reflexen syns beror på att den återkastar det starka skenet från bilens strålkastare. Om du har mörka kläder upptäcker en bil med halvljus dig på 20-30 meters avstånd och om du har ljusa kläder syns du från 60 meter. Om du bär reflex ser bilen dig redan på 125 meters avstånd.

Tänk på att du syns ännu sämre på vintern och vid vått väglag.

Dessutom blir bilens bromssträcka längre, ofta 2-4 gånger längre än vid normalt väglag.

När man rör sig i trafiken är det viktigt att man syns från alla håll. Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Det är även bra om reflexerna sitter lågt eftersom man då syns bättre när bilen har halvljuset på.

2017-11-12 10:46

Granliden har beviljats bidrag från den Europeiska Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling i samarbete med Leader Stockholmsbygd.

Projektet syftar till att anpassa och utveckla lokalen samt festplats, för utökat utbud av kultur i alla former, öppet för alla.

Målet med projektet är att rusta upp dansbana/scen med utbyggnad och uppgraderat elsystem. Att införskaffa nya bord, en tillbyggnad för duschar och förråd i samlingslokalen samt att uppföra en belyst informationsskylt vid vägen.

Källa: Facebook

2017-10-30 22:15

Halloween är kanske bra om man är trött på mörker, regn och rusk och vill lysa upp hösten med en liten fest. Och godis får man ju äta också. Nu närmar sig halloween, vilket märks i många butiker. Strykande åtgång på pumpor det ju också.

Vilken dag som ska firas som halloween är inte helt lätt att besvara, eftersom det rör sig om en relativt nytt fenomen i Sverige. Halloween infaller traditionellt 31 oktober, kvällen innan det som kallas allhelgonadagen (1 november). I år är det på tisdag. Men sedan 1772 firar man i Sverige också Alla helgons dag, som infaller första helgen mellan 31 oktober och 6 november, i år är det 4-5 november.

2017-10-15 00:00

Att driva projekt och söka finansiering i skärgården är svårt. Nu ska det bli lättare. Sedan i våras har länsstyrelsen och landstinget arbetat med att ta fram en samfinansieringsmodell som ska göra det lättare för föreningar att söka om allmänna medel till olika projekt. Ambitionen är att det ska räcka med att göra en ansökan istället för tre.

Strukturen för hur samfinansieringsmodellen ska fungera finns redan på plats. Tanken är att det ska gå att ansöka om medel genom tjänsten ”Min ansökan” hos Tillväxtverket. Den administration som annars har legat på den sökandes bord tar länsstyrelsen hand om. Men innan systemet prövas i stor skala har länsstyrelsen bjudit in tre skärgårdskommuner till att vara med i en försöksomgång. Till en början är tanken att försöket ska vara inriktat på mindre projekt i skärgården. Kommunerna som blivit tillfrågade att vara med i försöksomgången är Värmdö, Österåker och Haninge.

Källa: Tidningen Skärgården

2017-09-25 09:25

Under söndagen gästades Ljusterö av ett 50-tal veteranbilar. Det var bilar från 50-talet till sportbilar från 80-talet. Bilarna kunde man se på Ljusterö torg där även starten av veteranbilsrallyt "småsvängen" startade. Rallyt gick förbi Ljusterö golfbana, Väsbystrands ångbåtsbrygga, Lillström, Linanäs, Skärsberget (Bergsrundan), Marum slott, Bygdegården, Ljusterö kyrka och Åsättra brygga. Arrangör till evenemanget var Motorhistoriska Sällskapet.

2017-09-21 08:47

I måndags kväll kom det in en anmälan om viltolycka på vår ö. Den som anmälde visste bara att han kört på något och trodde sig veta på ett ungefär var. Föraren hade inget med sig för att märka ut olycksplatsen och tyckte att det var för mörkt att gå ur bilen. Detta resulterade i att man fick eftersöka i flera timmar utan resultat. På tisdagen mitt på dagen hittade man en stor vildsvinsgalt död i ett dike varav viltvårdarna blev kontaktade och kunde få bort viltet.

Tänk på att enligt § 26 i Jaktlagen och § 40 i Jaktförordningen måste en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen även om djuret inte är synbarligen skadat. Platsen för sammanstötningen måste också markeras. Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter..

Så här gör du:
Placera ut varningstriangel så att inte fler olyckor händer.
Markera alltid olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen.
Ring 112 och anmäl olyckan.
Även om viltet ligger dött på platsen ska markering ske som information till andra trafikanter att olyckan är anmäld till polisen.
Häng upp markeringsremsan på den sida av vägen som viltet försvann efter kollisionen.
Vid kollision med vildsvin, björn, varg och lodjur placeras markeringsremsan cirka 100 meter från olycksplatsen. Informera polisen om detta.
Om möjligt avlägsna döda djur från vägbanan, men tänk på din egen säkerhet.
Försök inte att själv göra ett eftersök, djurets lidande kan förvärras.
Försök inte att själv avliva det skadade djuret om du inte har den kunskapen.
Om du har kört på en hund, försök aldrig att avliva den, låt veterinär avgöra.

Vid anmälan till polisen ska du förutom sedvanliga person- och fordonsuppgifter tala om:
Olycksplatsen - vägnummer, ort, kännemärke.
Hur olycksplatsen är markerad - markeringsremsa, plastkasse etc.
Viltslag - rådjur, älg, vildsvin.......
Viltets flyktväg - i vilken rikting djuret försvann.
Detaljerad väg-/platsbeskrivning för olyckan, gärna en GPS-position eller om det är möjligt, nollställ bilens trippmätare och kör till en plats där du känner igen dig (exv. vägkorsning, kyrka, rastplats) och läs av trippmätaren. Det förekommer tyvärr mycket ofta att platsangivelsen är felaktig vilket ofta leder till att ett skadat djur ligger länge och plågas.
Ett bra sätt att veta var man befinner sig är att läsa av koordinaterna i Nationella Viltolycksrådets app som finns för nedladdning till Iphone och Android.

2017-09-06 17:21

Natten till onsdagen brandhärjades ett av husen i Linanäs. Huset brann ner till grunden och personen som befann sig i huset klarade sig bra.

2017-08-13 19:32

Under lördagen arrangerades en ny marsch för att påvisa trafiksituationen på ön. Man marcherade från Linanäs till Ljusterö torg. Marschen gick under parollen "Med livet som insats". Ljusteröinitiativets önskan är att få gång- och cykelleder till ön. Det kommer att göra trafiksituationen för öns gång- och cykeltrafikanter betydligt säkrare. De kallar det för leder för att Trafikverket inte ska låsa upp sig vid begreppet väg. En led är småskaligare och borde vara enklara att få till.

För två år sedan arrangerades den förra marschen och då gjordes även en namninsamling.

Michaela Fletcher tog emot de marscherande på Ljusterö torg. Även Trafikverket var inbjudna men hade tackat nej. Michaela blev utfrågad med vad som hänt under de två åren sedan förra marschen. Hon menade att något hänt. Det har gjorts en trafikutredning på att få till en gång- och cykelväg från färjan till Ljusterö torg som var klar för ett år sedan. Det är Trafikverkets väg och det är de som ska se till gång- och cykelvägar. Tyvärr är inte den här vägen en prioriterad.

 

2017-08-13 15:57

Under lördagen var det full fart på vår ö. På Granliden arrangerades det loppis med många besökare och ett smärre kaos på vägen utanför. På torget firades elefantens dag och där landade dessutom Ljusteröinitiativet som hade marcherat hela vägen från Linananäs.

2017-08-11 15:18

Under natten till fredagen så förekom en hel del skadegörelse på vår idrottsplats. De har bland annat kört sönder fotbollsplanen och släpat iväg med ett av målen som hittades på Linanäsvägen vid Linanäs Båt och Motor. Händelsen är polisanmäld.

2017-07-23 11:29

I helgen var det dags igen för vår årliga knallemarknad. I år bjöds det på lite nya åkatraktioner och nya knallar. Välbesökt som vanligt med ett "lagom" väder.

2017-07-15 15:01

Algblomning kallas det fenomen då planktonalger på kort tid växer kraftigt och bildar mycket stora populationer. Algblomning förekommer i alla sorters vatten - till havs, kring kusten och i vattendrag såväl i Sverige som utomlands. Vanligtvis blommar alger nära vattenytan eftersom solljuset är starkast där. Starkt solljus och lugnt väder så att havets ytskikt inte rörs om ger goda förutsättningar för algblomning. Dessutom behöver algerna näringsämnen som kväve och fosfor.

Algblomningar kan dyka upp i stort sett under hela året, men de potentiellt skadliga blomningarna i Östersjön är vanligast under högsommaren (juli-augusti) och delar av hösten.

Råd vid algblomning
Algblomningar har olika färg och utseende beroende på mängd och art. Blågrönalgblomningar i Östersjön ser ofta ut som gröngul soppa eller blågrön trådig massa. Giftigheten varierar mellan olika arter, men kan också variera inom en och samma art.

Det kan gå bra att bada i vatten med algblomning, men se till att inte svälja något vatten och det är också en bra idé att duscha efteråt. Det finns alltid risk att drabbas av exempelvis hudirritationer eller andra problem.

De första symptomen vid förgiftning är likartade hos människa och djur: illamående, kräkningar, diarré och eventuellt feber. Man kan även drabbas av hudirritationer och ögonbesvär. Om du uppvisar något av symptomen bör du ta kontakt med läkare.

Vanligtvis krävs det större mängder vatten än en kallsup för att bli dålig, men avvakta och var uppmärksam på symptom. För vuxna människor är risken normalt liten att drabbas av förgiftning. Barn, speciellt småbarn, får lättare i sig vatten och bör därför hållas ifrån vatten med algblomning eller under uppsikt.

Husdjur, boskap och vilda djur är de som löper störst risk att bli drabbade i samband med algblomningar. Djur som dricker algbemängt vatten kan bli allvarligt sjuka och till och med dö av förgiftning. Husdjur som uppvisar symptom bör därför få veterinärvård så fort som möjligt.

Alggifterna förstörs inte av kokning, så tänk på att inte koka tex. potatis i vatten med algblomning. 

SMHI övervakar algsituationen
Sedan 2002 driver SMHI "Baltic Algae Watch System" som är ett satellitbaserad övervakningsystem för blågröna (cyanobakterie) algblomningar i Östersjön. Analyserade satellitbilder som ger en bild av algsituationen presenteras under hela sommaren på smhi.se.

Källa: SMHI

2017-07-10 14:41

Efter ett drygt års försening invigdes Ljusterös senaste vindkraftverk. Vindkraftverket som var klart redan förra året men på grund av tekniska problem inte kunde sättas i drift förrän i höstas.

Peter Strömberg, som är huvudfinansiär av projektet, ett antal gäster och medlemmar i Ljusterö Vind, delägare till kraftverket, hade samlats för att klippa bandet.

De 6 000 megawattimmar som vindkraftverket genererar räcker till 600 hushåll. 

2017-06-27 10:49

I söndags öppnade utställningen om syskonen Andersson som testamenterade sina gårdar och marker till Ljusterö Hembygdsförening på Västergården i Bolby, Gamla huset.

Västergården ingår i Syskonen Arne och Birgitta Anderssons Stiftelse, som förvaltas av Ljusterö Hembygdsförening. Den ligger på södra Ljusterö i byn Bolby. På gårdstunet finns två boningshus och ett antal ekonomibyggnader. Det äldre boningshuset från 1840 är museum och i några av ladorna planeras utställningar av jordbruksredskap, fordon och annat som hörde till en bondgård förr. Det finns också en gårdssmedja att rusta upp för visning. 

Kontakta info@ljusterohembygd.se för kartor eller tel 08-54242626 om det är något ni vill fråga om.

2017-06-22 10:39

Det är låga grundvattennivåer nu. Det innebär att du som har egen brunn behöver vara försiktig med vattenförbrukningen för att undvika brist på vatten.

Roslagsvatten öppnar nu två tappställen i Österåker för dig som har egen brunn.
Som brunnsägare är du själv ansvarig för ditt dricksvatten. För att det inte ska uppstå problem med vattentillgången behöver du med egen brunn vara varsam med vattenförbrukningen. Risken är annars stor att din brunn sinar eller att saltvatten tränger in i brunnen. Att salt­vatten tränger in i en brunn är ett tecken på att uttaget är större än nybild­ningen av grundvatten. Ofta delar brunnar på samma vattenmagasin. Därför kan ditt vattenuttag också påverka grannens tillgång till vatten. 
Roslagsvatten öppnar två tappstationer i Österåker där du kan hämta vatten om din brunn skulle sina. De finns vid korsningen Margretelundsvägen/Söralidsvägen (Martins Värdshus) och korsningen Svensbodavägen/Väg 276 i Roslags-Kulla (Roslagskulla reningsverk).
Tänk på att inte använda brunnsvatten för bevattning och Pool eller badtunna får inte fyllas på med brunnsvatten. Tvätta inte bilen med brunnsvatten och var generellt sparsam, undvik till exempel att tvätta och diska mer än nödvändigt

Du som har din fastighet ansluten till kommunalt vatten påverkas inte.

2017-06-20 09:35

Från och med den 19 juni går linje 12 i mellersta skärgården hela vägen ut till Sandhamn. Tidigare har linjen sträckt sig mellan Ljusterö och Möja. Anledningen till utökningen på linjen är att man har sett att behovet finns, enligt Waxholms-bolaget.

Källa: Tidningen Skärgården

2017-05-28 14:42

Hög brandrisk råder i skog och mark. Av det skälet har Länsstyrelsen nu beslutat att införa eldningsförbud i hela Stockholms län – från och med nu.

Vid lunchtid på fredagen meddelade Länsstyrelsen i Stockholm att myndigheten beslutat att eldningsförbud ska gälla i hela länet från och med klockan 13.00. Orsaken är att det råder hög brandrisk i skog och mark. Ett eldningsförbud innebär att grillning endast är tillåtet "i för ändamålet framtagna grillar eller vid särskilt iordningsställda grillplatser som är utformade så att det inte finns risk för brandspridning." Eldningsförbudet, som är utfärdat utifrån SMHI:s prognosunderlag och i samråd med länets räddningstjänster, varar tills vidare.

Källa: Norrtälje Tidninge

2017-05-27 14:06

I onsdags var det öppet hus på "Från Top till Tå". Företagen som finns under samma tak, Blå Saxen (Veronica och Hanna), Kerstins Massage, Ljusterö Fotvård (Lena) och Leg tandhygiensist Lena Eriksson, visade upp sig. Det bjöds på snittar och lite att dricka till det och man kunde dessutom prova på spraytan hos Ljusterö Fotvård. 

2017-05-14 14:05

Under lördagen var det premiär Ljusterö Konsthall för den första vårsalongen. Vårsalongen innehöll runt 30 stycken mer eller mindre kända konstnärer, med anknytning till Ljusterö, som ställde ut sina ver och alster. Det var tavlor, foton, textil, kermik och annat. Utställningen kommer att pågå till och med den 28 maj. Öppettiderna är tisdag-fredag 11-17 och lördagar 11-15.

Premiären var väldigt välbesökt och uppskattad. Vi hoppas att detta nu kommer att bli en trevlig tradition på vår ö.

2017-05-13 17:14

Under lördagen var det vårbasar på dansbanan på Granliden. Här såldes det hantverk, plantor, jord och loppisfynd. Det fanns också fika att få och tyckte man det var roligt kunda man kasta pil eller få ansiktet målat. Trevligt att se att Granliden lever upp igen och blir den folkpark det en gång var fyllt av liv och glädje.

2017-05-02 08:58

Endast ett tiotal Ljusteröbor var närvarande på mötet om öns vatten och avloppsplaner.

Fram till den 14 maj går det bra att lämna sina synpunkter på planen. I dag finns det kommunalt VA i två områden på Ljusterö, i Mellansjö och i delar av Linanäs. Just nu bygger man ut kommunalt VA till större delar av Mellansjö och delar av Nolsjö. Enligt översiktsplanen ska kommunalt VA byggas ut i Mellansjö, Åsättra, Arnö och i Marum på lång sikt. På medellång sikt ska man bygga ut i Laggarsvik och i Linanäs.

Vad menas med lång respektive medellång och kort sikt?
– Tänk dig till år 2040 delat på tre, vi vill ej ange årtal då vi riskerar att gissa fel, vilket tidigare varit fallet. Det handlar mer om prioriteringsordning ett, två och tre, säger översiktsplaneraren Charlotte Hedlund på kommunen.

Förutom VA-frågor hade mötesdeltagarna synpunkter på hur översiktsplanen presenterade arbetet med förbindelser ut till skärgården. Mötet belyste också trafikfrågan som länge varit aktuell på ön.
– Vi tar med oss hur vi bättre kan belysa problematiken med gång- och cykelvägar på Ljusterö och hur vi jobbar med Trafikverket i trafikfrågorna. Man önskade även en tydligare plan för bättre kollektivtrafik på ön, säger Anton Bergman.

Källa: Tidningen Skärgården

2017-04-30 21:10

Valborg firades traditionellt på flera platser på vår ö.

I Linanäs firades det med körsång/allsång och det sedvanliga vårtalet av Ingvar Laxvik. Efter det tändes brasan och det bjöds på varm korv.

2017-04-29 14:50

Om tävlingen:
I Future City ska eleverna i årskurs 6-9 ta på sig rollen som framtidens samhällsbyggare och med sin kreativitet och kunskap bygga framtidens stad. Eleverna tänker fritt och inspireras av dagens tekniska lösningar. Hur ser framtidens stad ut? Vem bor där? Hur transporterar vi oss själva och gods? Hur fungerar det med vatten, avlopp, återvinning… ja, allt som finns i en stad.

Syftet med Future City är att öka nyfikenheten och kunskapen kring teknik och yrken inom samhällsbyggnad och skapa intresse kring hur vi skapar ett hållbart samhälle. Vi hoppas också att det ska ge de deltagande eleverna en rolig, spännande och utmanande upplevelse. Kunskapen eleverna behöver för att lösa uppgifterna i Future City kommer från många olika ämnen: teknik, NO, SO, bild, med flera.

Motiveringen:
Det är ett bra projekt att jobba ämnesövergripande med. En hållbar stad för många kommande generationer men också för dagens invånare i alla åldrar. Nyckelordet i stadsplaneringen är klokskap. Viktiga inslag i hållbarheten är återvinning och renlighet. En trivsam och okomplicerad stad att bo i.

Grattis Ljusterö skolas klass 6-7!

2017-04-23 16:32

Under 2017 ska Länsstyrelsen tillsammans med Landstinget genomföra en kartläggning av mobiltäckningen i skärgården. Kartläggningen ska identifiera geografiska områden med sämre mobiltäckning samt variationer under hög- och lågsäsong.

Mobiltelefoner fästs just nu på Waxholmsbolagets båtar som har regelbunden trafik runt våra öar. Genom detta kan man mäta signalstyrkan på olika ställen runt om i skärgården och i med det kan man över en längre tid se förädtningar under flera säsonger. En del telefoner placeras också på taxibåtar och postbåtar för att mäta utanför de vanliga rutterna.

Enligt Länsstyrelsen kan man redan nu se att områden i ytterskärbården där det finns små öar med bebyggelse har sämre täckning, exempelvis Lådna, Hjälmp och områden nära Möja och Svartsö.

Mätningarna genomförs för att under flera år har synpunkter kommit in från boende i skärgården att kvaliteten i mobilnäten varierar. För att identifiera var särskilda insatser kan göra mest nytta behövs en mer systematisk kartläggning. Kapaciteten i mobilt bredband är en delad resurs och ofta planeras näten utifrån antalet permanentboende. När antalet besökare ökar belastas näten mer än vad de är dimensionerade för. Det påverkar alla som vistas i området negativt, oavsett om de är turister, boende eller driver företag.

Källa: Länsstyrelsen

2017-04-21 11:18

Nu öppnar våra restauranger igen för sommaren en efter en.

Rstaurang Skeppskrogen öppnade redan för ca en månad sedan och Skärgårn hade lite tjuvöppet i påskhelgen.
Den nyaste restaurangen i Linanäs, Linanäsbryggan kör igång sin säsong nu i helgen.

2017-03-14 08:37

Nu finns ett förslag till ny översiktsplan för Österåkers kommun 2040 – Stad, skärgård och landsbygd! Var med och delta i samrådet som pågår mellan 10 mars och 14 maj.

Var med och ha synpunker.

Bidrar förslaget till översiktsplan till en attraktiv och levande stad, skärgård och landsbygd?

På Information Ljusterö finns under samrådstiden en utställning om översiktsplanen och här kan du också ta del av handlingarna.

Källa: Information Ljusterö

2017-03-13 08:27

Antalet resande på färjan har ökat och därför utökas nu antalet turer. Totalt handlar det om en förstärkning med 278 turer per år under lågsäsong, samt att högsäsongen förlängs med två månader.

Med start den 20 mars utökas trafiken med två turer per vardag med en färja i trafik. Det ger en avgång var 20:e minut från klockan 05:00 till 20:20. På fredagar fortsätter extrafärjan att gå.
Sommartrafiken med två vägfärjor utökas med ytterligare två månader jämfört med idag och kommer nu att gälla perioden 1 maj till 30 september.

Över Ljusteröleden transporterades under förra året 983 366 fordon.

Källa: Trafikverket

2017-03-09 13:46

Eftersom Ingmarsö skola är stängd får skolbarnen från de omkringliggande öarna åka båt till Ljusterö skola. Barnen får då kliva av båten vid Åsättra brygga och sedan ta sig över kajen till en buss som står och väntar ett femtiotal meter bort. Barnen ska då korsa vägen som lastbilar och gaffeltruckar kör på. De ska dessutom ta sig över ett område där det heller inte förväntas att barn springer runt.

Barnen som bor på Lagnö får skolskjuts till skolan. Men någon skolskjuts för dessa barn lär det inte bli just nu. På Österåker kommun säger man att man ska titta på om det går att flytta busshållplatsen. Men då busskuren inte står på kommunal mark kan det ta tid. Under tiden kommer det att målas upp en gångzon från kajen upp till busshållplatsen. Zonen kommer även att markeras med lampor som blinkar när det är mörkt ute.

Källa: Tidningen Skärgården

2017-03-08 13:23

På fredag den 10/3 öppnar Linanäs Skeppskrog för säsongen. Deras öppettider under våren kommer att se ut så här: fredagar 17.00–22.00, lördagar 12.00–22.00 och söndagar 12.00–20.00.

Källa: Facebook

2017-03-06 13:33

Nu kör restaurangen på torget igång med lunchservering. De har öppet måndag-fredag mellan 10:00 och 15:00. Exempel på vad de serverar denna vecka är halstrad lax, snickarlåda och mycket mer.... Menyn finns att se på Ljusterö Pärlans facebookskonto.

2017-03-04 13:26

Clas Moser har nu gett ut en ny bok om Ljusterö i konsten (Ljusterö i konsten del 2 - Konstnärerna). Närmare 50 berömda konstnärer skildras. Den här nya boken ska hänga tätt ihop med den permanenta konstuställningen som visas på Ljusterö Konsthall. Böckerna om Ljusterö i konsten kan köpas via Ljusterö konstförening.

Källa: Tidningen Skärgården

2017-02-28 08:45

Ni missar väl inte att det idag är dagen som man ska äta semlor.

Här är lite fakta om det lilla bakverket:
I Sverige består semlor vanligen av en söt vetebulle, oftast kryddad med kardemumma, med avskuret lock. Under det florsockerpudrade locket finns en fyllning med mandelmassa och vispad grädde. Lokala varianter förekommer. I Västsverige ersätts ibland florsockret med pärlsocker och hackad mandel. Butiker och konditorier saluför även semlor för allergiker och andra som följer en viss typ av kosthållning, till exempel med laktosfri grädde, med vaniljkräm i stället för mandelmassa, eller med glutenfritt bröd.

Semlans traditioner varierar från landskap till landskap. Semlor åts ursprungligen enbart på fettisdagen under fastlagen före fastan. (I Skåne på måndagen, som kallades "bullamåndag". När traditionen att fasta upphörde i Sverige i samband med reformationen blev det istället tradition att äta semla varje tisdag under fastans sju veckor. Efter andra världskriget har semmelätandet utökats ytterligare och semlor finns idag att tillgå i bageri varje dag från december till påsk.

2017-02-20 12:44

Under vecka 6 sätter markarbetena igång för Ljusterö Skärgårdsby. Därför kommer det att vara en hel del maskiner, lasbilar och sprängarbeten. Detta kommer att pågå måndagar till fredagar mellan 6.30 och 18.

Till en början inleds markarbeten och från och med april beräknas hus att monteras och inredas. De första inflyttningarna beräknas till augusti 2017.

Källa: Facebook

2017-01-31 09:26

Just nu pågår renovering för fullt av Ljusterö torg.

I den tidigare restauranglokalen som inhyste Mias kök och bar kommer i början av februari öppnas en ny krog. Ny krögare blir Fredrik Bun-Uam tillsammans med sin fru. Det nya krögarparet bygger om restaurangen helt för att kunna servera både luncher och middagsmenyer. Dessutom kommer dat inredas en pub-avdelning i lokalen.

Firmorna Ljust Rör och Ljust El som drivs av Jörgen Johansson och söner har fått kontor och lager på torget.

Dessutom pågor utbyggnad av mataffären Tempo och håller tidplanen så ska invigning kunna ske första maj.

Källa: Tidningen Skärgården

2017-01-27 08:41

Halvvägs in i säsongen har de gjort framsteg sedan förra säsongen. De har tävlat både i Europa och Amerika med flera fina placeringar.

Första tävlingarna kördes i Kanada och USA. Tove och Svante Kohala från Ljusterö är de som är mest rutinerade och var de som lyckades bäst. Svante tog med sig en 6e och en 8e plats. Tove, som var bäst av de svenska tjejerna hade en 8e och en 7e plats.

Enligt tränaren Hasse Kohala så beror framgångarna på att åkarna har förberett sig bättre innan säsongen, fått mer rutin och fått nya kälkar.

Mellan jul och nyår var det ingen vila för gänget. Ett läger i Lillehammers olympiska bana som avslutades med Norgecupen. Sverige tog hem segern i 3 av 4 klasser. Svante gick som segrare ur herrklassen som var den tuffaste. Tove vann damklassen. 

Första veckan i januari genomfördes EM för seniorer i samband med en WC i Königssee, Tyskland. Sverige deltog med William, Rufus, Svante och Tove. Svante och Rufus körde in sig bland de 30 bästa i Europa!

Om några veckor kommer VM och JVM att genomföras och vi hoppas på kvala in. Vi önskar rodelungdomarna lycka till och ser fram emot nya framgångar!

Källa: Svenska Bob och Rodelförbundet

2017-01-26 08:16

Österåkers kommun erbjuder i år 160 ungdomar sommarjobb i kommunen. Det är jobb inom barnomsorg, vård, omsorg och andra kommunala verksamheter. Det som är nytt för i år är att sommarjobbarna kommer att få arbeta 3 veckor i stället för de 2 som det var förut. Jobben är främst till för de som är födda 1999. Läs mer och ansök här....

Källa: Kanalen

2017-01-05 11:46

Från och med den 9 januari kommer det att bli dyrare att köpa månadskort och enkelbiljetter i SL-trafiken. Månadskortet för vuxna höjs från 790 kronor till 830 kronor. För unga och pensionärer blir höjning mer kännbar då taxan för dessa grupper höjs från 490 kronor till 550 kronor.

I samband med prishöjningen tas zonsystemet bort och man inför ett enkelbiljettssystem istället. På enkelbiljetten ska man kunna åka hur långt man vill. Enkelbiljetterna kommer att kosta 30 kronor för vuxna och 20 kronor för unga och pensionärer.

Källa: Mitt i Sördra Roslagen

2016-12-30 00:00
Lite information från polisen om fyrverkerier:
Vet ni att det är olagligt att langa fyrverkerier. Det kanske du redan visste, men fortfarande skadas personer under 18 år av fyrverkerier varje år. 
Det finns också andra lagar gällande fyrverkerier, till exempel att smällare är helt förbjudna.
Tillstånd kan krävas i vissa fall. Om du är osäker på vart du får avfyra dina fyrverkerier, kontakta din kommun. 
Ännu mer information hittar ni på polisens hemsida.
 

 

2016-12-22 10:47

Stiftsstyrelsen i Stockholms stift har tagit beslut om att bilda ett pastorat där Ljusterö-Kulla och Österåker-Östra Ryds församlingar ingår. Vilket betyder att församlingarna kommer att finnas kvar som egna församlingar, men man har gemensamma resurser till ekonomifunktion, personal, fastighetsfrågor, IT och information mm. All personal blir anställda av pastoratet. Det kommer finnas en kyrkoherde för hela pastoratet och en församlingsherde i respektive församling.

Den 1 januari 2018 träder pastoratslösningen i kraft. Pastoratet kommer att heta Österåkers Pastorat med de två församlingarna Ljusterö-Kulla församling och Österåker-Östra Ryd.

Inför pastoratbildningen arbetar nuvarande kyrkofullmäktige och kyrkoråd, som vanligt 2017.

Källa: Församlingsbladet Ljusterö-Kulla församling nr.5 2016

2016-12-16 11:10

Kyrkomuren – ett monument från förr värd att vårda Kyrkomuren har funnits i flera hundra år. En väl underhållen mur är en fröjd för ögat. Många ser nu att det inte står rätt till vid både Roslags-Kulla och Ljusterö kyrka.

På Ljusterö föll delar av kyrkomuren sönder nu i somras. Staten inser att det kulturhistoriska arvet måste vårdas och än så länge finns det höga bidrag som kan beviljas. Men när man fått det beviljat är det kö för att få tillgång till pengarna. Församlingen står i kön. Att renovera en stenmur ska göras grundligt och riktigt annars blir det samma problem igen vilket är erfarenheten från Roslags-Kulla. Mycket av kunskapen som fanns förr håller på att försvinna och det gäller att hitta rätt företag och ett med erfaren personal.

Källa: www.ljustero-kullafosamling.se

2016-12-16 10:51

Bland 19 nominerade blev Bo Zetterlund korade till vinnare av Kultur- och Fritidsnämndens Kulturpris 2016. Priset på 10.000kr delades ut av Mathias Lindow, Ordförande i Kultur- och Fritidsnämnden.

Nomineringen löd:
”Bo Zetterlund initierade tillkomsten av Ljusteröposten, en tidning för vilken han är redaktör och ansvarig utgivare. Han är en drivande kraft och röst i Ljusterökören och har medverkat till att skapa nya välklingande traditioner i Öarnas egen lucia. Bo Zetterlund har under de senaste åren lockat och utmanat ett antal seniorer på Ljusterö att utforska skrivandet som uttrycksmedel. I en skrivarcirkel har han lotsat dem genom olika litterära genrer och sett till att deras alster getts ut i bokform. Antologin ”Berättare på ön” är en inspirerande läsning som påminner oss om att det i varje människas liv finns stoff och uppslag till många olika berättelser, både glädjande, sorgliga och djupt gripande. Bo Zetterlund är en värdig mottagare av Österåkers Kulturpris 2016.”

Österåkers kommuns Kulturpris delas ut till en person, grupp eller förening som gjort en särskild insats inom något kulturellt område. Pristagaren ska vara född eller bosatt i Österåker eller på annat sätt ha en särskild anknytning till kommunen.

Källa: Mitt Österåker.se

2016-12-08 13:53

I helgen som var var det Julbasar på Granliden. Ett väldigt välbesökt och trevligt arrangemang. Bland stånden (20 stycken) på utedansbanan kunde man se och köpa vackra hantverk allt från örhängen till dörrkransar.
Tomten var besök och dragspelmusik spelades. 

Vi hoppas nu att detta kommer bli ett återkommande evenemang.

2016-11-29 15:38

I lördags fick vår fina elefant på Ljusterö torg sitt namn. Hon ska heta Ljumbo.

Vinnaren i namngivningstävlingen är Alva Walther. Hon vann en akvarell som finns att hämta på Ljusterö konsthall.

2016-11-29 11:42

I lördags kröntes Ljusterös Lucia för i år. Det var Molly von Arnold som fick ta emot utmärkelsen i år under julmarknaden på torget.

2016-11-22 13:53

Jeanette Wadelius ställer ut sina bilder på konsthallen. Jeanetts motiv speglar öns natur och visar skärgårdens olika ansikten under flera årstider. Till den 30 november visas ett 30-tal fotografierna. De flesta bilderna i utställningen är färgbilder.

Jeanette är sedan 3 år bosatt på Ljusterö och har en lokal på Ljusterö torg som heter Ateljé Ljusterö. Här arbetar hon med den egna konsten och även som lärare i populära akvarellkurser som är riktade till kvinnorna på ön. De kommer att ställa ut en elevutsällning i konsthallen den 1-19 december.

I studion sysslar Jeanette med målning, mosaik, finbetong. Här tillverkas även smycken under namnet JW Design.

– Nu ser jag fram emot att tillsammans med människor från ön skapa. Och att ha fler kurser i akvarell och akryl, berättar hon.

2016-11-16 15:00

Idag har det brunnit i en villa på ön. Enligt räddningstjänsten har branden troligen startat i en elcentral i huset. Deltidsbrandkåren kommer att vara kvar för eftersläckning under eftermiddagen idag. Ingen person har skadat och det finns ingen brottmisstanke i samband med branden.

Källa: polisen.se

2016-11-16 13:45

Nu rinner tiden ut för att överklaga beslutet att slå ihop pastoraten. Om ett år ska det vara klart.

Österåker-Östra Ryd och Ljusterö-Kulla församlingar ska i framtiden bli ett pasorat. Församlingarna kommer däremot inte att slås ihop. Stockholms stiftsstyrelse beslutade det i början av november trots visst motstånd. Sammanslagningen kommer att ska den 1 januari 2018 om inte oförutsett sker. Fortfarande kan beslutet att överklagas till domkapitlet i ca en vecka till om det har varit något procedurfel. Själva beslutet går inte att överklaga. Det ny pastorat kommer att heta Österåkers pastorat och kommer att bestå av minst åtta prästtjänster, inklusive en kyrkoherde. Ett pastorat är en indelningsenhet inom Svenska kyrkan och består av en eller flera församlingar som leds av en gemensam kyrkoherde. Skälet till att man slår samman pastoraten är Svenska kyrkans ekonomi.

Källa: Mitti

2016-10-27 13:04

Nu har vår elefant på torget fått sin permanenta plats. I vårt nästa nummer av LjusteröPosten kommer alla Ljusteröbor få chansen att ge elefanten ett namn också.

2016-10-17 21:19

Båtarna som är påträffade tros vara båtar som tidigare har stulits i området. Båtarna är nu länsade på allt av värde. En patrull från sjöpolisen kommer att kontrollera båtarna.

källa: Polisen Stockholms län

2016-10-13 16:07

Den 14 november kl 19.00-21.00 bjuds föreningens medlemmar in till en hjärt-lung-räddning i konsthallen på Ljusterö torg.

Anmälan gör man till Annika Åkerström, tel. 08-542 434 01 eller mejl. info@servicepunkten.info

Ljusterö företagarförening undrar dessutom om det finns intresse för att anordna en kurs i elektroniska liggare för hantverkare. Anmäl intresse här också till Lena Jonsson.

2016-10-04 16:17

Är du i 12-års åldern eller äldre är kvalificerad för att bli Ljusterö Lucia 2016.

Känner man någon eller själv vill vara Luciakandidat kan man mejl namn, mailadress och/eller telefonnummer till inger.lagerlof@hotmail.com.

2016-09-29 22:15

De två kommunala toaletterna vid bryggan vandaliserades för över ett år sedan. Enligt villaägareföreningen har kommunen fortfarande inte lagat dem som nu är oanvändbara och även är en sanitär olägenhet. Föreningen önskan är nu att om kommunen inte tänker att åtgärda toaletterna ska de tas bort,

Källa: Tidningen Skärgården

2016-09-28 22:07

Villaägareföreningen i Grundvik har fått avslag på sin ansökan om bidrag för att återställa bryggan vid badplatsen. Kommunen menar att bryggan inte omfattas av riktlinjerna som kommunen har för bryggbidrag.

Källa: Tidningen Skärgården

2016-09-28 13:36

Vi måste ju vara rättvisa och visa även vad det går att göra på norra och östra delen av ön på hösten.

På vägen ner till färjeläget, på högersida finns en stig till Anneberget - ett ihåligt berg.
Inte så långt bort finns Mörtsunda där det finns en boplats och gravfält från järnåldern. Den nuvarande bebyggelsen är från 1800-talet. Här låg även ett av de första färjelägena.
Pilgrimsleden hittar ni också på norra delen av Ljusterö. Den går på Ljusterö Kulla församlings eget skogsskifte och är 2,3 km och tar ca 1 timme att gå runt. Tänk på att terrängen är kuperad och kan vara krävande.
Vid Ljusterö torg finns Ljusterös Servicepunkt med turistinformation, fik, presentaffär och konsthall. Mataffär och restauranger hittar du också här.
Hembygdsmuseet och båtmuseet hittar man i Mellansjö. Här finns ett boningshus från 1700-talet, handelsbod, skola samt båt- och fiskeredskap.
I Mellnasjö finns också Ljusterö Kyrka och prästgård. Kyrkan är från mitten av 1700-talet och den nyrenoverade prästgården är numera församlingshem och populärt för dop och bröllop. Bakom kyrkobyggnaden finns Kyrksjön där man med  utsikt över sjön har placerat en minneslund.
I Åsättra hittar man gamla byvägar, hus och en hamn som trafikeras av skärgårdsbåtar.
Gärdsvik finns ett öppet jordbrukslandskap kring de välbevarade sommarvillorna från 1910-20-talen. Neremot sjön Kobban ligger gamla gravfält.
Bakom Sillviken hittar man en jättegryta i berget som är ett spår efter istiden.
Det finns stigar från Gärdsvik och Sillviken som tar dig till norra stranden i Bössarviken. Här finns ett spännande naturlandskap med stora gamla ekar. Den äldsta sägs vara ca 350 år.
I Hästede finns en gammal väderkvarn. Det är den enda bevarade stolpkvarnen i Österåkers kommun. Kvarnen ligger på en privat tomt men kan skymtas från vägen.
Vid Västra Lagnö by ligger Västra Lagnö Havsbad. En av byggnaderna här uppfördes ursprungligen på Djurgården som paviljong under Stockholmsutställningen 1897. 1907 flyttades den till Västra Lagnö och var länge pensionatet Roslagens Pärla. Idag är de renoverade husen privata bostäder.
Klintsundet - Porten mot den yttre skärgården. Här finns en öppningsbar svängbro som tar dig från Västra Lagnö till Östra Lagnö.
En gammal väl bevarad skärgårdsby där till och med de gamla sjöbodarna finns kvar hittar du i Östra Lagnö by.
På Östra Lagnö-Själbottna naturreservat finns fina promenadstråk som till och med är handikappanpassade.

2016-09-21 14:34

På hösten finns en hel del att besöka och att se på Ljusterö trots att många restauranger och dylikt stängt.

Exempelvis kan man ta sig Ljusteröhuvud. Det är öns högsta punkt med 52 meter över havet och nås via promenadväg från Laggarsvik som är en gammal fiskeby med vackra sekelskifteshus. Från idrottsplatsen som också ligger i Laggarsvik utgår en hel del naturstigar. Det finns en slinga på 3km och en på 6km. Från Granliden finns det också en skyltad sagostig på 1km för de så barnen. På Ljusterö finns några av skärgårdens äldsta byar och man tror att det fanns tillfälliga bosättningar här redan på bronsåldern. De äldsta byfynden är från Bolby oh är daterade kring 550 e.Kr. Byn ligger mitt i ett gravfält från järnåldern. I Grundvik hittar man kolerakyrkogården. Grundvik var en flottbas under 1800-talet och en grav ställdes iordning för båtsmän som dog i en epidemi 1866. I Linanäs finn många vackra sekelskifteshus, sjömack och gästhamn. Hummelmora har behållit sin äldre karaktär och kärnan består av gammal bebyggelse omgärdad av nyare fritidsbebyggelse. Hummelmora gård var ett säteri fram till 1795.I Hummelmora hittar du dessutom utsiktstornet och soldatens soffa. På Grönholmen finns lämningar av en militäranläggning och det som finns kvar är utsiktstornet och vaktbänk i sten som kallas för soldatens soffa. Marums gård från 1740-talet är den enda större byggnaden på är och en av de få byggnader i sitt slag i hela Stockholms skärgård. Byggnadsminnesförklarad 1983. På väg mot Ljusterögolfbana i Väsby hittar man sädesmagasinet på Väsby gård. Det är ett välbevarat magasin från 1600-talet som tros vara Ljusterös äldsta träbyggnad.

2016-09-07 13:47

I lördags var det dans på Siaröfortet. En ensembel med dansare, musiker och ungdomar från kommunen och Stockholm stad spelade föreställningen Mandom, mod och morske män.

Koreografen Lotta Gahrton har hämtat inpiration från mellankrigstidens Sverige och publiken fick följa med skådespelarna och musikerna i fortets olika rum. Föreställningen har spelats på fortet förut. År 2004 och 2005.

Källa: Åkersberga Kanalen
Foto: Jan Levander

2016-09-06 16:45

Ljusterö skola har i och med skolstarten även fått en ny hemsida. Hemsidan ligger under Österåkers kommuns sida med adressen www.osteraker.se/ljusteroskola.

På den nya sidan kan man hitta bloggar och information för alla klasser på skolan, även förskoleklassen och fritidshemmet. Dessutom finns det även information om termin, lärare, mål, vision och mycket mer.

2016-08-18 13:14

I helgen gick den årliga tillställningen Northern light graffiti av stapeln. Det resulterade bland annat i den blommiga elefanten som står vid torget.

– Det råkade bara bli så att vi av en händelse kom över den här elefanten och vi i konstföreningen tyckte att det kunde bli ett bra objekt att måla graffiti på, säger Carl Andreasson, ordförande i Ljusterö konstförening i Österåker.

Elefanten är i naturligt storlek och gjord av glasfiber. Konstnären som målat på den heter HETUS och kommer från Helsingborg. Övriga deltagande i årets upplaga av Northern light graffiti, den tredje i ordningen, var HOLEM från Paris och AJJA med rötter på Ljusterö.

Totalt har tio graffitikonstnärer deltagit under de tre år som Northern light graffiti ägt rum.

Källa: Mitt i Roslagen

2016-08-17 16:14

Söndagen den 4 sep (kl 10:30-11:30) kommer tränaren Anna-Karin Claeson hålla en testklass i utegymmet, PT Cirkel Outdoor (i närheten av Åsättra). Tanken är att det ska tränas tillsammans ute i det fria med fokus på funktionella basövningar som ska göra en starkare och uthålligare. Redskapen består av t ex rep, traktordäck och viktstänger och det viktigaste av allt, ens egen kroppsvikt. Alla kan delta utifrån egna förutsättningar. Max antal deltagare: 12 stycken och det kostar 100 kr.

Visar det sig att det finns intresse kommer förhoppningsvis fortsätta under hela hösten.

Källa: Facebook

2016-08-04 11:48

Förbudet omfattar eldning utomhus och gäller bl a Österåkers kommun tills annat meddelas. Anledningen till förbudet är den torra väderlek som råder och att det därmed är mycket torrt i markerna.

Grillning på säkra grillplatser är tillåten under förutsättning att man har tillgång till släckutrustning. All grillning skall ske med stor försiktighet och sker under eget ansvar. En engångsgrill är inte en säker grillplats.

Storstockholms brandförsvar uppmanar under rådande omständigheter till mycket stor försiktighet i samband med grillning på säkra grillplatser, arbete i skog och andra aktiviteter i naturen. Även små energikällor som t ex cigarettglöd, gnistor från grill och verktyg/maskiner kan vara tillräckligt för att skapa en okontrollerad brand. 

Källa: StorStockholms Brandförsvar

2016-07-29 10:27

Just nu är det måttliga mängder alger i vattnet.

SMHI's algkarta från gårdagen visar att ytansamlingarna av alger fortfarande är intensivast på den östra sidan av Östersjön vid Finska Vikens mynning samt sydost om Gotland.

Informationscentralen för Egentliga Östersjön har även idag fått in rapporter om att det är ganska mycket alger i vattnet vid Alma grundet, även om det inte är tal om ytansamlingar.

Källa: Länsstyrelsen, Stockholm

2016-07-24 14:33

Beslutet, som fattades av den borgerliga majoriteten i kommunens produktionsstyrelse, innebär att all kommunal hemtjänstverksamhet försvinner på öarna.

Anledning till beslutet är att verksamheten gått med ekonomisk förlust i flera år.

Gunnar Fristedt (M), ordförande i produktionsstyrelsen tror ändå att detta inte kommer att påverka hemtjänstkunderna på Ljusterö. Frågan är överlämnad till Vård- och Omsorgsnämnden och det är de som ska ta ställning till hur avveckling ska ske. Han antar att hemtjänsten kommer att upphandlas av en privat aktör.

Mikael Ottosson som är ordförande i Vård- och Omsorgsnämnden bekräftar att hemtjänsten inte kommer att läggas ned förrän det finns ett annat alternativ.

Källa: Tidningen Skärgården

2016-07-23 13:50

Kulinariska upplevelser på Ljusterö med omnejd Nu är sommarsäsongen i full gång och vill man äta gott så har man inga större problem just nu. Ljusterö med omnejd bjuder på mycket att välja.

Vi börjar turen redan vid färjeläget på fastlandet. Där hittar man Östanå sjökrog och Östanå Grill & Pizzeria. När man sedan tar sig vidare med färjan hittar du Ljusteröfärjans krog&grill. Vidare sedan till Ljusterö torg. Här finns flera valmöjligheter. Du hittar Mias Kök & Bar, Thai Nan, Torggrillen och Ljusterö Pizzeria. Nu tar vi oss norrut. På bryggan vid Åsättra hittar du Åsättra Brygga Café & Kiosk. Härifrån kan du enkelt ta dig ut till andra öar och äta. Du har Nässlingen inte alltför långt bort och deras Svarta Malin. Du kan även ta dig ut till Ingmarsö och Ingmarsö krog och ännu längre ut till Finnhamn och deras Finnhamns Café & Krog. Åker du mer norrut på Ljusterö, ut mot Lagnö så hittar du vid Klintsundets Klintan. Om vi nu går tillbaka till torget och åker söderut så kan du svänga av vid golfbanan och få något i magen. Om vi struntar i det och åker vidare mot Linanäs hittar du i Lillström SOEs Thai. Väl framme i Linanäs har du flera ställen där du kan få något i magen. Du har först Skeppskrogen och bredvid den hittar du Glassboden i Linanäs. Väl nere vid hamnen hittar du Restaurang Skärgården och bredvid den den alldeles nyöppnade Linanäsbryggan. Vill man ut på havet men inte så långt bort har vi Grinda med både värdshus och Framficka och åker du ännu en bit har du Svartsö Krog.

2016-07-22 09:07

I lördags var det dags för det som nästan blivit tradition på Ljusterö torg. Det skulle värderas föremål. Konstföreningen arrangerar detta årligen och på plats för att värdera i år var konstexperten Claes Moser och antikhandlaren Robert Winterhagen. Det var ett 40-tal personer på plats för att få sina föremål värderade.

2016-07-22 08:52

I lördags samlades ett gäng konsfantaster under den så kallade punscheken på Östra Lagnö. Man tror att flera av våra stora konstnärer som tillhörde konstnärskolonin brukade samlas där för att dricka punsch. Konstnärskolonin fanns kring förra sekelskiftet och i den medverkade bland andra Bruno Liljefors, Anders Zorn, JAG Acke, Elias Erdtman och Albert Engström.

Besöket i lördags arrangerades av Ljusterö Konstförening som har tänkt att detta evenemang ska bli ett årligt återkommande sådant.

Källa: Tidningen Skärgården.

2016-06-23 12:59

Nu byggs det ett nytt vindkraftverk. 

Visste du att....
Vindkraft är när man generar (skapar) elektricitet med hjälp av vinden. För att göra detta använder man stora vindsnurror (vindkraftverk). Den största vanliga storleken på vindkraftverk är 150 meter för kroppen och 50 meter för bladen. Från mark till yttersta blad blir det 200 meter, lika högt som Nackamasterna.
För att bladen ska börja snurra måste det blåsa i 4 m/s. Då börjar elektricitet genereras. Vid 13 m/s uppnås maxeffekten som oftast ligger på 2,5 MW. Börjar det blåsa för mycket - över 25 m/s - stängs vindkraftverken av för att förhindra slitage.

Totalt finns det 2036 vindkraftverk i Sverige (2011). Deras totala kapacitet är 2769 MW. Endast 20 - 30 % av vindkraftverkets kapacitet kan utnyttjas då det inte blåser hela tiden. 2011 producerade vindkraftverken 6 TWh el.

2016-06-22 14:58

Kommunens badbrygga i har inte blivit i lagd i år sedan en fritidsboende som har sitt hus bredvid bryggan säger sig ha fått nog av busliv och buller.

– Det är mycket ölande ungdom som sitter på badet. Det är många som badar nattetid, skriker och härjar. Det är ett störningsproblem, säger Anders Fuhre. Han har bott granne med badet sedan 1989 och badplatsen har funnits i åratal innan han flyttade dit.

– Anledningen till att vi inte har satt ut bryggan är att det förekommit klagomål på väldigt mycket liv på badet, bekräftar Katti Bauer, sakkunnig på Österåkers kultur- och fritidsförvaltning.
– Men det är många som blivit ledsna också och undrar vad som händer med den.

Linanäsbon Lennart Öberg, 75 år, har nyttjat badplatsen sedan han var barn är en av de som saknar bryggan.
– Bryggan och bojar brukar sättas ut i maj. Det är klart att det är folk där på kvällarna. Men det är mer buller från krogarna som ligger här, säger han.
– Badplatsen är en viktig samlingsplats och det brukar vara både simskola och seglarskola där.

I skrivande stund går rykten om att bryggan ska komma på plats torsdagen före midsommar (23/6).

Källa: Mitt i Södra Roslagen

2016-06-22 14:31

På tisdagen den 28e öppnas leklandet igen. Där kommer det att finnas hoppborgar, kajakuthyrning, loppis och café. Bada kan man också göra där från både strand och brygga.

Leklandet kommer att ha öppet tom 7/8 och därefter får man boka.

Nytt för i år är att det finns även plats för tält eller husbilar.

Leklandet hittar ni vid Ramsmora gård och öppettiderna är 11-17.

2016-06-19 10:31

I fredags öppnade ett nytt Café på Ljusterö - Åsättra brygga Café & Kiosk.

Det är Ann och Hasse Kohala som har tagit initiativet till kioken/caféet. Det har snickras och pysslas in i det sista och resultatet är helt lysande! Däcket har mjukt integreras med naturen och med ett vackert räcke.

Här kan man köpa "det sista man kanske glömt", t.ex. grillkol o tändvätska, en påse chips eller nåt att dricka. Kaffe självklart "med nåt litet till" och glass.

Öppettider planeras vara kl 10.00 - 17.30

2016-06-19 10:23

Igår var det säljstart för de 21 hus som ska byggas vid torget. Det är Etapp 1 som säljs nu,  21 fristående hus i bostadsrättsform.

De arkitektritade husen kommer varsamt att placeras i naturen och är en modern tolkning av ett traditionellt skärgårdsboende med sadeltak, ljusa fasader och generösa tomter. Alla hus har dubbel takhöjd i vardagsrummet, stora skjutpartier mot den egna trädgården och möjlighet till både frukost- och kvällsterasser. Det blir 13st enplanshus, 3ROK, 94m2, 4st villor, 4ROK, 132m2 och 4st minivillor 2ROK, 55m2.

Visning och fika skedde i ett av de gamla torpen trots regn och rusk.

 

 

2016-06-16 12:35

På söndag den 19 juni samlas Onsdagsklubben på Ljusterö Bygdeård för att presentera sin debutbok: Berättare på ön.

PRO på ön tog för ett och ett halvt år sen inititativ till en skrivarcirkel för äldre ljusteröbor. Varje onsdag har de träffats för att diskutera läsande och skrivande, och för att skriva. Ingen av deltagarna har tidigare publicerat en text. Nu har de tillsammans skrivit en bok där var och en av de elva författarna svarar för ett kapitel.

Det är en rolig, rörande, upprörande och berörande bok, skriven av en grupp människor med mer än sjuhundra år av samlad livserfarenhet. Femtioen berättelser och tretton dikter bygger upp boken.

Alla är välkomna till Bygdegården från klockan 12 till 14 på söndag den 19:e juni för att träffa författarna och köpa ett exemplar av Berättare på ön, en fin bok att läsa på semestern.

2016-06-09 08:19

Just nu är det förbjudet att elda inom Storstockholms brandförsvars område. Förbudet omfattar eldning utomhus och gäller inom Danderyd, Lidingö, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåkers kommuner tills annat meddelas.

Anledningen till förbudet är den torra väderlek som råder och att det därmed är mycket torrt i markerna. Grillning på säkra grillplatser är tillåten under förutsättning att man har tillgång till släckutrustning. All grillning skall ske med stor försiktighet och sker under eget ansvar. En engångsgrill är inte en säker grillplats.

Storstockholms brandförsvar uppmanar under rådande omständigheter till mycket stor försiktighet i samband med grillning på säkra grillplatser, arbete i skog och andra aktiviteter i naturen. Även små energikällor som t ex cigarettglöd, gnistor från grill och verktyg/maskiner kan vara tillräckligt för att skapa en okontrollerad brand.

Källa: Storstockholms brandförsvars hemsida

2016-06-02 23:00

I onsdags var det nyöppning av SO´S Thai för sommaren i Lillström. De kommer att ha öppet alla dagar mellan 11 och 19. Är man nyfiken på deras meny kan man gå in på deras facebooksida.

Även ACES sommarbutik har nu öppnat. Torsdagen var premiärdagen och som vanligt har Annelie och Lasse laddat upp med massa härliga saker & ting och självklart har de även kläder. Butiken kommer att var öppen varje dag mellan 11 och 17.

2016-05-27 11:41

Hallå alla barn, Tomtemor har varit ute i skogen vid Sagostigen, så nu är ni välkomna att läsa den nya sagan.

Det är Mikael Rosengren som har skrivit om Selma och den här gången är det SELMA HAR MYROR I BRALLAN

Välkomna, kanske trollmor möter er.

2016-05-22 21:28

r ett par helger sedan öppnade restaurang Skärgårn för sommaren. Nu i ny regim. De kommer fortsätta som förut, men med ny meny och nya priser. Flaggorna kommer försvinna och man inför bordsservering. Man kommer dessutom att fokusera på baren med roliga drinkar och cocktails. Onsdagskvällarna kommer att finnas kvar med musik och underhållning. Vi önskar de nya ägarna lycka till!

2016-05-12 17:17

I dagarna öppnades en ny pizzeria på torget. Det är Hassan Fnaych som kommer att driva den. Pizzerian ska heta Pizzeria Ljusterö kort och gott och kommer att ha öppet mån-fre 11-20 och lör-sön 12-20.

Hassan är en van pizzabagare som bakat pizzor i över 25 år.

På pizzerian kommer man också att hitta sallader och kebab.

2016-05-09 22:54

Den första juni är det premiär för SO'S Thai att öppna i Lillström och flytta från Linanäs. De kommer att husera i den delen som har varit grill. Affärsdelen kommer att fortsätta att vara stängd tills någon vill hyra den.

2016-04-26 13:11

Nu är det klart att vandrarhemmet tas över av Linanäs gästhamn. Start kommer att ske nu under våren.

2016-04-06 12:06

Tyvärr kommer det inte att vara någon konsert på varvet i sommar.

Det såg länge ut som att En av världens mest framstående dirigenter skulle komma till Ljusterö och Ramsmora Varv, men till slut ändrades hans schema och vår lilla möjlighet till någonting riktigt stort försvann. Därför har varvet beslutat att ta en paus i sommar och hoppas kunna återkomma sommaren 2017.

2016-04-05 11:47
 

Från och med tisdagen 5/4 kommer det att visas film i prästgården varje månad.

Åk till Prästgården på Ljusterö och se filmen Luther. Kl 18.30 tisdagen den 5 april

Dryck och popcorn serveras.

2016-03-31 14:03

Sedan ett par veckor har vi fått tillbaka några av våra matställen på ön inför sommaren. Det är Thai Nan vid Ljusterö torg och Linanäs Skeppskrog (öppet fredag-söndag).

2016-03-30 14:03

I torsdags öppnades affären i Linanäs hamn igen. Sortimentet i affären har inte ändrats nämnvärt. Fortfarande finns servicen gentemot systembolaget och man kan även köpa lotter. Här är också det enda stället som man kan köpa mjukglass. Än är inte restaurangdelen riktigt klar och det är inte heller klart med vilken sorts mat som kommer att serveras här. Det som dock är klart är att det kommer ske en förändring.

2016-03-22 19:18

Det grävs för fullt nu på gamla helikopterängen i Linanäs. Här ska det bli 30 bostadsrätter med inflyttningsstart i juli. Det blir 14 parhus och ett enkelhus. Varje lägenhet kommer att vara 85 kvadratmeter föredelat på 3 rum och kök. Llägenheterna är i 2 plan med vardagsrum, kök och badrum i bottenplanet och med 2 sovrum och en toalett på det övreplanet.

2016-03-11 22:14

Jag har en historia som får håret på ditt huvud att resa sig, göra dig upprörd och tvivlande vända sida. Och titt som tätt kommer du att höja på ögonbrynen. Berättelsen beskriver ”hanteringen” av det storslagna arvet efter den infödda Ljusteröbon Birgitta Anderson. Hon skänker hela sin kvarlåtenskap till ett värde av 40 miljoner kronor till sin fattiga hembygdsförening. Hon gör det i tron att den ska komma öborna i sin älskade hembygd till glädje och nytta.

Men arvet försätter hela bygden i ovänskap. Med maktkamp mellan öborna och fritidsboende Stockholmare. Värsta tänkbara ryktesspridning, beskyllningar för ”oegentligheter”, odemokratiskt handlande och gravt maktmissbruk är också en del av ”sanningen”.

Istället för ett utbyggt hembygdsmuseum får öborna se miljoner försvinna i en ström av arvoden till köpta experter. Och arvet förvaltas inte längre av hembygdsföreningen utan av en oåtkomlig stiftelse i Stockholm. Hur kunde skötseln av den storslagna gåvan gå så snett?

Köp boken och läs!

Finns att köpa på Tempo och Turistbyrån eller via rolf@estelle.se (beställer man på e-post tillkommer en portokostnad på 49:-)

2016-02-29 21:30

Idag stängdes affären i Linanäs gästhamn för renovering. Just nu vet man inget exakt datum för återöppning, men man lovar att det kommer att ske före påsk.

2016-02-28 22:33

I och med Ljusterölyftet lades fem nya avgångar till per dag, men bara fyra finns kvar. Enligt Staffan Eriksson som är färjesamordnare var det för få bilar på 20.40-turen. Försöket med Ljusterlyftet pågick fram till maj 2015 och utvärderades efter det. Projektet finansierades gemensamt av färjerederiet och Österåkers kommun. Projektet är förlängt till och med december 2018, men då med en tur mindre.

Källa: Tidningen Skärgården

2016-02-05 15:47

Åsättra är den enda replipunkten i skärgården som inte har helgtrafik året om. Kommunen har skickat en skrivelse till Trafiknämden där de vill ha svar varför Åsättra har ett sämre trafikutbud än övriga replipunkter. I Trafiknämndens svar nämns brist på ekomomiska resurser och att Åsättra inte kan trafikeras med Waxholmsbolagets stora fartyg (antagligen på grund av djupet). Det svaret är enligt kommunen otydligt och ottillfredställande. Därför har kommunen skickat in ytterligare en skrivelse.

Källa: Tidningen Skärgården

2016-01-20 17:41

I måndags gick SOK ut med vilka ungdomar som ska representera Sverige i YOG -Ungdoms OS nu i februari i Norge - Lillehammer. Svante och Tove Kohala har blivit uttagna och kommer att tävla för Sverige i Rodel! Stort grattis till dem!

Källa: http://sok.se/

2016-01-09 15:40

Nästa vecka ska tunneln under Åkersberga centrum öppnas. Sista arbetet blev klart i fredags. Arbetet som har pågått sedan augusti 2014.

Fyra körfält i tunneln ska lösa ett av de värsta trafikpropparna i kommunen. Arbetet har försvårats av att vatten läckt in i tunneln under arbetets gång, men nu ska allt alltså vara löst.

Källa: Mitti

2015-11-28 18:58

I ett riktigt ruskväder genomfördes idag vår årliga julmarknad på Ljusterö torg. Julstämningen lyste med sin frånvaro liksom misstämningen. En hel del folk anslöt och det fanns en härlig mix av olika stånd, allt från ullarbeten till prästost.

När klockan slog tolv stämde Ljusterökören upp till skönsång och årets Lucia kröntes. Vann omröstningen gjorde Saga Thyrberg. Grattis!

2015-11-28 18:40

Idag var återinvigningen av Västergårdens gamla boningshus i Bolby. Thommy Fjällström höll i invigningen och berättade om projektet. Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher var den som klippte bandet. Ingmar Laxvik berättade om hur viktigt det är att vi faktiskt bevarar vår kultur.

Huset har fått en ordentlig översyn under 2015 och den första etappen av underhållet av Västergårdens byggnader är klar. Utgångspunkten har varit rapporter som bebyggelseantikvarie Hedvig Bellberg vid Stockholms läns museum har tagit fram. 

Österåkers kommun har varit med och stött restaureringen.

2015-11-17 12:57
1.
Vilma Elmén
2.
Molly von Arnold
3.
Saga Thyrberg
4.
Marina Tormo Lind
5.
Hanna Östling
 

Så här gör du:
Använd röstsedeln eller skriv ditt val på en lapp lägg den sedan i en röstlåda. Röstlådor hittar du vid Tempo, skolan, Linanäs Gästhamn och Ljusterö KIiosk och Grill.
Glöm inte att ange kandidatens nummer och ditt eget namn och telefonnummer.
Du kan också rösta på mail: redaktionen@ljusteroposten.se

Senast onsdagen den 25 november måste din röst vara inlämnad!

Kröningen av Ljusterös och öarnas Lucia sker på Julmarknaden, lördagen den 28 november på Ljusterö Torg.

Ljusterös och öarnas Lucia sponsras av Ljusterökören, Ljusteröposten, Ljusterö Företagareförening, Ljusterö Konstförening, Förvaltnings AB Ljusterö Torg, Ljusterö-Kulla Församling och Österåkers Kommun.

2015-11-05 15:05

I helgen var Ljusterös duktiga ryttarinna Mikaela Freander och hennes Timing till Sundsvall och tävlade i hoppning i Childrens Riksmästerskap 2015.

I första omgången hade de 0 fel och gick vidare till finalen där de tyvärr fick en rivning och slutade på totalt 4 fel och knep en sjätte plats.

2015-10-20 22:27

7 båtmotorer har hittats på gränsen mellan Lettland och Ryssland i en lastbil. En av dem kommer från Ljusterö. Man kunde identifiera en av motorerna med hjälp av en spårsändare som missats att plockas bort. Oftas så hittar tjuvarna var spårsändaren sitter och sliter bort den. Nu kommer svenska polisen få hjälp av den Lettiska polisen.

Källa: Tidningen Skärgården

2015-10-15 16:08

Nu söker vi kandidater för Lucia 2015!

Anmäl din kandidat per mejl till redaktionen@ljusteroposten.se eller ring 070-438 73 90 eller gå in på Museet och prata med Annika.

2015-10-15 16:03

Varvet i Öran på Ljusterö startades redan 1930 av Knut Sjöberg. Nu har grundarens barnbarn Thomas Sjöberg tagit över.

– Det här har varit min dröm som nu slog in, säger han.

För några veckor sedan skrev de på papperna och nu är det Thomas som styr och ställer i varvet. Här ska moderniseras och röjas upp. Marknadsföringen ska det också tas tag i med bland annat hjälp från Facebook.

Thomas är den tredje generationen som tar över stället och det tycker Thomas känns häftigt och väldigt kul. 

Källa: Tidningen Skärgården

2015-09-29 22:01

I lördags var det ett 40-tal förväntansfulla tjejer/damer i varierande åldrar som slöt upp för ett provpass på Ljusterö skola. Det var Cecilia Nunez på Dans och Balans som höll i det hela och nu är det väldigt många av Ljusterös medborgare som hoppas på en fortsättning av detta fantastiskt roliga och svettiga pass.

2015-09-17 18:31

Idag besökte kommunalrådet Michaela Fletcher, oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand och representanter för boende och företagare på Ljusterö Trafikverkets regionchef Helena Sundberg. Man överlämnade inte mindre än 2 207 namnunderskrifter samt en officiell skrivelse från kommunen med krav på säkra gång- och cykelvägar på Ljusterö.

De som uppvaktade Trafikverket anser att Trafikverket trafiksäkerhetsmässigt ansvarar för de människor som befolkar ön, inkluderat sommaren. Man ska kunna vistas och förflytta sig på ön utan att behöva riskera sitt liv. Vägarna på ön är smala och det finns inga alternativ än att gå och cykla på vägbanan.

Källa: Michaela Fletchers blogg

2015-09-15 22:45
Torsdag 17 september kommer aktionsgruppen för gång- och cykelväg på Ljusterö träffa Trafikverket. Med på mötet kommer även kommunalråden Michaela Fletcher och Matthias Lindow. Även oppositionsrådet kommer att närvara.
2015-09-12 18:08

Under projektet "plattform för skärgårdsutveckling" växte ett önskemål om samlingslokal för Ljusterös unga och gamla fram. I vintras fick vi en biljardhall som mötesplats. Men, tyvärr var den tvungen stänga i juni på grund av svalt intresse. Österåkers näringsliv- och utvecklingsenhet tror ändå fortfarande att det finns behov av en mötesplats. Det kommer att utredas för formen av en ny mötesplats, men ännu finns det inte någon bestämd budget för det projektet.

källa: Tidningen Skärgården

2015-09-10 13:21

Nu kan vi andas ut! Färjan kommer att fortsätta gå med 20-minuterstrafik dagtid. Österåkers kommun har beslutat att de kommer att fortsätta att skjuta till pengar för att hålla turtätheten uppe. Försöket med tätare färjetrafik förlängs nu till december 2018.

2015-08-28 15:01

I helgen var det åter dags för "Musik på Varvet" på Ramsmora varv. På lördagen fick publiken njuta av musik av Kungliga hovkapellet under ledning av den amerikanska dirigenten Eugene Tzigane. Bl. a. hovsångerskan Lena Nordin, Hovsångare Karl-Magnus Fredriksson och den ryska sopranen Yana Kleyn framförde klassiska operastycken. På söndagen framförde Stockholms Strauss-orkester under ledning av Mika Eichenholz en Wiener-konsert. Publiken hade under båda dagarna möjlighet att innan konserten och i pausen njuta av mat och dryck och mingla i den varma sommarkvällen.

"Ett mycket välorganiserat evenemang och en musikupplevelse utöver det vanliga"

Text och foto: Malin Slotte

2015-08-26 15:07

På lördag är det sista gången för i år som Leklandet har öppet.

Pris: 50:-/barn

Passa på att prova att paddla kajak (50:- för en timme) och en hel del andra aktiviteter.

Alla barnen får en presentpåse!

2015-08-26 15:02

I helgen var det lokala hopptävlingar på Roo Gård, Gregersboda (5min mot Norrtälje från färjan på fastlandet). Ljusterös tjejer knep hela tre rosetter. Det började med att Cornelia Freander på Miracos Little Milton knep en första plats rosett i lätt C kategori B. Systern Mikaela Freander var inte sämre hon och fick också en första plats på Top Primadonna i kategori D. Kompisen Hanna Östling gjorde också en jättefin insatts och kammade hem en andra plats på sin Iskierka i samma kategori.

2015-08-22 20:31

Så här såg badvattenkvalitén ut vid Linanäsbadet vid det senaste provtillfället.

Vattenprov: Tjänligt

Algförekomst: Ingen blomning (vid provtillfället)

Temperatur: 18,0 ℃

Höga koncentrationer av cyanobakterier i Stockholms ytterskärgård. Informationscentralen för Egentliga Östersjön har inte fått in några rapporter om lokala algblomningar under veckan.

2015-08-08 16:50

Igår och idag var det dags för nästa livegraffiti i världklass på Ljusterö Torg. Projektet Northern Light Graffiti som gick av stapeln förra året fick en uppföljare. Denna gång gästades vi av: KISS POLAR GOUGE Det är husgrunden mitt emot graffitimuren som målades. Under två dagar kunde vi följa konstnärerna och motivet kommer från Konstnärskolonin 1894.

2015-08-03 12:53

Den 30 juli slutspurtade namninsamlingen för gång- och cykelvägar på Ljusterö med en manifestation: "Med livet som insats". Man promenerade från Linanäs till Ljusterö torg, en sträcka på 10,8 km. Vid starten i Linanäs var det cirka tio personer som med skyltar började manifestationen i regn. Flera anslöt längs med vägen och väl framme vid Ljusterö torg var man nästan femton personer, och då valde även solen att titta fram.

På torget mötte kommunalråd Mathias Lindow (FP) upp och blev utfrågad av Ljusteröbon Elisabeth Edberg. Mathias fick svara på hur ansvarsfördelningen ser ut mellan kommunen och Trafikverket gällande byggande av gång- och cykelvägar på Ljusterö. Samt hur alla planer, dokument och fina ord ska kunna bli verklighet. Åhörare och medverkande i manifestationen fick också möjlighet att ställa frågor direkt till Mathias. Man kunde bland annat berätta att under promenaden inträffade en incident där en bilist kört så nära att en av de medverkande fick en rejäl smäll av backspegeln på armen.

Namnlistorna som vid manifestationstillfället hade över 2000 namnunderskrifter visades upp, men lämnades inte över. Namnlistorna kommer lämnas över i samband med att en grupp Ljusteröbor tillsammans med kommunen kommer att träffa Trafikverket i höst.

Manifestationen avrundades med att en present överlämnades till kommunalråd Mathias Lindow (FP). En reflexväst med budskapet "Med livet som insats" skrivet på ryggen.

Inför mötet med Trafikverket kommer en grupp Ljusteröbor träffa kommunalråden Michaela Fletcher och Mathias Lindow den 19 augusti.

Text: Elisabeth Edberg

2015-07-28 18:27

Idag, vid halv tre tiden inträffade en trafikolycka i Linanäs. Ett mindre barn blev påkört av en mopedist. Barnet fick åka ambulanshelikopter in till sjukhus och har troligtvis en handledsskada.

Källa: Polisen, Stockholms län 

2015-07-24 15:57

Idag den 24/7 kör årliga Ljusterö Sommarmarknad igång vid Ljusterö Bygdegård. Det kommer att bli 3 dagar med tivoli, marknad och servering. 

 
Öppettiderna kommer att se ut så här:

Tivolit - fredag 18-22, lördag 10-22 och söndag 10-16
Marknaden  - fredag stängt, lördag 10-18 och söndag 10-16
Serveringen - fredag 18-01, lördag 10-01 och söndag 10-16

2015-07-16 15:30

Nu har renoveringen av Arne och Birgittas hus, Västergården i Bolby påbörjats. Dåligt timmer i stommen byts, fasaden putsas om och fönstren renoveras.

2015-07-10 10:04

"Personer och händelser runt Sunden vid Södra Ljusterö 1870-2014"

Boken innehåller reflexioner av författaren Henning Theorell, fritidsboende på Tomtängen sedan 1939, om släkterna Theorell, Wahlman, Blomberg och Bäckström kring Solvik och andra sommargäster.

Författaren beskriver utvecklingsdynamiken med utgångspunkt från sin fars farbrors, ingenjören Hugo Theorells köp av Solvikshalvön vid Stensviken 1906.

Boken är tryckt (211 sid, 393 bilder/illustr. format A4) hos Syskonen Arne och Birgitta Anderssons Stiftelse (Stockholms läns hembygdsförbund), Västergården, Linanäsvägen 38, 184 97 Ljusterö.

Man kan beställa boken hos Arne o Birgitta Anderssons Stiftelse: t-bostrom@telia.com – ange antal ex. & namn och adress. Hämtas i Västergården, tisdag och lördag 13-16, eller per post mot porto 52 kr. Leveranstid 1-3 veckor.
Priset är 200 kr inkl. moms, exkl. eventuell frakt, enligt författarförbundets mönsteravtal 30 sep 2004. Betalas kontant i Västergården eller till plusgiro 66 30 49-5, Syskonen Arne & Birgitta Anderssons Stiftelse.

2015-07-06 09:56

Just nu är det förbjudet att elda inom Storstockholms brandförsvars område. Förbudet omfattar eldning utomhus och gäller bland annat Österåkers kommun tills annat meddelas. Allt detta på grund av vårt vackra och torra väder.

Man får grilla på säkra grillplatser under förutsättning att man har tillgång till släckutrustning. All grillning sker under eget ansvar. En engångsgrill är inte en säker grillplats.

Brandförsvar uppmanar till mycket stor försiktighet i samband med grillning, arbete i skog och andra aktiviteter i naturen. Även små energikällor som t ex cigarettglöd, gnistor från grill och verktyg/maskiner kan vara tillräckligt för att skapa en okontrollerad brand.

2015-07-04 18:53

Årets upplaga av Poker Run gästade Linanäs för att plocka upp det näst sista kortet i tävlingen. Målgången skedde senare i Sandhamn vid 17-tiden.

2015-07-04 18:45

Så var dags för den traditionella marknaden i Linanäs i år igen. Trevlig blandning av stånd, fint väder och glada miner. I år kunde ni finna allt från fårskinnstofflor till fästingssprutor.

2015-06-25 12:44

På tisdagen den 23e öppnades leklandet igen. Där finns hoppborgar, kajakuthyrning, loppis och café. Bada kan man också göra där från en nybyggd strand och brygga.

Planerna är att leklandet kommer att ha öppet hela vägen till skolstarten.

Vill man, kan man lämna in saker till loppisen. 10% av försäljningsvärdet går då till välgörande ändamål.

Leklandet hittar ni vid Ramsmora gård och de har öppet mellan 11-17.

2015-06-16 10:17

Onsdag 8:e juli kl 20 - Fantastiska Linda Bengtzing!
Onsdag 15:e Juli kl 20 - Årets Smash! Micke Syd & Tommy Ekman
Onsdag 22:a Juli kl 20 - Da Buzz, Sveriges Bästa Eurodisco!
Onsdag 29:e Juli kl 20 - Robin Stjernberg, skönsång med extra allt utlovas!

Deras inredningsbutik öppnar till midsommar. De har fyllt butiken med vackra och finurliga ting för sommarhusen och har en ny Ljusterökollektion på hyllorna.

2015-06-16 10:06

Byggandet på Östra bryggan är klart och Nässlingen finns från och med den 15 juni med på Waxholmsbolagets turlista från Strömkajen.

Dessutom har Nässlingens restaurang Svarta Malin öppet nu alla dagar i veckan! Restaurangen öppnar 11.30 och har öppet så länge vi har kul (köket stänger 21).

2015-05-27 11:50

Nu är allt klart! Från och med den 11 juni kommer Tempo på Ljusterö torg att vara postombud.

2015-05-25 22:59

En motorcyklist gick omkull i lördags. Ambulanshelikopter och polis får åka till adressen. Motorcykelföraren, med lindriga skador, får åka med till Danderyds sjukhus. 

 

 

2015-05-18 11:36

Tempo på Ljusterö torg har nu blivit apoteksombud, och väntar på startpaketet (skylt, hyllor, receptfritt).


Men, redan nu kan man hämta eller beställa sin medicin där.

2015-05-13 22:07

Efter flera dagar med en skylt om att Ljusterö café och spel har haft stängt på grund av strömavbrott har det nu kommit upp en ny skylt. Nu hänvisas alla som har ett paket att hämta till ICA kvantum i Åkersberga. Även recept från Apoteket måste hämtas i Åkersberga. Systembolagsombud finns dock i Linanäs hamn. Vi hoppas alla att det snart löser sig och att vår post öppnar igen.

 

2015-05-09 08:50

Just nu pågår en namninsamling för att påverka våra politiker till att vi ska få cykelvägar på Ljusterö. 

Uppropet lyder:

Ljusterö gång- och cykelväg nu!!

Vill du ha det tryggare på Ljusterös vägar? Till exempel genom en gång- och cykelväg som täcker en större del av ön än bara vid torget? Vi vill att kommunpolitikerna tidsbestämmer och genomför byggandet av gång- och cykelväg på Ljusterö. I planprogrammet för Ljusterö (2010) finns redan en gång- och cykelväg inplanerad mellan Linanäs och färjeläget. Vi vill att ord nu blir till handling. Skriv under på att gång- och cykelvägen på Ljusterö ska byggas Nu!

I dagsläget är det redan många som har skrivit på, både på nätet och på de listor man hittar i affärerna på Ljusterö.

2015-05-02 16:02

Nu öppnar ställe efter ställe inför sommaren. I Linanäs har både Skeppskrogen och Skärgården öppet på helgerna. Golfbanan öppnade den 1a maj. På Ingmarsö öppnade man också den 1a maj. Finnhamn kommer att öppna sin krog under maj och Grinda öppnade förra helgen. Dessutom kommer Ljusterö lekland och loppis ha öppet även denna sommar.

2015-04-25 21:07

Inte bara människor och djur vaknar till liv så här på våren. Även träd och buskar livas upp och sträcker sig mot ljuset. Då släpper de ut stora mängder med frömjöl, det vill säga pollen. Frömjölet ger ger våra ca 2 miljoner pollenallergiker rinnande och kliande ögon i kombination med täppt eller rinnande näsa och en allmän känsla av trötthet.

Pollen sprids på flera sätt, med insekter, vind och ibland vatten. Många växter sprider pollen med vinden, och ofta bildar dessa arter enorma mängder pollen. Flera av dem som till exempel gräs, björk, hassel och al har allergiframkallande pollen.

Ett sätt att förbereda sig inför våren är att läsa pollenrapporterna som finns på pollenrapport.se. Just nu säger den att vi har låga halter av al, ek, hassel och alm, men måttliga halter av björk, sälg och vide.

Sök vård vid kraftiga symtom såsom astmasymtom - svårigheter att andas och hosta, pipande andning vid träning, om bara ett av ögonen eller ena näsborren kliar och rinner, om egenbehandling med receptfria läkemedel inte lindrar och om besvären finns kvar året om.

2015-04-14 19:07

Många besökare kom då det var vernissage för en utställning av skärgårdsmålaren Harald Lindberg (1901-1976). Han var en av de mest populära skärgårdsmålarna och hade flera stora separatutställningar på 50- till 70-talet. Han illustrerade även jubileumsutgåvan av Hemsöborna. Utställningen pågår till den 30 januari.

Källa: Mitt i Södra Roslagen

2015-04-08 15:33

Från och med 150401 får man inte tömma toalettavfall från fritidsbåtar i sjön.

Förbudet gäller alla fritidsbåtar, förutom de som är K-märkta.

Fritidsbåtars utsläpp sker oftast då algerna växer som mest och ofta inomskärs där vattnet inte cirkulerar lika bra. Om toalettavfallet inte släpps ut räknar man med att övergödningen ska minskas av våra vatten och att mindre mängder bakterier ska spridas i hav och sjöar.

Läs mer på Transportstyrelsens hemsida

2015-04-04 20:40

På skärtorsdagen öppnades SO'S Linanäs Thai & Take Away i Linanäs hamn. De nya ägarna So och Tomas och önskar alla varmt välkomna.

2015-03-28 08:15

Under mars månad har alla som vill haft möjligheten att svara på en enkät om församlingens verksamhet. Du hittar dessa enkätlådor i affärer och församlingshem inom församlingen. Missa inte denna möjlighet att bidra med dina synpunkter.

2015-03-20 12:24

Vårtecknen tornar nu upp sig. Det är inte bara snödropparna och andra vårblommor försöker att göra sig påminda utan även så börjar våra restauranger att öppna. För ett par veckor sedan öppnade Linanäs Skeppskrog sina dörrar. Till att börja med är det helgerna som gäller. De har öppet fredag till söndag. Enligt ryktena som kommer även Thai Nan (thaivagnen vid torget) att öppna inom kort.

2015-03-19 22:56

En trailerdragare med en stor betongflytbrygga på trailern körde i diket på eftermiddagen idag. Dragbilen hängde delvis ovanför marken och orsakade trafikkaos.

Räddningstjänsten som var på plats meddelade att det rörde sig om en olycka där fordonet kommit för nära vägkanten med ett mycket tungt släp. Det uppstod inga personskador och det finns inga misstankar om något brott.

Källa: Polisen i Stockholm 

2015-03-12 11:50

Flera månader försenat har nu Östra och Västra Lagnö, liksom flera områden på Ljusterö, kopplats upp på bredbandsfibernätet. Installationen vid exempelvis Linanäs skulle ha varit klar i höstas.

Sedan tidigare har Finnhamn, Brottö och Äpplarö fått bredband, liksom en stor del av Ingmarsö. Även kustområdet från färjeläget till skärgårdsstad är uppkopplat. Sist ut är Ljusterö, där bara 10 procent får bredband än så länge. Även Fåglarö, Edö, Mjölkö och Timrarön, samt ytterligare ett antal mindre öar, återstår.

Enligt projektledaren Thomas Molin har man satt målet till 90% av alla hushåll i kommunen ska kunna ha fiber 2020.

2015-02-28 23:23

I många år har Örsöborna kämpat för att isen ska få ligga under vintrarna i Staveström. Allt för att de enkelt ska kunna ta sig till jobb eller skola.

Nu har öborna fått avslag på ansökan om isbrytningsförbud i sundet. När isen inte ligger pendlar Örsöborna med egna båtar över sundet till Ljusterö. Farleden som går genom sundet trafikeras vintertid av Waxholmsbåtarna. De turerna är inget som Örsöborna själva kan avända sig av som pendlarväg. Förr kunde det bli en ränna i isen på knappa 10 meter som Örsöborna kunde lägga stegar över för att ta sig över, men det går inte nu längre när båtarna är bredare och större.

Förut var det 30 fastboende som slogs för sin is, men nu bor det bara 10 kvar. Nu spår man att ingen kommer att vilja bo på Örsö och att ön kommer att blir som alla andra öar en fritidsö.

Örsö bylag har överklagat beslutet.

2015-02-28 10:09

Årsmöte 2015 hålls på Ljusterö Krog 2015-03-23. Mötet inleds med mingel och kulinarisk buffé kl 18. Själva årsmötet startar kl 18.30 då Robert Hlawatsch inleder med information om det nya Västansjö-projektet Ljusterö Skärgårdsby. Två personer från varje medlemsföretag i Ljusterö Företagareförening är välkomna att delta. För att vi skall kunna dimensionera buffén efter antalet gäster ber vi dig vänligen meddela Eva Runsö senast torsdag den 19:e mars med SMS till telefon 070 458 00 57 eller på mejl eva@rockblaster.com. Handlingar till mötet finns publicerade under fliken "Ljusterö Företagarförening/Årsmöte 2015".  Hjärtligt välkomna.

2015-02-15 21:40

Under hösten -14 och vintern -14/-15, samt våren -15 kommer det att genomföras trafikarbetet för att öka framkomligheten på väg 276. Vägen kommer att breddas med två körfält i varje riktning. Även tunneln genom Åkersberga ska få två körfält och repareras. Det kommer också att byggas en ny cirkulationsplats i korsningen mellan väg 276 och Rallarvägen.

Källa: Österåker kommuns hemsida

 

2015-02-13 18:48

Det utlovade djupet på 3,4 meter kommer inte att uppnås efter muddring. Istället kommer djupet att bli 3.1 meter. Kommunen som är ansvariga för muddringen menar at de har utryckt sig slarvigt. Att det blivit på detta vis beror på att man använts sig av den referenspunkt som inte längre används. Referenspunkten var aktuell vi projektet start för 10 år sedan. (Källa: Tidningen Skärgården)

2015-02-03 17:55

Redan i julas lanserade arbetsförmedlingen en sommarjobbsapp som riktas direkt till ungdomarna.

Med sommarjobbsappen hoppas arbetsförmedlingen att hitta en ny kontaktyta mellan arbetssökande ungdomar och arbetsgivare.

Appen är tänkt som en brygga mellan arbetssökande och arbetsgivare. Väldigt många ungdomar använder sig i mycket hög grad just appar varför arbetsförmedlingen känner att det är viktigt att finnas där.
Appen som heter "Sommarjobba" finns både för iOS och Anroid, och kan laddas ned från Google Play eller App store.
2015-01-21 22:55

Den här veckan har 2 av våra ungdomar från Ljusterö, Adam Alm och Svante Kohala varit i Norge för att kvalificera sig för Junior-VM i rodel i OS banan Lillehammer. Svante Kohala, Adam Alm och Rufus Persson är tonåringarna som ska ge Sverige en återvunnen plats i den olympiska grenen rodel.

Konkurrensen för att kvala in är stenhård då inte mindre än åkare från 22 nationer är på plats.

- Killarna vet vad som gäller, säger förbundskaptenen Hasse Kohala som själv har tävlat i högsta eliten, att kvala in till ett VM där rodelns stora nationer som Tyskland, Ryssland, Österrike och Italien kommer med sina bästa är förstås otroligt svårt, men chansen finns absolut. Vår satsning startade för 2 år sedan och det grabbarna hittills har åstadkommit borde inte vara möjligt. De ligger ett år före den plan som vi har satt upp och VM är ju bara ett delmål. Deras resa har precis börjat.

Oavsett resultatet i Lillehammer, så kommer satsningen fortsätta med både stöd och intresse från förbund, SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) och hemmaklubben Saltsjöbadens Rodelklubb. Drömmen om ett OS är i allra högsta grad realistiskt.

– Om killarnas utveckling fortsätter som den nu gjort så finns det verkligen förutsättningar att nå långt, säger Hasse Kohala.

2015-01-20 21:29

Kommunen upprättar förslag till detaljplan för del av Nolsjö. Syftet är att göra det möjligt för en utbyggnad av kommunalt VA, där även utökade byggrätter underlättar möjligheter till permanentboende.

I och med förslaget möjliggörs 13 avstyckningar av bostadsfastigheter varav en planläggs som hästgård.

Samrådsmöte kommer att hållas den 28 januari kl 17 i Alceahuset i Åkersberga.

Samrådsförslaget kommer att under samrådstiden, 14 januari till 16 februari, finnas att titta på hos Samhällsbyggnadsförvaltningen i Alceahuset, kommunens centrumlokal i Åkersberga, på Ljusterös bibliotek och på kommunens hemsida.

2015-01-15 22:29

Biljard, dart och turkiskt kaffe kan man hitta i Lättvikts motors gamla lokal. Dämpad belysning, ljud av bluestoner och krockande bollar gör den nyrenoverade lokalen till en trivsam biljardhall med känsla av pubmiljö. Det som finns på menyn är fika och läsk, dock ingen alkohol, vilket gör att alla i alla åldrar kan komma hit.

Priset för att spela en timme är endast 30kr. Fikat säljs till självkostnadspris. Öppettiderna är ons-tor 15-20, fre 15-21 och lör-sön 12-20.

2015-01-10 09:39

Finnhamn kommer att göra en mindre renovering under januari. Man fräschar upp rummen och gästköket i vandrarhemmet. Därför har man stängt under första delen av januari förutom någon helg som kommer vara öppen.

Nässlingen kommer också att ha stängt i januari och öppnar igen på alla hjärtans dag den 14 februari. Detta för att ladda om inför våren och sommaren.

Källa: Tidningen Skärgården

2015-01-01 11:43

2014-12-11 11:47

Nu är det klart och Ljusterös och öarnas Lucia heter i år Mikaela Freander.

 

 

Ni kan se vårt Luciatåg lördagen den 13 december
kl 12 på Ljusterö Bygdegård
kl 15 på Nässlingen
kl 17 på Nässlingen
kl 18.15 i Linanäs hamn
19.30 i Ljusterö Kyrka på Luciakonserten.

Man kan även se dem söndagen den 14 december
kl 14.30 på Luciagudstjänten på Görjansgården
kl 17 i Roslags-Kulla kyrka

lördagen den 20 december
kl 19 på Ljusterökörens julkonsert i Ljusterö Kyrka.

2014-12-05 14:27

Denna App ska hjälpa oss att enkelt kunna finna det vi söker. Evenemang, tidtabeller, företag och mycket mer. Den är helt gratis och du kan ladda ner den här...

Appen som först var tänkt som en ren informations app för Linanäs Gästhamn. Med tiden så insåg Tomas, som byggt appen, att det finns ett behov att enkelt kunna hitta företag för olika ändamål och behov.

Vill man att sitt företag/förening ska finnas med eller om man vet att ett företag/förening förmodligen vill vara med, så kan man mejla till Tomas. Mejla även gärna om du ser något som är fel. Mejl-adress: info@linanasgasthamn.se

Get it on Google Play

 

2014-11-27 18:44

Den 20 november invigdes ett Görjansgårdens nya trygghetsboende av ordföranden i vård- och omsorgsnämnden, Mikael Ottosson. I ett trygghetsboende har man tillgång till gemensamhetslokaler, matsal, aktiviteter och trygghetsvärd.

2014-11-20 11:26

Visste ni att 40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt. Bär man reflexer syns man bättre och minskar alltså risken för att råka ut för en olycka betydligt.  Därför ska man bära reflex.

En bra reflex syns i mörker och under dåliga siktförhållanden. Att reflexen syns beror på att den återkastar det starka skenet från bilens strålkastare.
Om du har mörka kläder upptäcker en bil med halvljus dig på 20-30 meters avstånd och om du har ljusa kläder syns du från 60 meter. Om du bär reflex ser bilen dig redan på 125 meters avstånd. Tänk på att du syns ännu sämre på vintern och vid vått väglag. Dessutom blir bilens bromssträcka längre, ofta 2-4 gånger längre än vid normalt väglag.

När man rör sig i trafiken är det viktigt att man syns från alla håll. Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Det är även bra om reflexerna sitter lågt eftersom man då syns bättre när bilen har halvljuset på. 

2014-11-18 09:37

Rösta senast den 27 november!

               
1. Molly Närvä             2. Teha Åkerström       3. Felicia Kjellgren

            
4. Ellinor Stefanides     5. Mikaela Freander

Bland insända röster dras en vinnare som av Ljusterö Konstförening får ett konstverk som pris.

Rösta i röstlåda som finns vid Tempo, skolan, Linanäs Gästhamn, Lillströms Livs & Kiosk och Ljusterö Kiosk & Grill.
Du kan även rösta med e-post till redaktionen@ljusteroposten.se.
Giltig röst innehåller kandidatnr, ditt namn och telefonnr.

Kröningen sker på Ljusterö Torg den 29/11 kl. 13.

Bakom arrangemanget står: Ljusterökören, LjusteröPosten, Ljusterö-Kulla församling, Ljusterö Företagarförening, Ljusterö Konstförening och Österåker kommun.

2014-11-13 13:19

Ljusterö IS har slagit nytt medlemsrekord. Nu är 904 personer betalande medlemmar i Ljusterö IS som därmed får anses vara Ljusterös största förening.


Styrelsen beslutade också att utse Rune Tibbelin och Svante Borg som hedersmedlemmar. Ett stort grattis till Rune och Svante.


2014-11-05 17:37

Resultatet av ett projekt gällande medmänslighet har blivit en utställning som öppnar upp för Vernissage torsdagen 30/10 kl 17.00-20.00. På Runö Möten& Event Näsvägen 100.

Utställningen pågår mellan 30/10-14/11 och sker i ett samarbete mellan fritidsgårdarna i Österåker.

I uttställningen har barnen på Ljusterö fritidsgård valt att tolka medmänsklighet = kärlek.
De invigde övningsmuren i grafitti målning utanför fritidsgården genom att fylla den med hjärtan. Bilder från muren är nu en del i utställningen på Runö.

2014-10-31 16:33

Lucia 2014 arrangeras som vanligt av Ljusterökören i samarbete med LjusteröPosten, Ljusterö Företagarförening, Ljusterö Konstförening, Ljusterö-Kulla församling och Österåkers kommun.

Du kan anmäla dig själv, din dotter, syster, kompis eller bekant. Anmälan mejlar man till redaktionen@ljusteroposten.se eller ringer in på 070-565 58 34. De vill ha in många kandidater så Lucia blir omgiven av ett härligt gäng tärnor.

Kröningen kommer att ske på Ljusterö torg den 29 november då det är julmarknad.

2014-10-28 18:00

Är du intresserad av att lyfta fram dina evenemang i julnumret av Magasin Österåker?

Skicka in dina tips senast onsdagen den 31 oktober. Evenemangen ska vara mellan 11 december – 31 mars.

Den som ska ha uppgifterna var evenmanget äger rum och när är Ylva Hedman på adressen ylva.hedman@osteraker.se

Vill du ha en bild med så går det bra men tänk på att den måste vara hög upplöst.

2014-10-21 14:09

När man passerar vindkraftverket från färjan finns på högersida fällda träd. På det som blir kvar ser det ut som om det varit bävrar framme. När man googlar på bäverspår får man fram precis likadana tecken som de vid vägrenen vid vindkraftverket.

Fakta om bävern:
Bävern lever i närheten av vattenansamlingar där den vid strandlinjen bygger sitt bo av grenar, kvistar och slam. Den kan fälla ett träd som är 20 cm tjockt på bara några timmar.

2014-10-14 23:03

Som kom tvåa i S:t Erkscupen. Ljusterö och Roslags Kullas pojkar kom tvåa bakom AIK!

På 13 matcher blev det 9 vinster, 4 förluster, 38 mål framåt och 20 bakåt. 

Bra jobbat!

2014-10-14 13:18

Trafiknämnden fattade den 7 oktober två beslut som rör skärgårdstrafiken. Beslut ett gäller allmän trafikplikt för skärgårdstrafiken vilket betyder att upphandlingen nu kan påbörjas. Beslut två handlar om att förstudien som beskriver den nya inriktningen för upphandlingen, har godkänts.

Den nya inriktningen innebär större ansvar för entreprenörerna. Precis som avtalen på land för kollektivtrafik ska entreprenörerna till sjöss få ersättning för den trafik de genomför och för underhåll av båtarna. Entreprenörerna får även ett incitament för att öka antalet nöjda resenärer.

Nästa steg blir att förbereda ett anskaffningsbeslut som ska presenteras för nämnden och godkännas.

Källa: www.sll.se

2014-10-07 12:32

I september påbörjades arbetet som ska ge 25 nya hotellrum på Nässlingen. I och med det hoppas man kunna locka både utländska gäster och svenska företag. I dag har ön runt 35 stugor och ett tiotal hotellrum av enklare slag. Men ägarna sedan maj, Johan Pedersén och Virva Kuusela, satsar inte bara på sex veckors sommaruthyrning. Det finns ju 46 veckor till.
Det är ett befintligt tvåvåningshus med hiss som i dagsläget innehåller konferensrum som ska byggas om till 25 hotellrum, varav ett blir en bröllopssvit. Övervåningen kommer att stå klar redan i mitten av oktober, medan undervåningen beräknas bli klar under vintern. Även restaurangen kommer att byggas ut.
– När allt är klart kommer vi att kunna ta emot upp emot 150 personer som kan konferera, äta och bo, säger Johan Pedersén som är övertygad om att det finns ett tillräckligt stort underlag för detta.
Anläggningen fortsätter hålla öppet, trots hotellbygget.

2014-09-26 15:28

Enligt Kanalens senast nummer har många teatrar och musikevenemang i Roslagen gått för fulla hus i sommar och försäljningen via Visit Roslagens onlinebokning har ökat stort.

Sofia Händel, bokningsansvarig projektkoordinator hos Visit Roslagen AB, tror att den ökade försäljningen (243%) beror på att fler aktörer har anslutit sig och att de nu kan erbjuda större utbut av bokningsbara produkter. De har dessutom utökat sin tillgänglighet genom att ansluta sig till en tjänst som gör det möjligt att boka även över telefon. Vilket har visat sig varit väldigt populärt då många saknar internet i sina fritidshus eller befinner sig ute i skärgården.

2014-09-23 13:53

Nu är valresultatet klart för Österåkers kommun. Valdeltagandet var 85,11%. En halv procent bättre än förra gången.

Moderaterna fick 7111 st röster vilket motsvarar 27,33%
Centerpartiet fick 1223 st röster vilket motsvarar 4,70%
Folkpartiet liberalerna fick 2450 st röster vilket motsvarar 9,42%
Kristdemokraterna fick 811 st röster vilket motsvarar 3,12%
Arbetarepartiet-Socialdemokraterna fick 5670 st röster vilket motsvarar 21,79%
Vänsterpartiet fick 882 st röster vilket motsvarar 3,39%
Miljöpartiet de gröna fick 2269 st röster vilket motsvarar 8,72%
Sverigedemokraterna fick 1198 st röster vilket motsvarar 4,60%
Feministiskt initiativ fick 42 st röster vilket motsvarar 0,16%
ROSLAGSPARTIET Österåkers största, lokala parti fick 2706 st röster vilket motsvarar 10,40%
Skolpartiet i Österåker fick 877 st röster vilket motsvarar 3,37%
Österåkerspartiet fick 705 st röster vilket motsvarar 2,71%
Övriga partier fick 78 st röster vilket motsvarar 0,30%
Ogiltiga röster - blanka var 266 st röster vilket motsvarar 1,01%
Ogiltiga röster - övriga var 10 st röster vilket motsvarar 0,04%

Så här röstade Ljusteröborna

Valdeltagandet på Ljusterö var 76,37%. 3,6% mindre än förra gången.

Moderaterna fick 398 st röster vilket motsvarar 34,25%
Centerpartiet fick 107 st röster vilket motsvarar 9,21%
Folkpartiet liberalerna fick 48 st röster vilket motsvarar 4,13%
Kristdemokraterna fick 40 st röster vilket motsvarar 3,44%
Arbetarepartiet-Socialdemokraterna fick 241 st röster vilket motsvarar 20,74%
Vänsterpartiet fick 43 st röster vilket motsvarar 3,70%
Miljöpartiet de gröna fick 55 st röster vilket motsvarar 4,73%
Sverigedemokraterna fick 105 st röster vilket motsvarar 9,04%
Feministiskt initiativ fick 3 st röster vilket motsvarar 0,26%
ROSLAGSPARTIET Österåkers största, lokala parti fick 90 st röster vilket motsvarar 7,75%
Skolpartiet i Österåker fick 6 st röster vilket motsvarar 0,52%
Österåkerspartiet fick 22 st röster vilket motsvarar 1,89%
Övriga partier fick 4 st röster vilket motsvarar 0,34%
Ogiltiga röster - blanka var 8 st röster vilket motsvarar 0,68%

2014-09-22 15:58

Ljusteröpolitikern Leif Wicklund drev en personvalskampanj för att bli "inkryssad" i kommunfullmäktige. När samtliga personkryss nu är räknade fick Leif 140 kryss. För att komma över den magiska 5%-spärren hade det behövts ytterligare 6 kryss alltså totalt 146. Försvinnande nära men ändå ej tillräckligt. Nu får han nöja sig med att vara ersättare i kommunfullmäktige.


Leif Wicklund vill passa på att tacka alla som stöttade honom genom att sätta ett kryss framför hans namn på valsedeln. Trots rollen som ersättare i kommunfullmäktige hoppas han ändå kunna påverka politiken i positiv riktning för Ljusterö.  


  


 

2014-09-17 22:53

Flera personer har berättat om flyttade blomkrukor på trappor och liknande. Det verkar som om de haft påhälsning av någon eller några. Så var uppmärksamma om det är något som ser annorlunda ut vid er ytterdörr för risken är att nu när sommargästerna har åkt hem känner tjuvarna att det är dags att börja tömma husen. Polisen har varnat för att tjuvarna flyttar om saker på tomten för att se om någon är hemma.

2014-09-17 19:08

Ljusterö Företagarförening har fått en ny medlem; Annie Weimer som driver Fjärilen forever.
Hos Fjärilen får Du bl.a. Akupressur (utan nålar), Healing (både ’hands on’ och på distans) samt Klassisk svensk Massage.
Möjlighet finns även att få en sittning,  både enskilt och i mindre grupp. 
Behandlingarna utförs i lugn och harmonisk miljö i lokal på Ljusterö Torg.
Bokningstel: 070-272 29 86
E-post:           fjarilenforever@telia.com
Info:               www.fjarilen.nu


2014-09-16 08:18

Känner du någon person, grupp eller förening som har gjort något speciellt inom kulturområdet och som är bosatt i eller har särskilt anknytning till Österåker? Nominera då den/dem till Österåkers kulturpris 2014. Man kan till och med anmäla sig själv. Priset är på 10.000 kr och delas ut av vår kommun. Nomineringen ska vara inne senast den 15 oktoboer.

Visst vore det roligt om priset hamnade på Ljusterö?!

2014-09-15 09:17

Den preliminära rösträkningen avslutades i natt. Så röstade Ljusterö i riksdagsvalet;

Moderaterna 38 %

Centern 7,3 %

Folkpartiet 4,9 %

Kristdemokraterna 5,5 %

Socialdemokraterna 20,7 %

Vänstern 3,6 %

Miljöpartiet 4,2 %

Sverigedemokraderna 14,5 %

Valresultatet till kommunen och landstingen återfinns på www.val.se

2014-09-08 12:24

Ett tips till er som har mycket frukt i trädgården:

Lämna in frukt till ett musteri och få tillbaka must i praktiska bag in box en timme senare.

ca 50 kg äpplen ger ca 35 liter kanongod must med lång hållbarhet.

Prisexempel: 19 kr/liter.

2014-09-02 08:54

Från september är träffpunkt Görjansgården öppen för äldre. Aktiviteter kommer att ledas och planeras av en trygghetsvärd.
Man kommer ha öppet 10-15.30 måndag till fredag, med lunchstängt mellan 12.30 och 13.
På förmiddagarna planeras det att ha fysikska aktiviteter så som sittgympa, medicinsk yoga och promenader. Eftermiddagarna kommer att ägnas åt mer sociala aktiviteter såsom innomhus boule, bingo, sällskapsspel och film.
Träffpunkter för äldre med aktiviteter och möjlighet att fika med andra är viktiga för ett hälsosammare liv.
Till och från träffpunkten är det tänkt att man ska kunna ta sig själv och att man även kan klara sig själv under tiden man är där.

2014-08-31 22:23

Från och med den 1/9 så kan alla som reser till eller från Ljusterö, åka mer. Nu kan du resa var tjugonde minut, varje vardag, med undantag för två korta uppehåll under dagen.

Flera turer betyder minskad trängsel och ökad flexibilitet. Det möjliggörs genom att Österåkers kommun går in som delfinansiär av färjeleden.

Satsingen Ljusterölyftet är ett försök som pågår från 1 september 2014 till och med maj 2015. En enkät som genomförs före och efter provperioden hjälper till att utvärdera utfallet.
 
2014-08-28 16:56

På fredag och på lördag är det dags för den årliga operafesten. På fredagen den 29e blir det operagala "Opera at the movies" och på lördagen den 30e framförs Mozarts Trollflöjten.

Till fredagen kommer både kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth och landshövdingen Chris Heister som hedersgäster. Det största stödet till evenemanget står Österåkers kommun för och flera kommunrepresentanter kommer att närvara på lördagen.

2014-08-25 16:28

Det har startats en ny ideell förening för att rädda Kyrksjön där vass och säv breder ut sig.

Föreningens mål är att vara en påtryckningsgrupp på våra myndigheter för att stoppa vidare utbredning av vass och säv och att synliggöra Kyrksjön. Man vill befria vattenytan, skapa fri vattenspegel till strandkanten, röja stränder och skapa gångstråk. Man vill även göra Kyrksjön användbar som badsjö, fiskesjö och för båtar.

För att påtryckningsgruppen ska lyckas med sitt arbete behöver de bli många och alla är välkomna att anmäla sig, antingen via Facebookgruppen "Rädda Kyrksjön" eller till ordföranden i Nolsjö tomtägarförening Monika Lilja.

2014-08-18 10:22

Nu är muren klar! Det målades frenetiskt i 4 dagar och så här blev resultatet.

Torgets parkering kommer också att fixas till varefter. Det arbetet är redan påbörjat med målning av övergångsställ, parkeringsplatser mm. Det som kvarstår är att göra en trevligare presentation av de reklamskyltar som står mitt på parkeringen.

 

2014-08-14 11:19

Idag startar skapande av det unika konstverket på Ljusterö torg. Konstverket kommer vara i form av en 35 meter lång och 2 merer hög mur och prydas med graffitikonst. Från och med idag och till och med söndag målar fyra internationella graffitikonstnärer muren, som blir permanent i anslutning till Östrasalt Ljusterö konstmuseum. Allt kommer även att livestreamas. Medverkande konstnärer är Jeks, Wave, Can2 och Desk7.
Under evenemanget, som kallas Northern Light Graffiti, finns möjligheten att se konstnärerna arbeta samt själv testa att måla graffiti på en övningsvägg. Man kommer även att kunna lära sig mer om graffiti genom föreläsningar och utställningar på Konstmuseet.
- Med Northern Light Graffiti vill vi väcka intresset för graffiti som konstform och förstärka Ljusterö som en konst- och kulturö. Vi vill också inspirera ungdomar i skärgården till deltagande i konstnärlig verksamhet, säger Carl H Andreasson, ordförande i Ljusterö konstförening.
Projektet är initierat av Ljusterö konstförening i samarbete med Östrasalt Ljusterö konstmuseum, Förvaltnings AB Ljusterö Torg och Österåkers kommun.

2014-08-13 08:16

Visste ni att på Ljusterö Gruppbostad kan man köpa fint hantverk? De säljer te x hemstöpta ljus, betongfigurer, lovikavantar, sockor, ulltomtar, smörknivar och mycket, mycket mer för en billig penning. Det är inte meningen att försäljningen ska ge någon större vinst utan att den ska ge utrymme för att köpa in nytt material till verksamheten.

Ljusterö Gruppbostads dagliga verksamhet är inriktad på vuxna och inriktningen är: Vardagsnära sysslor såsom odlingar, ljusstöpning, vävning, bakning och matlagning. Målet är att varje person ska ha en meningsfull arbetsdag. De som arbete på gruppbostaden är vårdare, undersköterskor, de flesta med tilläggsutbildning inom neuropsykiatri.

EmiliaGården finns på Mellansjövägen 60 och har öppet vardagar mellan 10-15.

2014-08-13 08:03

Under måndagen inträffade en trafikolycka vid Nolvik. En person fick föras till sjukhus.

2014-08-05 13:49

26 personer drunknade under juli, de flesta av dem i samband med bad. När badtemperaturen stiger ökar också drunkningstillbuden.
– Det finns en stark koppling till det varma vädret och de flesta olyckor sker i samband med simturer, säger Karin Brand på Livräddningssällskapet. Man simmar inte längs stranden utan simmar rakt ut på djupt vatten och många överskattar då sin fysiska förmåga. Det här är väldigt onödiga olyckor kan man tycka. Ett tips för att undvika badolyckor är testa och träna upp sin simförmåga innan badsäsongen. Ett par andra tips är att aldrig bada ensam och att simma längs land istället för utåt.

2014-08-02 22:26

Idag avgjordes Ljusteröruset 2014, en 6 km lång terränglöpning anordnad av Ljusterö IS. Ca 70 deltog i loppet.

Nytt banrekord på 22:10 sattes av Josh Beech som tillika vann herrklassen.

Vinnare i damklassen blev Loise Markstedt på 28:34.

Bästa junior blev Olle Häger.

Hela resultatlistan finns på Ljusterö IS hemsida www.ljustero-is.se

Ett stort grattis till de tre segrarna!

2014-07-31 10:16

Nu har kommunens Miljö och Hälsa tagit prover och fått svar på dem och meddelar att nu är badvattnet åter rent vid lilla badberget i Linanäs. Skyltarna är nedtagna och det är bara att plumsa i vattnet igen.

2014-07-29 00:44

På onsdag är det dags! Då kommer den stora allsångskonserten Tillsammans till Linanäs. Tillsammans är en allsångskonsert som leds av Magnus Carlsson. Han har liveband och gästartister med sig. Inträdet är fritt. På plats kommer man kunna köpa turnéns allsångshäfte för 100:- som även innehåller Tillsammans singeln. Samtliga intäkter från försäljningen kommer oavkortat doneras till BRIS.

2014-07-26 20:00

En avloppsledning för en fastighetsägare i Linanäs har gått sönder och tyvärr har avloppsvatten runnit ut i Edsviken. På grund av detta avråds det från bad vid lilla badberget tills vidare. Provtagning kommer att ske under nästa vecka av kommunen.

2014-07-26 19:01

Nu är årets marknad i full gång i sommarvärmen.  Ett trettiotal knallar har slutit upp med varor allt från garn till salamikorvar. Tivolit är det också full fart på liksom öltältet.

Marknaden kommer att pågå ända till söndag kl 16.

2014-07-25 15:53

Enligt informationscentralen för Egentliga Östersjön finns nu ytansamlingar i hela Stockholms ytterskärgård från Singö ned till Nåttarö, men även mindre lokala blomningar med grynigt vatten kan förekomma längre in i skärgården.

Det är det varma vädret som gör att havet blommar. Husdjur och små barn bör hållas borta från omsråden som misstänks vara utsatta eftersom algerna är giftiga. Vill man absolut bada, trots att algblomning, skall man se till att kallsupar undviks samt att man har möjlighet till att duscha med rent vatten efteråt.

Om man har fått i sig algblommande vatten är de symptom som kan uppkomma hos människor något som liknar matförgiftning, även feber, öron- och huvudvärk samt ögon- och hudirritationer. Barn är en riskgrupp eftersom de lätt får kallsupar. Husdjur är också en riskgrupp eftersom de slickar av pälsen efter badet och dricker av vattnet.

2014-07-18 23:12

En båt började brinna idag vid gästhamnen i Linanäs. Räddningstjänsten tillkallades och branden kunde släckas. Ingen person befanns ombord på båten och båten låg ca 10 meter ut i vattnet när branden uppstod. Efter släckningsarbetet kunde båten bogseras bort i lugn och ro.

2014-07-17 15:57

Nu är verkligen sommaren i full gång och evenemangen duggar tätt.

Igår var det återigen dags för onsdagsklubb på Restaurang Skärgårn och Erik Segerstedt spelade.
På Restaurang Skeppsbruten var det trubadurafton och i Ljusterö kyrka spelade man sommamusik.

Till helgen kommer ännu fler evenemang såsom Ljusterömästerskap i Tennis, bakluckeloppis, hattparad och mycket mer.

Ta gärna en titt i vårt kalendarie så får ni veta mer...

 

2014-07-08 14:22

För några veckor sedan blev detaljplanen godkänd för ett nytt bostadsområde norr om korsningen Ljusterövägen och Mellansjövägen. Nu kritiseras det av oppositionen i kommunen. De anser att projektet även borde ha inkluderat hyresrätter. Även PRO har synpunkter. De menar att det skulle vara attraktivt för de äldre med mindre hyreslägenheter då de vill bo kvar på ön även om de inte klarar av att bo kvar i sina hus.

Exploatören av området är väldigt överraskad av kritiken. De vill att det ska vara en mix av människor i området. De menar att det är orealistiskt att bara ha hyresrätter i hela området, men det hade kanske fungera med en del. De anser att om de gör projektet rätt kommer det att bli ett lyft för Ljusteröborna.

Källa: Tidningen Skärgården, nr 27, 3 juli 2014

2014-07-06 00:23

Så var det dags igen för Ljusterö marknad i strålande sol och i en svag bris från vattnet. Ett 30-tal försäljare dök upp med allt ifrån mat till stearinljus och som vanligt var marknaden välbesökt. Nytt för i år var att man höll marknaden på gräsplanen istället för på parkeringen. Detta gjorde marknaden mycket mer sammanhållen och mysigare. Bra initiativ!

2014-07-04 23:07

Nu har Ljusterö Kiosk och Grill haft sitt första inbrotts sedan deras start för ett par år sedan. Det som stals var en laptopp och tobak.

2014-07-02 13:04

Tidigare år har hoppborgsparken varit på Böda Camping på Öland och på Tofta Strand på Gotland. I år är det Ljusterös tur. Wiveca som driver hoppborgsparken är uppvuxen på Ljusterö och har erfarenhet av att det inte finns så mycket aktiviteter på ön för barn. Så nu skapar hon den perfekta lekparken här på Ljusterö.

Hoppborgsparken kommer att vara öppen från och med midsommar till mitten av augusti.

I parken kommer det att finnas ett flertal hoppborgar samt fotbollsplaner och givetvis kommer det att finnas aktiviteter även för de allra minsta. För de äldre kommer det att finnas en loppmarknad och en inredningsbutik vid vattnet.

2014-07-01 14:36

Tack vare ett samarbete mellan Österåkers kommun, Tillväxtverket och Visit Roslagen finns nu en buss som går Ljusterö runt samt till och från Wira bruk. Priset är endast 30 kr per resa. Bussen går fyra gånger per dag. Turtäthet, karta och övriga villkor ser du om du klickar här.

2014-06-23 11:18

Nu har Österåkers kommunfullmäktige godkänt detaljplanen och exploateringsavtalet för det nya bostadsorådet norr om korsningen Ljusterövägen och Mellansjövägen. Bostadsområdet kommer att bestå av knappt 70 hus. Friliggande småhus, rad- och parhus. Standard för permanentboende.

- För att det ska finnas service och förbättrade möjligheter för handel på Ljusterö, som öborna vill ha, behövs en ökad befolkning. Så när en exploatör vill bygga säger inte vi nej, säger kommunstyrelsens ordförande Michaela Flethcer Sjöman.

Kommunalt vatten kommer att kopplas på till projektet våren 2015 och då kommer man kunna börja köpa husen som beräknas bli inflyttningsklara våren 2016.

- Men vi kommer inte att stressa fram husen. Det är viktigast att området blir rätt och för den karaktär vi vill ha, säger Ljusterö Skärgårdsby ABs Robert Hlasatsch

Källa: Tidningen Skärgården, nr 25, 19 juni 2014

2014-06-21 08:25

Midsommarafton firades på många ställen igår på vår ö.

Trots de bitanade vindarna var det en hel del tappra som tagit sig ner på bryggängen i Linanäs. Man reste stången kl 2 varpå det följde dans runt den, ett bra sätt att hålla sig varm, Eva Bäckman höll i dansen, dragkampen och övriga aktiviteter.

2014-06-17 10:42

Olof Engfeldt, ägare av Hemviken Kajak på Västra Lagnö är nyvald ordförande i Visit Roslagen AB. Han vill arbeta för att fler besökare ska stanna längre i Roslagen och på Ljusterö och dess närhet och att de ska finna många fina utflyktsmål här.

Här är han själv på besök på Siaröfortet - en annan av medlemmarna i Ljusterö Företagarförening.

2014-06-17 10:04

I lördags var det dags för seniorernas dag på Ljusterö torg som samarrangerades med PRO Ljusterö och Kultur/Utbildning Österåker kommun.

Vädret var väl kanske inte vad man kunde önska. Det blåste som tusan och ingen direkt värme trots att solen sken hela dagen.

I blåsten sjöng Ljusterökören, man visades upp fantastiska handarbeten som textilgruppen gjort och man sålde både varmkorv och kaffe.

 

 

2014-06-13 22:40

Skolavslutning för Ljusterö skolas elever

 

 

 

 

 

Årets bus från niorna

2014-06-13 08:56

Alla som har varit på torget har nog sett att det kommit ett nytt litet hus bredvid vår lilla Thai vagn, Thai Nan.

Vad är det? och Varför?

Thai Nan kommer att utöka sin verksamhet och sälja ännu mera asiatisk mat. Tanken, enligt Mats Wistedt som äger Thai Nan, är att man snart kommer att servera både Dumplings och Sushi.
- Vi väntar bara på kocken, säger Mats.

2014-06-05 07:07

En man omkom när en båt exploderade på onsdagseftermiddagen den 4 juni vid 17.30-tiden under ett svetsningsarbete på land här på Ljusterö.

- Det hela rör sig om en tragisk arbetsplatsolycka, säger Eva Nilsson, informatör vid Stockholmpolisens lälskommunikationscentral.

Den omkomna ska ha arbetat på ett företag som hade anlitats för att reparera båten.

Källa: TT/P4 Stockholm

2014-06-03 12:03

Ljusteröportalen blir mer och mer populär och enligt statistiken så hittar fler och fler hit. Vid årsskiftet hade vi 9.250 sidvisningar och i maj 2014 har den siffran stigit till 15.500!

Så, varför inte synas här?

Just nu har vi introduktionspris med 500:-/mån för Ljusterö Företagarförenings medlemmar och 750:-/mån för övriga.
Detta att jämföra med andra webbannonser som oftast kostar 0:10/visning. Vårt pris blir bara en tredjedel av det!

Intresserad? Hör av er till mig på 08-542 421 92 eller lena@skargardskontoret.se

2014-05-31 13:05

Valet till Europaparlamentet är nu färdigräknat. Valdeltagandet på Ljusterö var endast 38,6 %. Totalt finns det 1 495 röstberättigade på Ljusterö och närliggande öar. Av dessa röstade endast 577 personer. Snittet för landet var 51,1 % valdeltagande. Så här röstade vi på Ljusterö med omnejd;

Moderaterna 19,3 % (110 personer)

Centerpartiet 6,1 % (35 personer)

Folkpartiet 14,6 % (83 personer)

Kristdemokraterna 6,0 % (34 personer)

Socialdemokraterna 14,4 % (82 personer)

Vänsterpartiet 5,8 % (33 personer)

Miljöpartiet 13,2 % (75 personer)

Sverigedemokraterna 14,4 % (82 personer)

Feministiskt initiativ 3,5 % (20 personer)

Övriga/ogiltiga/blanka 4 % (23 röster)

2014-05-24 10:11

I helgen är det öppningspremiär för vår nya blomsterhandel på ön. Blomsterhandeln heter Ljusterö Sommarblomster och finns på Skallbaravägen 32. Inte långt från Ljusterö Torg.

Ljusterö Sommarblomster drivs av Jennie och Casandra som är uppväxta på Ljusterö.

Deras öppettider premiärhelgen är fre. 15-20, lör. 09-17 och sön. 09-14.

Övriga öppettider hittar ni på deras hemsida www.ljusterosommarblomster.se

Jennie och Casandra hälsar er varmt välkomna och bjuder på kaffe och bulle!

2014-05-14 12:52

Belted Galloway är en härdig köttras från Gallowaydistriktet i  sydvästra Skottland. Rasens ursprung tros komma från de hornlösa djur som vikingarna förde med sig till Skottland. Dessa "randiga" djur hittar ni på en gård som har en avelsbesättnig med 40 kor och 3 tjurar. Ni hittar dom  här på Ljusterö.

http://www.ljusteroangus.se

 

 

2014-05-12 11:06

I hembygdsföreningens arkiv har en skatt återupptäckts - i ett antal lådor hittades nyligen delar av öns kyrkobokföring från 1700-talet.

I lådor som var uppmärkta "Harald Lindhs samlingar" fann man bilagor till flyttningslängder och lysnings- och äktenskapsintyg. Folkskolläraren Harald Lindh var den som grundade föreningen 1929. Hur handlingarna har hamnat hos honom är oklart.

Läs mer här...

2014-05-11 21:01

Hej, mitt namn är Lena och jag har fått uppdraget från Ljusterös företagarförening att hålla denna del uppdaterad. Ni får gärna tipsa mig på lena@skargardskontoret.se.

2014-04-24 16:41

ROSLAGEN OMBORD är en satsning som görs i norra skärgården i syfte att främja besöksnäringen. Visit Roslagen kommer i samarbete med Blidösundsbolaget ordna en flytande turistmässa som går från Skeppsbron ända till Norrtälje den 16:e maj. Klockan 14:30 angör S/S Blidösund Linanäs för att stanna en timme. Då är allmänheten välkomna att besöka mässan, mingla och ta en bit mat eller något att dricka.

ROSLAGEN OMBORD är en av många aktiviteter som skapats inom ramen för projektet Skärgårdsstrategin, vilket syftar till att sätta Stockholms skärgård på den internationella turistkartan.    

2014-03-22 11:21

Thai-Nan vid Ljusterö torg har öppnat igen.

Välkomna !

2014-03-19 10:17

Skeppskrogen i Linanäs har  vår öppet  fredagar - Söndagar

ring 08-542 41904 för öppentider

Välkomna !

2014-03-17 16:24

Österåkers kommunen genomförde nyligen en djupintervju av ungdomar, barnfamiljer, medelålders och pensionärer bosatta på Ljusterö. Frågan som löd var;

Vad krävs för att bofasta vill bo kvar och verka på Ljusterö med fokus på infrastruktur och service? 

Resultaten från intervjuundersökningen är att Ljusteröborna förordar följande;

1.     En gemensam mötesplats på Ljusterö, öppen varje dag för alla.

2.     Utbyggnad av fibernät för bredband.

3.     Tätare färjeturer på dagtid perioden september – maj.

4.     Utbyggnad av gång- och cykelvägar.

5.     Campingplats för utveckling av besöksnäringen.

2014-02-28 15:23

I år är det två föreställningar på Rams mora varvet,

På fredagen den 29/8 kl 19.00 bjuds det på en oförglömlig Opragala.

På lördagen 30/8 16.00 framförs Mozarts älskade opera Troll flöjten i en halvscenisk version.

Köp biljett på  www.tickster.se Cafe och spel Ljusterö Torg Lillströms Livs Linanäs Gästhamn

Välkomna !

http://www.musikpavarvet.se

2014-01-21 11:40

Ljusterö Företagarförening hälsar alla medlemmar hjärtligt välkomna till årsmöte 2014 som hålls i Bygdegården onsdag den 19 februari kl 18. Mötet inleds med mingel och kulinarisk buffé. Gästtalare är Thomas Molin från Österåkers Stadsnät. Thomas berättar om detaljer i Bredbandsprojektet på Ljusterö. Detaljerad info om årsmötet och tillhörande handlingar får du om du genom att klicka här.

2013-12-18 17:09

Rastaborg hade nyligen besök av ett välkänt indiskt filmteam, ”Shree Ventatesh film”.  Filmen blir en dokumentärfilm med premiär till sommaren. Förhoppningsvis får vi också se filmen i svensk TV. Det var flera kända skådespelare från Sverige och Indien som medverkade men också svenska statister fanns med. Shree Ventatesh film, kommer att återkomma med en trailer som vi hoppas kunna lägga in på Ljusteröportalen och på Rastaborgs hemsida.

Filmteamet bestod av ca 35 personer som disponerade hotellet en hel vecka för filminspelningen.

 

2013-12-04 16:08

Färsk statistik från Statistiska Central Byrån visar ett det finns 97 barn i ålder 6-15 år skrivna på Ljusterö.

Ljusterö skola har 94 barn inskrivna i klasserna F-9. Alla barn inskrivna på skolan bor på Ljusterö, dvs inget barn från annan ort.

Intressant fakta för de som funderar över hur många föräldrar boende på Ljusterö som väljer en annan skola för sina barn. Alltså inte många!

2013-12-04 11:44

  Köppte du en lott  den 30 /11 2013 av Ljusterö Konstmuseium

Här är vinst numerna!     

 

Gula lotter                 Blåa Lotter

1: a  nr  90                  1:a  nr  16                             

2: a  nr  50                  2:a  nr  88

3:e   nr  17                 3:e  nr  41

 

Vinster kan hämtas på Ljusterö Konstmuseum

Tel 08 542 424 01

konstforeningen@ljusterokonstmuseum.se

 

2013-10-21 15:12

Monika Lilja är en ny medlem i Ljusterö Företagareförening och har sedan ett år tillbaka kontor på Ljusterö. Hennes inriktning är all slags familjerätt, t.ex. vårdnad, umgänge, familjerättsliga handlingar, bouppteckning m.m. Vidare ägnar hon sig åt köp – och avtalsrätt, skadeståndsrätt, generationsskiften, LVU och brottmål, allmän juridik.

Monika som har advokatjour på biblioteket i Åkersberga måndagar ojämna veckor kl 17-18, kan tänka sig att ha rådgivning på Ljusterö torg en gång i månaden om intresse finns. Rådgivningen är gratis och varje kund får 10-15 minuter på sig att få en bedömning om sitt ärende, men att bokning måste ske i förväg. Monika kan nås på telefon 0733 400001.

 

2013-10-21 14:49

Intresset för kickboxning på Ljusterö var uppenbarligen stort. Söndagen den 20:e oktober samlades totalt 18-personer för att lära sig grundläggande teknik och egna övningar på ett seminarium ordnat av Ljusterö IS. Rasmus Wicklund, tävlande på elitnivå, var instruktör och körde hårt med deltagarna i 3 timmar.

"Jag har sån träningsvärk att jag knappt kan röra mig men det är det värt! Det var riktigt kul igår", säger Jennie Öberg som efter gårdagens inspiration bestämt sig för att köra träning varje måndag ihop med flera andra på måndagar kl 19 i skolans gymnastiksal.

 

2013-10-05 11:32

Det har framförts att vissa turer med buss 626 uteblir helt. För att Österåkers kommun skall kunna framföra reklamationer med saklig grund ber vi att den som drabbas av en utebliven buss mejlar detaljer som datum och klockslag till kommunens trafiksamordnare Adelinn Persson Söör. Adelinns mejladress är adelinn.perssonsoor@osteraker.se. Tack för hjälpen!

2013-09-30 15:15

Rastaborg Country House gjorde nyligen en två minuter lång film om Linanäs och sin boendeanläggning. Filmen är en av många aktiviteter i syfte att lyfta fram Linanäs som en attraktiv destination. Klicka här för att se filmen.

Information om att bo, äta och göra i Linanäs finns också på www.linanas.nu.

2013-09-26 15:59

Två kvinnliga företagare verksamma på Ljusterö har startat Plurr, ett nytt varumärke som består av en serie produkter med mönster inspirerade av skärgården. “Vi vill visa vår skärgård på ett nytt sätt, ta fram det vackra som man i vanliga fall inte ser”, säger Jenny Findahl, grafisk formgivare som bott sina senaste tio år på Östra Lagnö.

“Vi vill inte bara formge våra produkter i skärgården utan att de även tillverkas här. Vi kan stoltsera med att alla våra produkter är tillverkade i Sverige och de flesta i skärgården”, säger Virva Kuusela, bosatt i Ramsmora på Ljusterö sedan 17 år.

Mer information finns på www.plurr.se

2013-09-18 08:31
Visit Roslagen AB, som sedan tidigare ansvarar för turistbyråer i Österåkers och Östhammars kommuner samt driver portalen www.roslagen.se där även Ljusterö presenteras, tog sedan 2013-09-01 även över driften av Norrtälje turistbyrå. 
 
Alla som vill presentera sin verksamhet kan göra det gratis där. Vid styrelsemötet 2013-08-28 beslutade man att erbjuda partneravtal med olika servicenivå och för mer kundanpassade tjänster. Ett samlat grepp för hela Roslagens besöksnäring ger kompetens och styrka att lyfta Roslagens städer, kustland och skärgård.
 
Kontaktpersoner för turistfrågor i Österåkers kommun är Ylva Hedman och Carl Oskar Törnros.
2013-09-12 16:42
Fiberkabel på väg till Västra Lagnö. Nyligen lades en sjökabel över Gällnan mot telestationen på Lagnö. Tanken är ett denna fiberförbindelse skall förse boende på Västra och Östra Lagnö med bredbandsservice. Fiberförbindelsen till markskåp i anslutning till telestation beräknas vara klar ca 1 november 2013. Denna anslutning innebär att boende får en uppkopplingshastighet med minst 10 Mbit/sek. Den faktiska hastigheten är beroende av kvaliteten i det befintliga telenätet samt längd från telesstationen och kan mycket väl överstiga 10 Mbit/sek om betingelserna är goda.
 
Österåkers Stadsnät AB (ÖSAB), som är ett helägd bolag av Österåkers kommun, ansvarar för implementationen tack vara dedicerade medel beslutade av kommunstyrelsen i december 2012.
2013-09-07 13:26
Med all sannolikhet kommer landstinget att besluta att Waxholmsbolaget ska trafikera rutten Nynäshamn-Arholma från 1 juni nästa år. Det är en försöksverksamhet som har goda förutsättningar att bli permanent om resandeunderlaget blir tillräckligt. På Ljusterö har bl a företagarföreningen engagerat sig för att få ett stopp på Östra Lagnö. Det skulle ge möjlighet att ta sig till t ex Blidö eller Möja utan att först åka in till Vaxholm. Vill vi ha denna trafik är det viktigt att vi alla sprider informationen och möjligaste mån påverkar beslutfattare. 
2013-09-02 12:01

Österåkers kommun har tagit till sig önskemål från bland annat PRO och Ljusterö IT-café och väljer att bygga ut IT-stödet på Ljusterö bibliotek. Utökningen består av 3 stationära datorer, 2 bärbara datorer, 2 läsplattor för test av litteratur på läsplatta, projektor för visning på duk, 2 skrivare samt IT-support på plats.

Tack Österåkers kommun för att ni hörsammar våra önksemål!

2013-09-01 08:11

Inför en nära nog fullsatt salong framförde Kungliga Operan 12 nummer med tema Italienska tonsättare i lördags. Kvällen gick i Verdis tecken men publiken fick också smaka på några arior och musikaliska stycken av både Puccini, Donizetti och Mascagni. Succén var total när föreställningen avslutades med allsång då både publik, ensemble och Ljusterökören sjöng Fångarnas kör från Nebukanesar. Efter stående ovationer under nästan 10 minuter applåderades artisterna in igen och framförde den välkända dryckesvisan "Libiamo ne' calici" ur La Traviata, som extranummer. 

Vilken eftermiddag, vilka artister, vilken glädje. Tack Ramsmora Varv för att ni gör detta möjligt på Ljusterö!    Stående ovationer avtacka ensemblen och Åsa Burman Laxvik som ledare för Ljusterökören

2013-08-28 10:33
På lördag den 31/8 klockan 12.00-16.00 ges gratis fiskerådgivning i Linanäs.
Peter & Björn kommer att svara på era frågor och även visa dom bästa dragen & spöna för respektive fiskart.
Björn kommer även att ha sin guidebåt i Linanäs Gästhamn.

Peter har arbetat med sportfiske i minst 30 år och är ägare av Gladsax fiske AB som levererar fiskeprodukter.
Björn är sportfiskeguide & har guidat i 15 i år i hela Sverige men har sin bas här på Ljusterö.
Gladsax Fiske AB ger dessutom alla som vill köpa utrustning 20% rabatt.
2013-08-23 10:59

SL har hörsammat synpunkter från oss på Ljusterö och förbättrar busservicen på flera områden i och med den nya turlisan som gäller från och med 19:e augusti.

1. Sträckan Linanäs - Färjeläget förkortas med ca 20 minuter 6 turer varje vardag och är nu nere i 23-25 minuter jämfört med ca 45 minuter tidigare.

2. Sträckan Färjeläget - Linanäs förkortas i motsvarande mån 4 turer varje vardag. Det innebär att restiden Åkersberga station - Linanäs nu kan göras på 1 timme och 5 minuter jämfört med 1 timme och 20 minuter tidigare.

3. Morgontur och eftermiddagstur Tranvik -  Ljusterö skola innebär att föräldrar till skolbarn i Ramsmora, Stensvik och Tranvik slipper skjutsa sina barn på mornarna.

4. Det så kallade 4-timmars tomrummet på lördag och söndag förmiddagar är tilltäppt. Buss går från Danderyds sjukhus både kl 9:25 samt kl 11:25.  Det finns också en lördagsförbindelse från Åkersberga station kl 9:00 som kommer till Färjeläget kl 9:37.

Tack SL för att ni hörsammat våra synpunkter!

 

 

2013-08-09 07:36

I stekande sol och 26 graders hetta samlades ett 50-tal löpare för andra året i rad för att springa Ljusteröruset, en 6 km lång slinga som går i kuperad terräng. Tävlingen gick av stapeln lördagen den 3:e augusti. Förra årets rekord på 24:47 slogs med ett par minuter av segraren Petter Liif som kom i mål på 22:45. Adrian Möllerström tog hem segern i juniorklassen (2,5 km) på 11:19. Damklassen vanns av Loni Austin på 28:34. Hela resultatlistan kan du se om du klickar här.

Anmälningskö inför starten kl 15!

2013-07-22 22:50

Vid Ljusterö IS tennisturnering i Laggarsvik deltog 43 spelare. Det var en heldagstillställning för alla åldrar. Mats och Fredrik Fossum lyckades under rafflande upplösning vinna klassen mixed-dubbel. Far och son spelade samspelt och säkert för att efter förlängning ta hem segern. Vuxenklassen vanns av Gunnar Rosenlund som i finalen besegrade Michel Gafgo. Stämningen var på topp. Färväntningarna var höga och besvikleserna få. 

 

2013-07-20 17:25

Ljusterö IS har har en fortsatt stark ökning av antalet medlemmar. 2012 tredubblades medlemsantalet till över 500. I år har ökningen varit ytterligare 50 % och Ljusterö IS har i skrivande stund 754 betalande medlemmar.

2013-07-09 11:29

Nu var det dags igen för Ljusterö Marknad i Linanäs. Allt är inte detsamma som förr om åren, nu har det blivit byte i arrangörskap. Nu är det några medlemmar ur kvinnliga nätverket ÅDA som har hand om allt, Monica Sabel, Lisl Gierth och Gunilla Emthen.

Det var en väldigt positiv anda hos arrangörerna, utställarna och givetvis besökarna ändå från öppningsdags 11:00 och 16:00 då hela jippots stängningstid är nådd. Inga sura miner där inte. Det var en stor variation på marknaden, det fanns allt från ansiktsmålningar för de mindre och luftkonditioneringsapparater för de varma. En stor andel av besökarna, kunderna, åskådarna kalla dem vad ni vill, anlände med båt. Antingen med sina egna fritidsbåtar eller med Vaxholms bolagets turlagda båtar. När S/S Storskär lade till vid Linanäs brygga ca klockan 13:30 klev hela 72 personer av, bryggan blev snabbt knöckfull. Marinan var också full med allt från stora lyxjakter till små jollar som folk rodde sig dit i. Det var inte bara själva marknaden som blev gynnad av den stora folkmassan som kom dit, resturangen Skärgårn hade nästan fullsatt, Thai resturangen fick också sin beskärda del.

Ljusterö marknad 2013 blev en stor succé. Välkommen igen nästa år!

Text och foto: Christoffer Werner

2013-07-04 14:01

Ännu en underbar föreställning på vårt eget "slott" Marums entretrappa.

Kullehusteatern är fantastisk. De turnerar runt i skärgården med för varje år en ny föreställning. Kläderna är ljuvliga, sminkningen är häftig och skådespeleriet är suveränt. I år pjäsen Misantropen av Molière. En mustig historia om kärlek och moral. Föreställningen presenterades av husets herre, Torsten Hannu.

Ni som missade denna föreställning har en chans till. Den 2 augusti kommer Kullehusteatern hit igen och framför Misantropen. Missa inte denna sista chans!!

Text och foto: Yvonne Skanlert Werner

 

2013-07-04 13:52

Med premiär på söndag den 30:e juni 2013 startar en ny båtlinje mellan Linanäs och Grinda.

Här kommer goda nyheter, det blir båttur mellan Linanäs och Grinda nu i sommar! Rederiet Ellboda kommer att köra Vaxholm-Lillsved-Grinda- Linanäs med båten Nässlan II som tar 70 passagerare. Det blir 3 Linanästurer i vardera riktning, alla dagar från den 30 juni tom 11 aug. Klicka här för turlista och priser. http://www.ellboda.se/turlista-priser

Observera! Båtbiljett med avgång från Linanäs måste beställas senast 1 h före avgång på 08-541 315 30.

2013-06-27 21:16

Rykten gör gällande att den amerikanska rockgruppen tog en paus i sin Europaturne och softade på Rastaborgs Hotell i Linanäs några dagar under den gångna veckan (25-26 juni).

"Vilket fantastiskt ställe. Aldrig har vi haft så mysigt och avkopplande. Nu orkar vi med att turnera ytterligare sex månader. Vi måste bara komma hit igen", var kommentarer som medlemmarna fällde.

Diverse övningar i roddbåt i vid Gästhamnen och grillkväll på kvällen avslutade lördagen.

Stort PR-värde för Ljusterö och för Linanäs!

2013-06-27 21:14

Lär dig din systemkamera. Gå kurs på Ljusterö i sommar. Fotograf Jenny Thörnberg lär dig funktionerna i kameran eller om du hellre vill gå kurs och lära dig bli en bättre porträttfotograf så lär hon dig det också.

Dessa fotokurser är i grupp och kommer att utgå från Björklidens Gårdsmuseum i Åsättra. www.technotel.se/museet (min man, Magnus äger och driver detta museum) Ta med kläder efter väder och bra paraply i fall det regnar. Ordentlig ryggsäck för din utrustning kan även vara bra. Har du fler objektiv ta med dig dessa och även stativ och andra tillbehör du kanske köpt. Blixt är inte nödvändigt eftersom vi kommer att arbeta med det befintliga ljuset i dessa kurser. Vi kommer att ha teorin inne i museet om det regnar annars är vi ute.

Grundkurs i systemkameran
Krav: Inga förkunskaper men du måste ha en systemkamera.

Kursinnehåll:
Vi går igenom kamerans funktioner, samt grundläggande kunskaper inom, skärpedjup, bländare, slutare, vitbalans, objektiv, focuspunkter samt andra knappar och kontroller i kameran. Vi går igenom komposition samt tips och trix som är bra att ha. Jag kommer prata om skillnader mellan, porträtt och landskap foto och hur man med enkla medel skapar spännande bilder. Kommer gå igenom bildhanteringens hela flöde från det man bestämmer sig att man vill fota tills man sitter med en färdig bild i handen.

Jag har en kursplan men det kommer finns utrymme att forma kursen lite efter deltagarna, jag tycker om att arbeta praktiskt så efter varje teoridel får ni testa det jag pratat om. Teknik i all ära men det är känslan som gör en bra fotograf, och lyckan att ”måla med ljus”.

Tid:
Kurs 1: måndag den 1 juli 11-14, tisdagen 2 Juli 13-16 och onsdagen 3 juli kl 10-13.
Sammanlagt ca 9 timmar.

Kurs 2: Förmiddagar kl 11-14 den 7 och 8 juli och eftermiddag kl 14-17 den 9 juli
Sammanlagt ca 9 timmar.

Pris: 2200 kr inkl kursmaterial samt kaffe och fikabröd som ni bjuds på under teoridelarna.
(minst 5 deltagare max 10 st)

   
Bli en bättre porträttfotograf
Krav: Grundläggande kunskaper om systemkamera, samt egen systemkamera.

Kursinnehåll:
Vi kommer att fokusera både på att bli en bättre tekniskt fotograf som att bli en bättre visuell fotograf. Vi kommer att gå igenom några grundläggande kunskaper som man måste känna till om bländare och slutarrtider och hur de arbetar med varandra. Men sen arbetar kanske mest praktiskt.

Det är gruppen som kommer att avgöra lite vart fokus hamnar.

Vi kommer att arbeta mycket i par och ta kort på varandra, för det kan vara bra att veta hur det är att stå framför kameran, så man vet hur den man utsätter känner sig. Vid den ena kursdagen kommer vi att ha tillgång till en modell som vi gemensamt fotograferar, jag kommer att visa på hur vi kan använda både skugga och ljus, motljus och fönsterljus, samt korta skärpedjup för att skapa olika känslor och få olika dynamik i våra porrätt, samt hur man bemöter folk och planerar inför en fotografering.

Kommer att prata om hjälpmedel, såsom bakgrunder och reflexskärmar men arbetar personligen allrahelst med det befintliga ljuset.

När?

En förmiddag och en kväll (för att utnyttja kvällsljuset)

Tisdagen den 2 juli kl 10-13 och Onsdagen den 3 juli kl 19-21,30 sammanlagt ca 5,5 timmar

Pris: 1600 kr för både tillfällena. (min 5 pers max 10 pers)

Anmälan är först till kvarn men om jag inte fått in tillräckligt med anmälda senast 3 dagar innan kursstart ställs kursen in.

Hur ansöker jag?
Maila jenny@uplandsgarden.se så får du information om hur du betalar samt mer information.

Ring Jenny på 073 970 34 98 eller maila om du har frågor.

2013-06-27 21:05

Ljusterö har fått en ny butik.

Aces på väg mot Linanäs. Aces sommarbutik ligger på Linanäsvägen 69. Ungefär mittemot Linanäs Båt & Motor. Generösa öppettider 11-18 varje dag och massor av läckra saker att köpa. Canada Goose Home, Newport, Elio Oliveira, Love Forever, Nanso, Signal, Ilse Jacobsen, Calou, Damella Bad, Affari, Offside med mera. Mycket väl värt ett besök!

Tel till butiken: 070-625 92 29

2013-06-27 21:00

Söndagen den 23 juni var det auktion på Ljusterö för hela slanten. Både Granliden och Bygdegården bjöd på auktion på eftermiddagen.

Ljusterö Bygdegård hade besök av Svenska Auktionsbyrån som hade otroligt mycket fina mattor och en hel del konst av bl.a. Madelene Pyk och Ulrika Hydman Vallien .Möbler och kristallkronor fanns också.

På Granliden huserade Stockholms Auktionskammare för 4e året. Här var det blandat utbud med möbler, porslin, tavlor, minkpäls, lampor, lådor med blandat innehåll.

Många hugna spekulander fanns på plats och förhoppningsvis gjordes många fynd.

2013-04-25 16:36
Sailstar håller seglarskola i Linanäs även denna sommar.

Du får segla i segeljolle oavsett om du är barn eller vuxen, där lär du dig bäst och snabbast. Sailstars ledare är vana jolleseglare och har arbetat med Sailstar i många år. Det finns följebåtar, våtdräkter till deltagarna, givetvis flytvästar, rundningsmärken.

Seglarkurser för barn i Linanäs i sommar:
1-5 juli, Brisarna 6-9 år, 5 dagar, pris 2650 kr
1-5 juli, Kulingarna 9-14 år, 5 dagar, pris 2750 kr
8-12 juli, Brisarna 6-9 år, 5 dagar, pris 2650 kr
8-12 juli, Kulingarna 9-14 år, 5 dagar, pris 2650 kr
Vuxenkurser i Linanäs i sommar: 6-7 juli introduktionskurs vuxna, pris 2250 kr

För mer info: www.sailstar.se, tomas@sailstar.se, tel: 076-114 19 30

2013-04-25 16:34
För tredje året i rad hålls loppis på Kårboda gård. söndag den 7 juli klockan 10-15. Anmäl ditt deltagande i loppisen redan nu!

Du kan hyra en egen plats på sommarens loppis på Kårboda gård. En loppmarknad i stämningsfull lantgårdsmiljö. Passa på och gör dig av med saker du inte längre behöver eller helt enkelt har tröttnat på. Att sälja saker på loppis är både kul och miljövänligt. Varje yta är ca 250 x 150 cm stor. Du tar själv med bord, klädställning och dyl.

Oavsett väder står vi inne i vår fina lada. Pris per yta är 200 kr.

Maila din intresseanmälan senast den 2 juni, så får du mer information.

Victoria H Fallenius, victoria.h.fallenius@gmail.com

2013-04-25 16:31
Välkommen till två informationskvällar på temat: Hälsan och vitaliteten genom livet? Yvonne Zetterberg: lärare i idrott o hälsa, sjukgymnast.

Måndag 29 april 18 30 – ca 20 30
Hur motverkar vi åldrandet i kroppen och främjar hälsa?
Vad är Fria Radikaler och Antioxidanter?
Hur kan du påverka?
Individuell mätning av Antioxidantskyddet ingår med hjälp av en Nobelprisbelönt teknik.

Måndag 20 maj 18 30 – ca 20 30
Hur tar jag hand om min hud på bästa sätt?
Vad är det för skillnad på basprodukter, anti-agingprodukter och åldersbromsande-produkter?
Galvanic Spa behandling för hemmabruk för ansikte och kropp visas.

Kostnad per tillfälle: 200 kronor
Plats: Villa Sjövik, Linanäsvägen 122
Anmälan till Acki Wästlund före 15 april telnr: 070-828 09 18 eller mail: acki@fms.se

2013-04-25 16:30
Claes Moser, Sveriges mest ansedda konstexpert och känd från SVTs program Antikrundan, ha skrivit en bok om Ljusterös roll i konsten.

Claes är sommarboende på Ljusterö och driver Ljusterö konstmuseum på Ljusterö torg. Hans intresse för Ljusterö är grundlagt sedan 50-talet. Nu har han gjort en bok om Ljusterö i konsten till Ljusterö konstförening.Konstföreningen kommer att ge ut en årsbok varje år och då skriver Claes vidare om Ljusterö och konsten.

Boken är fantastisk att läsa och den finns att köpa för 100 kr (är du medlem i Konstföreningen kostar boken 80 kr) på Turistbyrån vid Ljusterö torg. Fler försäljningsställen kommer också att finnas på ön.

Text och foto: Yvonne Skanlert Werner

2013-04-25 16:27
Bortåt 200 personer besökte pimpeldagen i Linanäs lördagen den 2 mars.

60 stycken var dessutom med och tävlade. Och vann gjorde:
Martina Karlsson med 1,4 kg
2:a kom Börje Brottman med 1,2 kg
3:a kom Björne Larsson med 1,1 kg

Vädret var växlande med både sol, snö och blåst. Dagen var mycket lyckad med mycket folk som kunde grilla korv, åka provtur med svävare, se på Hyreshusets motorredskap och fyrhjulingar. Det gick fint att få provköra också. Hemmagjord marmelad i burkar såldes också och var ett mycket uppskattat inslag.

Text och foto: Linanäs Gästhamn

2013-04-25 16:25
Nu blir det en alldeles egen "Vasa" för alla Ljusterös barn.

PLATS: Sjön Skären, Nolsjö. Parkera på Bergsvägen 5 vid röda ladan (Tiger/Dahl). TID: 14.00
Man kan välja om man vill åka skidor eller skridskor - eller båda (förhoppningsvis)! Loppet startar i Sälen och målet är i Mora. Alla får givetvis diplom och medalj. Ljusterö IS sponsrar med blåbärssoppa & bullar. Ta med skidor/skridskor, hjälm och varma kläder för en trevlig dag ute (plus annan önskad fika & sittunderlag). VARMT VÄLKOMNA!

Arrangör: Barnens Vasalopp

2013-04-25 16:22
Här kommer information om öns restauranger och deras öppethållande.

Restaurang Skärgårn har öppet lördagar kl 12-22 tillsvidare. Se meny på Facebook.

Linanäs Skeppskrog öppnar 19 april.

Restaurang Östanå sjökrog är ny men har just nu stängt för finjusteringar, öppnar till påsken. De kommer att ha A´la carte meny, bordsservering och fullständiga rättigheter. Inomhus finns 40 sittplatser och utomhus 70-80 platser. Bord bokas på 08-543 531 00, 073-526 51 87. Öppettider kommer att vara mån-fre16-23, lör-sön 11-23.

Thai-Nan vid Ljusterö torg har stängt till slutet av mars.

"Posten" vid Ljusterö torg har öppet vardagar fram till 18.30, lördagar 9-15. Här kan man köpa sallader, mackor och ta en god fika.

Ljusterö Kiosk och Grill vid färjeläget har dagens lunch, tunnbrödrullar, korv. Öppet 10-18 alla dagar.

Ovanstående gäller fram till våren 2013.

2013-04-25 16:19
Ni har säkert alla läst vår nyagamla tidning Ljusteröposten.

Nu kommer tidningen att ha en egen familjesida. Här kan man få publicerat t.ex. alla nyfödda barn på ön, alla som firar jämna födelsedagar etc. Tidningen behöver så klart ett foto också samt en text. Allt detta mailas till lenajonsson@notify.se, så ser hon till att det kommer med i tidningen.

2013-04-25 16:02
Vet du att det finns ett nytt gympapass på Ljusterö? Och att det finns ett yoga pass också?

GYMPA tisdagar kl.17:00-17:50
Plats: Ljusterö skolan
Gympa instruktör
Minoo Herranen Minoo har 18 år erfarenhet med att förmedla rörelse glädje bland annat på Friskis & svettis.
Gympan har fokus på styrka och rörlighet. Du förbättrar din balans Du får bättre cirkulation Du formar din kropp Du bygger styrka och koordination Du får en fin hållning du stärker din kropp

Kundalini yoga mot stress
Tisdagar kl 18:10-19:15
Plats: Församlingshemmet i Ljusterö (bakom skolan)
Yoga lärare/terapeut stress terapeut Minoo Herranen
Från: Medicinsk yoga i Åkersberga
Du stärker ditt immunförsvar får en inre harmoni balanserar ditt blodtryck lindrar huvudvärk/migrän får starkare rygg/nacke
www.yogaiakersberga.se - 073-140 85 60

Vill du göra hälsoanalys? (yogisk session) eller hälsoanalys med AYURVEDA? eller vill du boka privat yoga/gympa?
Kontakta Minoo

2013-04-25 15:59
Härlig isbana finns plogad på Saxaren utanför Linanäs Gästhamn.

En härlig hela 2 km lång isbana är plogad på Saxaren utanför Linanäs Gästhamn. Sätt på dig skridskorna och åk ut och prova. Isen är ca 20 cm tjock.Vi uppmanar er dock att vara försiktiga och ha med isdubbar.

Text: Linanäs Gästhamn

2013-04-25 15:54
Här är några foton från Ljusterö.

Britt Rådström delar med sig av några foton som hon tog den 7 december. Njut!!!

Foto: Britt Rådström. Text: Yvonne Skanlert Werner

2013-04-25 15:50

Spårat och klart. Den 5 km länga motionsslingan är nu spårad för dig som vill åka skidor.

Ljusterö IS har nu spårat den 5 km långa motionsslingan. Starten är ca 50 meter förbi återvinningsstationen vid Granliden. Följ gul markering på träden och gula pilar i skogen så kan du njuta av en fantastisk terräng med underbar snömiljö. Motionspåret är i sin helhet 6 km med start vid idrottsplatsen i Laggarsvik. Så här års startar spåret vid Granliden och blir då endast 5 km. Du som sprang Ljusteröruset i somras har lätt att hitta.

Det finns också ett avstickarspår till Mjölnarsjön för dig som vill ta en paus och blicka över isen på sjön.

Text och foto: Leif Wicklund

2013-04-25 15:46

Yogaterapeut Minoo Herranen från Medicinsk yoga i Åkersberga erbjuder workshop lördag 19/1 och yoga på tisdagar hela nästa termin i församlingshemmet.

Medicinsk yoga i Åkersberga erbjuder yoga-klasser i församlingshemmet bakom skolan på Ljusterö.

Tisdagar kl.18.00-19.00 med start den 15 januari 2013 till den 26 mars. Kundalini yoga mot stress
Pris:11 gånger 1000 kr, 1 gång 100:-

Workskop: Lördagen 19/01 kl.10.00-16.00 i församlingshemmet kl. 10.00-10.30
Liten föreläsning om Kundalini yoga och medicinsk yoga. Vi går igenom hur man börjar, andning, även små tips för dig som upplever stress i vardagen
kl. 10.30-12.00 Yoga för att bättre hantera stress och påfrestningar
kl. 12.00-13.00 Lunch sopa eller sallad, bröd pålägg
kl. 13.00-14.00 Breathwalk, yogisk promenad tempot är som en skön promenad ++
kl. 14.00-14.30 Fika Te/kaffe med dopp, frukt
kl. 14.30-15.30 Yoga för kraft och kreativitet
kl. 15.30-16.00 frågor och svar diskussion om Medicinsk yoga och dess verktyg.
++ vid dåligt väder, föreläsning och meditation
Hela dagen 750:-

Du som vill komma bara på en yoga pass eller en föreläsning 150:-
Anmälan sker till Minoo, kontaktuppgifter se nedan.

Vad är KUNDALINI YOGA:
Även kallad medvetenhetens yoga som skapar balans och harmoni. Med både dynamiska och statiska rörelse, lång djup andning, kraftfull andning, fokusering, vitaliserar immunförsvar, nervsystem och känslomässiga blockeringar frigörs i kroppen. Blodscirkulationen, hjärnan, inre organ stimuleras.

Vill du göra Hälsoanalys med Yogan, Meridiansystemet, Ayurveda (yogisk session) kontakta:
Minoo Herranen
Yogalärare/terapeut Stress terapeut Yogisk Chakraflödesmassage
073-140 85 60, 08-540 856 84, www.medicinskyogaiakersberga.com

2013-04-25 13:39

 På Ljusterö torg kl 15 idag lördag den 1 december kröntes vår första Lucia. Allt till ackompanjemang av Ljusterökören.

Det har funnits fem kandidater att rösta på och årets Lucia blev:
Tara Kurtson

På andra plats kom Madde Berg som blir 1a tärna.

Kröningen förrättades av kommunalrådet Elisabeth Gunnars.

Projektgruppen gav Lucia en gåva, Ljusterö Företagarföreningen gav en gåva till 1a tärnan. Ljusterö konstförening skänkte en tavla som lottades ut bland de som röstade på Lucia.

 
Här är tiderna för Luciatåget:

Lördag 1/12
15:00 Kröning av Lucia i samband med Torgets 20-årsjubileum

Torsdag 13/12
På morgonen Luciatåg för skolan i kyrkan och därefter på Görjansgården
17:15 Linanäs Gästhamn
18:00 Ljusterö Torg
19:00 Ljusterökörens Julkonsert och Luciatåg i Ljusterö kyrka

Lördag 15/12
12:00 Luciatåg vid julmarknaden på Ljusterö Torg
16:00 Ljusterökörens Julkonsert och Luciatåg i Roslags-Kulla kyrka

Vi ser fram emot att detta ska bli en ny fin och återkommande tradition som sätter Ljusterö i fokus.

Bakom arrangemanget står: LjusteröKören, LjusteröPosten, Ljusterö Företagarförening, Ljusterö Konstförening och Ljusterö Skola.

Huvudsponsorer: Fövaltnings AB Ljusterö Torg, Ljusterö Konstförening och Österåkers kommun.

Övriga sponsorer: Lillströms kiosk, Ljusterö Fotvård, Ljusterö Kiosk & Grill, Linanäs Gästhamn och Tempo.

Text och foto: Yvonne Skanlert Werner

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.